Care este durata medie de utilizare a unui covor și când trebuie înlocuit

0

Oricât de mult ți-ai dori ca locuința ta să fie una cât mai spațioasă, fără elemente de decor inutile, adevărul este că un covor bun este una dintre decorațiunile de care nu te poți lipsi. Mai ales în camera celui mic.

O investiție de durată

Când vine vorba de alegerea unei astfel de piese, cel mai bine ar fi să îți îndrepți atenția către covoare de calitate, pentru a te bucura cât mai mult timp de investiția făcută. Și, în condițiile în care ai grijă așa cum se cuvine de covorul tău, acesta poate avea o durată de viață cuprinsă între 10 și 15 ani.

Când trebuie înlocuit covorul?

În afară de faptul că te-ai plictisit de cel vechi și vrei ceva nou, mai pe placul tău, există și alte situații când înlocuirea covorului este chiar necesară.

Mucegai și pete de umezeală

Petele de umezeală, dar și acele daune cauzate de mucegai sunt un semn, mai mult decât clar, că este nevoie să înlocuiești covorul. Fii foarte atent la potențialele scurgeri din casă, deoarece acestea cauzează acele inestetice pete de umezeală, și chiar a mucegaiului.

Cadrele medicale sunt de părere că într-o locuință mucegaiul este foarte periculos pentru sănătatea celor care trăiesc acolo, deoarece poate favoriza apariția mai multor afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, dar și alergii severe.

Verifică atent modul în care se prezintă covorul tău, observă dacă sunt unele pete negre, albe sau chiar verzi. Din păcate, în momentul în care acestea și-au făcut simțită prezența, nu mai ai ce să faci, pentru că nu le poți curăța cu nimic. Soluția? Înlocuirea covorului, de urgență, dar și o curățenie exemplară în locuință.

Uzura ridicată

Pe măsură ce trec anii, și mai este și amplasat într-o încăpere cu trafic intens, covorul începe să se uzeze. Și, oricât ai fi de atent la curățarea temeinică a lui, uzura nu ai cum să o repari, iar un astfel de element de decor va oferi un aspect dezolant camerei.

Dacă și covorul tău are multe porțiuni uzate, aproape transparente, multe zone tasate și chiar rupturi, cel mai probabil a venit timpul să îți cumperi unul nou. Holurile, livingul, sufrageria, scările sunt zonele în care covoarele se uzează mult mai des din cauza traficului intens.

Pete care nu mai ies

Incidente casnice se pot întâmpla oricând, mai ales când în familie sunt și copii mici. Din fericire, de cele mai multe ori petele se pot îndepărta rapid și eficient. În condițiile în care covorul tău are o culoare deschisă, iar pata este una de vin roșu, cafea, sau oricare alt lichid care nu mai iese la spălat, este timpul să cauți un alt covor pentru încăperea respectivă.

Miros neplăcut

Prima senzație pe care o ai atunci când intri într-o casă este cea olfactivă. Fiecare locuință are propriul miros, pe care cei care trăiesc acolo îl asociază mental cu ideea de ”acasă”. Din păcate, nu întotdeauna este vorba despre un miros plăcut, pentru că murdăria, petele alimentare și alergenii pot să îi ofere un iz greu covorului din holul locuinței. Dacă nimic din ceea ce ai încercat pentru a scoate mirosul neplăcut din covor nu a funcționat, înlocuiește-l!

Un nou decor pentru cameră

Cei mai mulți oameni adoră să facă mici schimbări în locuință, în ideea ca acestea să arate cât mai aproape de dorințele lor. Și, pentru că o investiție de amploare nu este posibilă – cel puțin în viitorul apropiat, încearcă să ofere camerei mai multă personalitate prin utilizarea unor elemente de decor speciale. Și, printre schimbările preferate în acest caz este și înlocuirea covorului, mult mai accesibilă.

Camera va părea cu totul alta, așa că poți fi mulțumit că a fost nevoie doar de mică investiție pentru acea schimbare pe care ți-o doreai. 

Ai grijă de covorul tău

Pentru a evita unele probleme de sănătate ale celor care locuiesc în acea casă, dar și pentru a mări durata de viață a covorului tău, este bine să îi acorzi atenția cuvenită și să îl cureți în mod regulat, și măcar o dată pe an să apelezi la profesioniști pentru această operațiune. Nici curățarea excesivă nu este indicată! Și, dacă te confrunți cumva cu una dintre situațiile de mai sus, nu mai sta pe gânduri și înlocuiește-l cu unul de bună calitate!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate