Caravana PODCA vine în regiunea voastră

1

Marți, 10 martie 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a organizat, la Piatra Neamț, evenimentul de informare intitulat „ Caravana PODCA vine în regiunea voastră ”. Obiectivul campaniei îl reprezintă organizarea a 14 conferințe, în tot atâtea localități din România, pentru promovarea noului Program Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2014-2020, cât și de a promova rezultatele proiectelor finalizate și de a informa grupurile țintă cu privire la stadiul de implementare a proiectelor și transparența utilizării fondurilor din cadrul primului PODCA ( 2007-2013 ). În acest moment PODCA 2007 are o rată de absorbție de 77%, bani rambursați efectiv de Comisia Europeană, iar în estimarea Autorității de Management din cadrul MDRT, până la finele anului va fi utilizată toată alocarea aferentă perioadei 2007-2013.
Programul operațional PODCA 2014-2020, aprobat recent de Comisa Europeană, se adresează autorităților administrației publice centrale și locale, ONG-urilor și universităților, și, în premieră, sistemului judiciar, având o alocare de 553 milioane de euro. Pentru ca cetățeanul, beneficiarul final al acestor fonduri, să poată simți impactul, fondurile se vor orienta cu precădere spre palierul local pentru ralizarea unor servicii integrate cum ar fi standardele de cost și de calitate pentru serviciile publice, simplificarea legislației și, în general, dezvoltarea unor instrumente care să reducă birocrația atât de deranjantă pentru cetățeni. Mai concret, din punct de vedere fnanciar, administrația, alături de sistemul judiciar, va beneficia de instruirea a aproximativ 90.000 de angajați și 250 de instituții publice.
La întâlnirea de la Piatra Neamț au fost prezenți reprezentanții Autorității de Management și reprezentanți ai autorităților locale, prefecturi, primării și consilii județene din 3 județe, Neamț, Bacău și Suceava. Au fost trecute în revistă principalele avantaje ale PODCA pentru beneficiari dar și disfuncționalitățile care se doresc a fi înlăturate în cadrul viitorului program operațional. De asemenea, au fost prezentate două proiecte implementate prin PODCA 2007-2013, considerate ca modele de succes, realizate de Instituția Prefectului Județul Neamț și Asociația de Dezvoltare Locală Bacău. Tot în cadrul întâlnirii au fost prezentate principalele obiective, direcții de acțiune și beneficiari ai noului PODCA cale cărei prime măsuri vor fi lansate în lunile aprilie-mai 2015.
Prezent la întâlnire, prefectul județului Neamt, a apreciat necesitatea și utilitatea acestor fonduri destinate modernizării și continuării reformei în admnistrația publică. ’’Salutăm realizarea acestor caravane, care dau prilejul schimbului de bune practici, dar reprezintă și o bună oportunitate de a afla punctul de vedere al Autorității de Management a programului, plusurile și minusurile din prima perioadă de programare, cât și viitoarele provocări pentru entitățile publice din viitorul ciclu 2014-2020. Sperăm ca această întâlnire să fie utilă tuturor, prin schimbul de experiență și prin exemple cu caracter practic, având ca beneficiar cetățeanul’’a declarat prefectul județului, Ioan Vlad ANGHELUȚĂ.

Comunicat – Institutia Prefectului

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    Astept cu nerabdare sa vina caravana…. VODKA ! Sa stea vreo doua-trei luni si sa aiba grija de sufletelul nostru, al eternilor dusi cu presul ! Ca, vad ca si presul actual, o luat-o pi cai oculti….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate