Campionul de raliuri Adi Răspopa – portret de pilot fermecător

0

Într-un altfel de prolog decât etapa cu acelaşi nume a unui raliu, Adrian Răspopa şi copilotul său Cosmin Diacu au prezentat miercuri, la showroom-ul Škoda Piatra-Neamţ al Cybernet Auto Center, o bijuterie tehnologică. Are un motor turbo de 1.600 cmc, scoate 295 CP şi valorează 280.000 de euro. A fost preparată în fabrică de Divizia Motorsport şi e închiriată din Ungaria, de la Botka Rally Team, cu sprijinul dealerului local. Bijuteria se numeşte Škoda Fabia R5, maşina de concurs din Campionatul Naţional de Raliuri a cvintuplului campion din Oneşti, care are o dublă calitate în Raliul Moldovei Bacău 2019 (21-22 iunie): pilot şi organizator, sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, prin ACS Rally Spirit. Raliul a ajuns la IX-a ediţie şi, am aflat cu stupoare, că organizatorii şi promotorii care încearcă să îl extindă în Neamţ şi Piatra Neamţ nu au trecere la autorităţi.

Adrian Răspopa s-a urcat prima dată la volan la 6 ani, la 9 a învăţat să conducă, iar pe la 16-17 se ducea să facă poligonul contratimp cu un grup de prieteni locali. Bunicul din partea tatălui fiind piteştean, a avut un noroc formidabl. „La 5-6 ani am interacţionat cu echipa IDMS de la Piteşti. Am avut ocazia să-i cunosc pe Ludovic Balint, pe Gheorghe Preoteasa, pe Ovidiu Scobai, Ovidiu Mazilu, Dacian Barna, lumea care a scris istorie. De acolo zic eu că mi s-a înfiripat această dragoste pentru curse şi pentru motorsport”, mărturiseşte Răspopa. E mândru de prietenia cu Horaţiu Ionescu-Cristea, nepotul magnificului pilot de patrimoniu care a fost Eugen Ionescu-Cristea. Cu vreo 45 de ani în urmă îi prezicea unui tânăr german, Walter Röhrl, că într-o zi va ajunge campion mondial de raliuri. Primul titlu l-a câştigat în 1980, anul naşterii campionului nostru.

Mai departe, vorbind despre acest sport scump, elitist pe alocuri, dar foarte-foarte frumos, subliniază: „România a avut o cultură de motorsport foarte puternică înainte de 1990. Se făceau circuite stradale cu aproape 180 de maşini la start în fiecare raliu. Progresul tehnologic, care a ridicat şi preţurile, a dus încet-încet la schimbări neplăcute. În ultimii 3-4 ani de zile lucrurile au revenit pe un făgaş normal. Dacă în urmă cu 10 ani regăseam la start 25-30 de maşini dintre care 4-5 de top, la Bacău avem 61 de echipaje înscrise, din care 7 maşini de acest gen. E o direcţie bună, sperăm să atragem atenţia mai multor dealeri ca să fie oficial implicaţi în acest sport”.

Despre maşina pe care concurează afirmă hotărât că este cea mai bună. Cu acest model, Škoda a câştigat titlul mondial în ultimii trei ani. Recunoaşte că în acest sport costisitor – deseori comparat cu călăria prin prisma costurilor de echipă, numai că sub capotă sunt herghelii de cai – se numără printre puţinii piloţi din România care a venit cu sponsori de la prima cursă. Îi căutase din timp, ştiind precis că la o săptămână după ce avea să-şi ia permisul de conducere va participa la o etapă de campionat la Craiova. În 2002 reuşeşte să semneze un contract cu RAFO, practic primul său pas spre profesionism şi profesionalism, având o echipă de susţinere. „Eu zic că au construit istorie cu echipa asta în România. A fost primul sponsor care a venit şi a investit bani nu numai în maşini, ci şi în spate, în ceea ce înseamnă ingineri, programe de teste, cantonamente de pregătire. Mă mândresc că eu am zgâriat la uşă, am făcut antecameră şi am reuşit pasul ăsta foarte important”, adaugă Adi. Continuând cumva în acelaşi registru, şi vorbind de şlefuirea unor îndemânări care nu se deprind la tablă, este încrezător: Avem şansa că s-au făcut circuite în România, atât de asfalt, cât şi de macadam. Există campionatul de Rally Cross unde poţi să vii de la 12 ani să participi, lucru care pe vremea mea nu era. Inclusiv federaţia încurajează, la viteză în coastă sunt acceptaţi să concureze piloţi cu dispensă din partea părinţilor, de la 16 ani. S-au deschis multe porţi şi nu mai e ca atunci când am început eu pe drumuri forestiere prin pădure. Nu mai e haiducia pe care am făcut-o noi, ca să zic aşa”.

Din zona de nostalgie, admiratorul capionului Carlos Sainz („E complet, şi ca om, şi ca personaj”) îşi aminteşte un episod de la 18 ani. A primit cadou o Dacia Sport, fosta maşină a unei mătuşi. Îi ştia pasiunea, dar ideea era să-i ofere o maşină la facultate. Primul lucru, i-a pus roll-bar, adică a stricat-o din punctul de vedere al părinţilor. Pe partea lui, lucrurile stăteau altfel, era un univers, era cea mai frumoasă maşină din lume.

Programul celor două zile de dezlănţuire cu motoare şi piloţi este disponibil pe site-ul oficial al raliului . Telekom Sport, TVR 1, TVR Iaşi şi TVR 3 alocă spaţii generoase transmisiilor televizate. Pentru nemţeni, este accesibilă pe viu proba specială programată sâmbătă, la Buhuşi.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate