Cartea Mortilor

0

Un egiptean bogat a desenat ultima sa suflare si si-a pregatit mormantul pentru a incepe cea mai mare aventura a sa: Valea Nilului. Pentru a ajunge acolo acesta trebuia sa porneasca intr-o calatorie in lumea fara de sfarsit a lui Osiris, sa lupte cu demoni si sa le vorbeasca zeilor, si in acelasi timp sa respire, sa manance, sa fie intr-o stare aproape similara cu viata. Acest lucru era complicat  si, pentru a-si lua toate masurile de precautie, si-a cumparat o carte cu incantatii inainte de a muri, alese din vasta Carte a Mortilor.

Expozitiile de la British Museum ghideaza vizitatorii in acest proces dificil, de la mumificare si inhumare pana in lumea fara de sfarsit, numita si Duat. Fiecare egiptean din trecut a calatorit pe acest traseu in felul sau si, din acest motiv, fiecare Carte a Mortii era unica. Cartea reflecta profesia si statutul celui decedat. Textile funerare erau sculptate pe peretii piramidelor si apoi scrise pe sarcofage. Pana in 1600 i. Hr, aceste texte au aparut in Cartea Mortilor, putand fi scrise pe sarcofage, bandaje si papirus. Aceste papirusuri erau alcatuite si detinute de indivizi si din acest motiv erau concepute pentru a descrie interesul personal al fiecaruia. Moartea implica mumificarea, ritualul deschiderii gurii pentru ca cel mort sa poata respire din nou. Dupa ce ritualurile funerare erau complete, sufletul sau ba, adesea reprezentat ca un porumbel, era liber sa paraseasca trupul si sa calatoreasca prin lumea oamenilor, sa navigheze in ceruri in barca lui Ra sau sa il caute pe Osiris, pentru ca in timpul noptii sa revina in trupul mumificat. Moartea era perceputa de vechii egipteni ca o noua stare de existenta, precum somnul sau boala, in care sinele ramanea intact. Talismanele si incantatiile care ii protejau pe cei vii, ii protejau si pe cei morti. Duat nu este niciodata pus in contextual unui univers supranatural si nu se poate sti, inca, ce se intampla cu cei care nu isi puteau permite o Carte a Mortilor si cum treceau in viata de apoi fara acele incantatii.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate