Cartea, autorul şi cititorii, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

0

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ vă invită vineri, 12 octombrie 2012, ora 18.00, în Sala „Teatrul de Joacă”, la o nouă întâlnire cu literatura, prin lansarea a două volume semnate de prof. Mihai Emilian Mancaş: „Poezii din juneţe” şi „Teatru”, recent apărute la Editura „Capriccio” din Piatra-Neamţ.
Prin dimensiunea sa lirică, ce acoperă un larg evantai de teme, autorul ne propune versuri coagulate în trei cicluri. Cele din ciclurile „Amestecate” şi „Catrene cenacliste” ne invită la un exerciţiu de imaginaţie prin care se poate creiona, din crâmpeie, un scenariu al vieţii autorului, după cum poeziile din „Cam fabule” au dedicaţii către personaje din contemporaneitatea noastră pitorească. Aşa cum observă şi publicistul Constantin Tomşa în postfaţa Poeziilor de juneţe, acestea „respiră un aer, un parfum de epocă aparte, după care cei care au trăit atunci încearcă, uneori, o nostalgie îndreptăţită”.
În registrul dramatic, autorul îşi extinde libertatea de exprimare oferind poveşti inspirate vizibil din realităţile trăite. Referindu-se la volumul Teatru, profesorul Gheorghe Bunghez precizează: „Dincolo de conţinutul, tematica, varietatea conflictelor ori construcţia dramatică şi a personajelor, dincolo de limbaj şi metafore, dramaturgul Mihai Mancaş este, de asemenea, un avizat cunoscător în ceea ce priveşte stăpânirea detaliile tehnicii de scenă, dar şi în stabilirea cu economie de cuvinte, a indicaţiilor de autor, la începutul sau pe parcursul textelor dramatice”.
Aşadar, literatura lui Mihai Emilian Mancaş este memorie distilată din şevaletul vieţii, iar despre ea vor vorbi în seara lansării consilierul editorial al Editurii „Capriccio” – Horia Alupului-Rus, prof. Gh. Bunghez, publicistul Constantin Tomşa şi scriitorul Gh. Hibovski.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate