Care credeți că este cea mai mare problemă a orașului Piatra-Neamț?

5

Acum câteva zile am adresat această întrebare pe rețeaua de socializare Facebook pentru a vedea, prin ochii nemțenilor, care sunt aspectele care nemulțumesc. Am considerat că o dezbatere în acest sens nu poate fi decât constructivă, întrucât pentru a remedia o problema, primul pas este identificarea ei.

Întrebarea noastră a adunat sute de răspunsuri de la pietreni (click aici pentru toate răspunsurile): unele nu au avut nicio legătură cu întrebarea, altele nu au făcut decât să puncteze o lipsă crasă de bun-simț în ceea ce privește exprimarea licențioasă, însă au fost și o serie de răspunsuri, însoțite de argumente, care ne-au atras atenția.

Cum dreptul la libera exprimare nu poate fi îngrădit, redăm căteva exemple, mai de bun simț sau mai „colorate”:

I.C: Pietonii care traversează ilegal si masinile parcate aiurea. Am ajuns sa ne uitam cu grija pana si pe trotuare de teama sa nu ne sară vre-un kamikaze in fata mașinii.

F.F: 1.Ca merge telegondola in gol si noi platim energia prin taxe si impozite de oras turistic.

2. Si ca toate locurile de parcare inscrise sau nu, sunt mostenite de parking de la „mă-sa” . Ne-au cucerit asfaltul din oras cum marcheaza cainele, locurile.

G.G: lipsa fabricilor si a uzinelor, si ne au sufocat la propriu farmaciile una langa alta in loc sa se faca niste fabrici sa dea de mancare la oameni ei costeuiesc la greu farmaci si biserici.

E.O.G: E plin orasul de probleme, însă una care ma scoate din sărite este că plătim peste tot unde parcam!! Vrem desființarea XDataSoft , pentru ca plătim deja taxe si impozite pentru domeniul public , nu trebuie sa mai dam si taxa de smecher !!

E.B: toate sunt bune, dar nu sunt locuri de joacă pentru copii, părculețe pentru bătrînii care se sufocă vara în case… în Dărmăneşti au tăiat 3 bănci de sub un nuc şi una din fața blocului, se mai odihneau bătrînii cînd venau de la piață…!!! Trebuie schimbați toți administratorii bătrîni cu metode învechite… sunt plătiți fară să facă nimic!!!

M.B: Cea mai mare problema a orasului este ca nu suntem conectati direct la un drum european(2 benzi pe sens)!

M.F: Poliția locală sa ea măsuri cu Cerșetorii care te inpedici de ei peste tot. Am văzut ca a amendat un Moș bătrân de 75 ani care era in parcul tineretului lângă un copac și la amendat cu 200 lei ea reproșat ca nu avea buletinul la el și ca avea intenția sa facă pipi.Iar mai încolo era un grup de băieții înjurau și vorbeau prosti și dădeau cu picioarele in bănci și nu le-a făcut nimic. Rușine 

E.P: Subscriu la tot ce au scris ceilalți și adaug faptul ca proprietarii de câini nu curăță mizeriile lăsate de câini în urma lor. Cred ca este o lege, sau o hotărâre a Consiliului Local care i-i obligă sa facă acest lucru. Rog autoritățile locale să se sesizeze, eventual prin asociațiile de proprietari. Vezi cartierul Maratei, aleea Paltinilor. Mulțumesc.

C.B: Aspectul dezolant, defrișat al orașului. Parcurile ”rase” de copaci și arbori de 100 de ani dar ”sufocate” de chioșcuri, animale chinuite. La globalizarea încălzirii , specialiștii din Piatra-Neamț răspund cu tăieri masive de arbori în loc să planteze. …și au început ”toaletările” să nu le facă umbră….unora!……. Oxigen aveți? Aș lua la pachet!

D.B: Lipsa unui program de dezvoltare durabila pentru a reinfiinta industrii, pentru a atrage investitori, …orasulPN este imbatranit, un oras de si pentru pensionari, fara tineri care sa asigure un viitor pentru aceste meleaguri. Doar in industria turistica si tot s-ar mai revigora urbea…

W.U.U: Care mama dracului a moștenit de la masa locurile de parcare din Piatra Neamt? .Domniilor din Primărie orientativa si faceți sensuri giratorii în tot orașul unde se poate pt.fluidizarea traficului și să se diminueze traficul și eliminarea noxelor. Sau pt.voi nu sunt probleme ca si asa sunteti plecați tot timpul în țări străine să vă odihniti pe banii contribuabililor ca sunteti stresati și obosiți.

E.M: Lipsa credinței și profanarea bisericii

N.M: Platim cel mai scump m3 de apă din toată Moldova dacă nu din țară. Politia Comunitară care nu-si are rostul, mai mult consumă decât își face treaba.

A.C.V: Ce frumos aruncam cu invective, unii împotriva altora, când problema noastră pornește de la ce mult am învățat în cei 7 ani de acasă, dacă s ar respecta câteva norme, ar fi altceva, dacă am fi uniți în cuget și simțiri am construi un plan de acțiune, am alege un lider, indiferent de apartenența politică, am rezolva o serie de probleme, asa pe fb fiecare are o părere care rămâne doar aici

C.C: Lipsa investitiilor in activitatea de productie / infrastructura subdimensionata neconfigurata la traficul actual / parcari rezidentiale foarte scumpe – lipsa servicilor on line la firme asociate PRIMARIEI.

M.C: Ne napadesc gunoaiele in fata blocurilor,nu se ridica la timp si arata mizeria pentru cine ne viziteaza. A disparut verdeata si au aparut containere murdare.

K.F: Transpoul in comun daca vreti eco scoateti toate rablele de microbuze si introduceti trolebuzul iar asa zisele parcari sa fie gestionate de primarie ca ptr a trasa 2 linii si un nr pe domeniul public nu e nevoie de un privat privatul sa construiasca parcari lasati afacerile.

E.P: Ca bolnavii cu probleme oncologice si nu numai analizele medicale sa fie gratuite cum se intămpla in celelalte judete din tara ???????????

D.D: Toate fabricile sfărâmate și nu sa construit nimic! Vrem fabrici (locuri de muncă) .Dacă s-ar ridica și o fabrică așa repede cum s-au ridicat atâtea super mercate toți cetățenii aveau loc de muncă! Sunt prea multe părerea mea.Trebuie gandit la industrie!

E.N: Ce saracie ??? Ce locuri de munca ??? Ce tot ne plingem !!! AVEM CONCERTE !!! Si nu asa … de…2lei … de mii de euro !!!!! De luni …pana duminica !!!! Ce frumos cind te duci la concert in fiecare zi !!! Chiar daca strazile sint plone de gropi , pe mai toate pietonalele sar pavelele !!! Ce mai conteaza ! Da ‘ ce mai conteaza ca nu avem locuri de munca , ca nu se produce nimic pt venitul intern ! Nu se gasesc bani ! Desi platim taxe si impozite de ne vine rau . Nu pot sa inteleg cum sa platesc impozit pe parcare ( ca doar platesc la parking anual ) ???? De cite ori trebuie platit ????? La bloc daca stai platesc toti locatarii acelasi impozit pe m2 , desi mi s ar parea corect sa se imparta la cite familii sint , ca vecinul de deasupra nu sta direct pe teren …si tot asa … Si cite altele ! Tinem o gramada de asistenti sociali care sint buni de munca . Si de unde bani ? Asa ca dragii mei haideti sa mai facem niste concerte !!! Sa o tinem tot intr o petrecere …doar sint banii nostri !!!

P.P: Și dacă am o părere nu doare pe nimeni în cot. Să se facă ceva nu mai face-ți sondaje.

E.A: Sint foarte multe probleme. Interlop droguri dispariții copii. La Orion cinematograful de 30 ani e o ruina.

T.D: Toaletele sunt jegoase mă refer la alea publice dacă îți vine treabă mare n-ai unde sa o faci că dai rațe. Daca ani un bănuț in buzunar te pisi pe tine.

C.P: Lipsa unui primar gospodar si interesat pentru comunitate nu doar pentru el.

M.A: Postesc ! Nu am voie sa spun prostii, sa înjur, sa jignesc.Nu vreau sa fiu subiectiv !

I.M: Si ciresele lipsesc de pe tarabe

A.C:  Cea mai mare problema a locuitorilor județului Neamț, esteviață la limita sărăciei!Sugerez sa puneți intrebarea,cum putem schimba in bine viata locuitorilor din județul Neamț?Dacă ai bani,începând de la sanatate,alimentație,educație,locuri de munca,infrastructura,etc.,pe toate le poti face deci cu bani!Deci problema vitala=bani!Cu bani se rezolva aproape imposibilul, chiar si prelungirea vieții,putând să îți permiți chiar un medic specialist de înaltă calificare!

G.L: NU SUNT LOCURI DE MUNCA. O SITUATIE GRAVĂ.

C.D: Urgent trebuie legata calea ferata de la Bicaz Chei de Gheorgheni, altfel se duce orasul la vale. Cei care au inteles , bine, cine nu a inteles, o sa vada curand consecintele.

Exemplele pot continua, însă restul comentariilor sunt un soi de „aceeași Mărie cu altă pălărie”. În continuare, ne permitem să realizăm o sinteză și să punctăm câteva aspecte legate de ceea ce pare vizibil deranjant pentru nemțeni.

Legat de aspectul pietonilor care traversează haotic și a șoferilor care parchează după bunul plac: nimic de contestat. Dreptate au și unii, și ceilalți: ca șofer, aproape că nu este zi în care să nu eviți un pieton care traversează ba prin loc nemarcat, ba fără să se asigure, sau pe culoarea roșie a semaforului. Cu toate acestea, e un risc pe care ți-l asumi atunci când decizi să pornești la drum, iar dacă stilul de conducere adoptat este unul de tip preventiv, tragediile se pot evita. Dacă, în schimb, ții musai să arăți că bolidul tău nu știe decât 90 la oră în oraș, nu te mai plânge, îți meriți soarta.

Pietonii ar trebui și ei amendați, nu e firesc să te arunci pe stradă ca un zombie legat la ochi, deci nu ar strica niște măsuri adoptate în acest sens, în locul amenzilor date inutil unor bătrâni care vând 2 legături de leuștean fără să emită bon fiscal. Întelegeți, cu siguranță, absurdul situației. Și noi.

Mașinile parcate aiurea, da, sunt și ele o problemă însă pentru moment, cel puțin, ignoranța și lipsa bunului simț nu se sancționează, deci la capitolul acesta, recomandăm răbdare și tutun.

Ne plângem că se deschid supermarket-uri peste noapte, în locul fabricilor generatoare de locuri de muncă, și cu toate acestea, în ziua deschiderii ne călcăm în picioare mai ceva ca oile, că e promoție la zahăr, ulei sau bulion. Câteva ore mai târziu, după ce ne-am îndesat tot ce am considerat că merită cumpărat în sacoșe și ajungem acasă, ne apucăm să criticăm vehement, din spatele tastaturii, și suntem indignați de faptul că a mai răsărit încă un magazin. În tot acest timp, conservele și pungile proaspăt cumpărate sunt aliniate la loc de cinste în cămară. Ați prins ironia, nu? Noi da.

Mai departe: gunoaiele și „soldățeii” animalelor de companie. Bine punctat de către unii internauți, nimic de spus. Pubelele sunt mai mereu pline ochi, cu siguranță nu au fost igienizate niciodată iar mirosul este insuportabil. Mai mult, mulți dintre proprietarii animalelor de companie consideră că fac un serviciu solului, lăsând „cârnăciorii” peste tot, doar-doar or crește palmieri pe locurile proaspăt fertilizate.

Aici se ridică problema celor 7 ani de-acasă, și nimic altceva. Însă trebuie să fim sinceri și să recunoaștem faptul că, în timp ce ne manifestăm indignarea legată de aceste aspecte, noi, cei „civilizati” și cu gura mare, habar nu avem ce presupune colectarea selectivă a propriului gunoi. Facem o ciorbă din resturi menajere, sticle, conserve, carton, hârtie și alte reziduuri, le îndesăm pe toate într-un sac și gata, problemă rezolvată. Resturile de mâncare le aruncăm pe geam, hârtiile din buzunare le aruncăm din mers, pe trotuar, „meduzele” din plâmâni, la fel. Despre ce vorbim aici? Vorba aceea, cine e fără de păcate, să arunce primul cu piatra, sau, adaptat situației, să „dea cu gura”.

Cerșetorii, altă problemă, doar că în acest caz responsabile nu sunt doar autoritățile, suntem și noi. Una este să cumperi ceva de mâncare unui om cu un handicap vizibil (deși acești oameni ar trebui luați în evidență, ajutați, integrați, deci vorbim aici de un sistem aproape impotent), și cu totul altceva este să oferi bani unui individ al cărui unic handicap este lenea cronică. Să ne dezobișnuim de asemenea practici, și în acest fel fenomenul nu va lua amploare. Vreți să faceți o faptă bună? Dăruiți o masă unei familii care se chinuie să trăiască, unui bătrân uitat de proprii copii într-un azil infect sau unui animal înfometat. Schimbarea trebuie să înceapă cu noi, înainte de a emite alte pretenții.

Concluzia la care am ajuns noi, citind și recitind comentariile cititorilor, și nu numai legate de această temă, ci în general, este că avem încă o problemă, poate chiar mai gravă decât toate celelalte enumerate mai sus, și anume omnisciența. Le cunoaștem pe toate, le-am văzut pe toate, ne dăm cu părerea despre absolut orice, oricum și oriunde. Fie că e vorba de politică, cultură, infrastructură, sănătate, suntem maeștri în dezbateri, și nu oricum, atenție! Pe principiul „nu ești de acord cu mine, ia mai da-te-n **** mea”, așa identificăm, dezbatem și găsim soluții tuturor problemelor…dar „vrem o țară ca afară”.

Stați liniștiți, mai avem de așteptat.

5 Comentarii
 1. Ina spune

  Probleme sunt multe ,mai trebuie gasit e si solutii. Problema locurilor de parcare,e si asta o problemă. Sunt locatari care s_au invartit si au cate 3 locuri de parcare în fața blocului ,de au 3 masini.altii cred ca parcarile sunt locuri de veci .Cândva au avut masina pe locul respectiv ,apoi doar se plătește locul ,el e gol mereu ,nici masina nu mai e ,dar se plătește. Altii stau in alte cartiere ,masina e pe numele parintilor ,au luat loc de parcare ,legal ,da locul e mereu liber,el cand vine in vizita la părinți sa aiba loc ,iar tu umbllii besmetic ca nu ai unde parca ,daca parchezi in locul lui ,se blochează roata ,pai hai sa facem ceva ,sa găsim soluții.

 2. Nelu spune

  Toată Lumea Cunoaște ,Știe , s ar Pricepe DAR este acea Cronica Durere in …. Punctual. așa cum reiese și din Opiniile altora printre alte PROBLEME. , Ce a Mare este aceea a Locurilor de Parcare și a Faptului. Că Unii Fac ABUZ de acest lucru ,Ptr a te Amenda la ,,SESIZAREA , Unora ,locatari , angajați ai unei firme ,etc . ASTA consider a fi o PROBLEMA !

 3. Alin spune

  Reglementarea clara a locurilor de parcare este foarte importanta având în vedere numărul de mașini în crestere continuă. Dacă tot vrem o țară ca afara trebuie sa înțelegem ca civilizația și buna înțelegere între vecini / participanți la trafic trebuie impusa putem lege.

 4. Vasile cu Burta spune

  Nu sunt fabrici si locuri de munca pentru pensionarii voinici.In lipsa lor, se plimba de la un supermarket la altul si, de plictiseala, mananca obsesiv.

 5. Ana spune

  Pentru mine cea mai mare problema este facturarea la comun a apei si a gunoiului pentru cei care locuiesc la bloc. Daca in alte orașe aceasta problema s-a rezolvat si toate consumurile se facturează individual, asociațiile de proprietari nemaifiind necesare, la noi in oraș nu se face nimic in acest sens.
  O alta problema ar mai fi sa se dea amenzi mari pentru cei care distrug bunurile publice (bănci rupte, becuri sparte, etc)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate