Caravana „Aripi frânte” a ajuns astăzi, 21 august, la Piatra-Neamț

0

Caravana campaniei „Aripi Frânte” a poposit în județul Neamț, la sediul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamț. Această activitate face parte din campania demarată anul trecut de Asociaţia „Necuvinte” în parteneriat cu Poliţia Română, pentru informare și conștientizare a fenomenului violenței domestice.
La acest eveniment au participat vicepreședintele Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, deputatul Bulai Iulian și reprezentanții  societății civile. În cadrul manifestării au avut loc dezbateri și discuţii constructive între reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț, ai asociaţiei iniţiatoare şi participanți, în contextul reducerii violenței intrafamiliale.

Un fenomen cu o răspândire largă, violenţa intrafamilială îmbracă forme ce ţin de violenţa verbală, la violenţa psihică (presiuni, ameninţări, şantaje, interdicţii etc) până la forme din ce în ce mai grave de violenţă fizică care pot culmina cu  decesul victimei.

Despre acest fenomen generalizat a vorbit doamna Voicescu Simona, director executiv Asociația Necuvinte, care a  adus în discuție, printre altele, lipsa de empatie a societății la această problemă.

„Să încercăm să fim puțini mai sensibili la această problemă, să nu dăm televizorul mai tare atunci când auzim o femeie țipând. Amintesc aici de cazul de la Motru,  jud. Gorj, când o femeie a fost torturată ore bune într-un  bloc de apartamente…fără ca nimeni să intervină. Aici nu putem da vina decât pe noi, pe faptul că nimeni din acel bloc nu a sunat la Poliție. Asta înseamnă că putem fi omorâți pe stradă, pentru că nimeni nu intervine. Lumea preferă să se dea la o parte, să nu se bage. Putem pune mâna pe telefon și sesiza Poliția. ”,  a declarat doamna Voicescu Simona.

Nu putem face față unor situații singuri, trebuie să avem și sprijinul comunității, a asociaților și ONG-urilor. Și noi, prin informările pe care le-am făcut, prin materialele din presă transmise am încercat să punctăm acest lucru, dar și să activăm mai mult spiritul de inițiativă, spiritul civic pe care îl avem fiecare dintre noi. Ceea ce încurajăm noi este sesizarea imediată a  oricărui organ de poliție. Este cel mai util lucru pe care îl puteți face. În momentul în care sesizarea vine imediat după săvârșirea faptei, noi avem toate condițiile necesare să prindem agresorul.”, a punctat și doamna Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

De asemenea, polițiștii prezenți au subliniat că, în mod constant, prin activitățile curente desfășurate, se promovează ordinul de protecţie – un instrument legislativ extrem de util în vederea prevenirii recidivei faptelor cu violenţă. Conform art.23 din Legea nr 217/2003, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri – obligaţii sau interdicţii. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială. Instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă cazuri ale unor deținute aflate în Penitenciarul de Femei Târgșor. Filmul poate fi accesat pe web-site-ul Poliției Române la secțiunea campanii (link: https://politiaromana.ro/ro/prevenire/campanii-proiecte/campania-de-prevenire-aviolentei-domestice-aripi-frante). Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care, de frică, au suportat mulți ani abuzuri și suferințe îngrozitoare, nu au cerut ajutorul și au ajuns să clacheze, devenind din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.

În cadrul campaniei „Aripi Frânte” a fost realizat și Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie,  care va fi distribuit în toate secțiile de poliție la nivel național, până la sfârşitul anului.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate