”Căsuța de Turtă Dulce”, un proiect implementat de Fundația ”Haven – Speranţa Tuturor”

1

Proiect-Pilot

Fundația ”Haven – Speranța tuturor”, cu Centrul de zi ”Silvia”, din Piatra-Neamț, str. Muzeelor nr.11, lansează oficial proiectul ”Căsuța de Turtă Dulce”– Centru ocupațional pentru copiii cu deficiențe (proiect pilot).

Proiectul a fost desemnat câștigător în decembrie 2016, in cadrul celei de-a 8-a editii a PROGRAMULUI MOL PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR. La acest concurs s-au înscris pentru a primi finanțare 122 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

De asemenea, Fundatia “Haven – Speranţa Tuturor”, prin acelaşi program, în 2014, a reuşit implementarea proiectului “Caruselul Simţurilor” şi lansarea către comunitate a camerei multisenzoriale Snoezelen.

Parteneri în proiect:
1. Centrul de Recuperare de Zi a Copilului cu Dizabilități CRZCD, din cadrul DGASPC, Piatra-Neamț;
2. Cofetăria Aline Cake Boutique, Piatra-Neamț

Scopul: Valorizarea copiilor cu deficiențe prin implementarea de activități de stimulare și integrare senzorială, activități ocupaționale și lucrative (prin prepararea unei rețete de turtă dulce), integrate în structura unui Centru ocupațional pentru copiii cu deficiențe.

Beneficiari direcți:

  • 10 copii din Centrul de zi ”Silvia”, Piatra-Neamt, cu vârste cuprinse între 4-16 ani, prezentând urmatoarele deficiențe: autism, sindrom Down, retard psiho-motor, sindrom Mozaic
  • 5 copii cu deficiențe, din Centrul de Recuperare de Zi a Copilului cu Dizabilități CRZCD, Piatra- Neamț
  • 4 copii cu tulburări din spectrul autismului, provenind din mediul extern: familii (comunitate)

Proiectul își propune să fundamenteze un model de buna practică, prin implementarea de activități specifice unui Centru ocupational pentru copiii cu deficiente, cu impact asupra conștiintei colective și opiniei publice, privind reconsiderarea și valorizarea copiilor cu deficiențe.

„Ne propunem sa realizăm o schimbare de paradigmă, conform căreia stereotipia unui copil cu deficiențe sau deficiența reprezintă o barieră majoră in integrarea acestuia. Astfel, ”Căsuța de turtă dulce” sperăm să devină un proiect ce construiește scenariul valorizării deficienței într-o ecuație ocupațională, în care respectarea și repetarea cu exactitate a sarcinilor, indicatorii unei stereotipii, pot deveni benefice, in cazul de față prin realizarea unei rețete de turtă dulce. Astfel, prima etapă a proiectului propune activități de stimulare și integrare senzorială, etapa pre-operatorie. Etapa a doua include activități de terapie ocupațională și lucrativă, prin prepararea în sine a rețetei, cu elemente de art-terapie. Impactul emotional determinat de stimuli si de produsul finit conduce la conștientizări de sine, conștientizări cauza-efect, ale mediului înconjurător, ale conexiunii creator-creație, cu atât mai mult în situația consumării a ceea ce ei înșiși au creat.

Sperăm ca acest model să constituie premisa dezvoltării unui centru complex ocupațional în care copiii de azi să devină tinerii de mâine, ce vor dobândi capacități de integrare sociala si economica, dar si deprinderi de viață. Sperăm să devenim o punte de legătură între tinerii cu deficiențe si diverși actori economici ce pot valoriza aceste capacitati exersate intr-un centru ocupațional, ca cel pe care îl experimentăm prin această inițiativă, in forma unui proiect pilot.” au declarat inițiatorii  proiectului.

De asemenea, inițiatorii proiectului mizează pe impactul asupra copiilor tipici, asupra școlii, ca factor educațional, în reactivarea valorilor morale (respect, dragoste față de semeni, față de muncă, considerație față de oameni, fără a-i mai judeca, ci a le descoperi, valida și valoriza potențialele și calitățile.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Boita Loredana spune

    Buna ziua.cum as putea da de aceasta fundatie?mar interesa pentru ca am si eu o fetita cu autism

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate