Campanie de prevenire a accidentelor rutiere in randul pietonilor

0

Serviciul Rutier al IPJ Neamt, sustinut de Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, CJ Neamt, a organizat in cursul zilei de joi, 27 octombrie, o campanie de prevenire a accidentelor rutiere in randul pietonilor, intitulata generic “Alege Viata!”.

Este bine stiut faptul ca pietonii reprezinta categoria cea mai expusa riscului de accident. Din punct de vedere statistic, in ultimii 5 ani, in Neamt, pietonii au cauzat 375 de accidente de circulatie soldate cu 132 de morti si 248 de persoane grav ranite. Cele mai frecvente accidente s-au produs din cauza traversarilor prin locuri nepermise sau pe culoarea rosie a semaforului.

Din punct de vedere legal,nerespectarea de catre pietoni a normelor rutiere se sanctioneaza cu 2-3 puncte amenda, echivalentul a 134-201 ron.

In cadrul campaniei ce s-a desfasurat in zona central a orasului au fost distribuite trecatorilor pliante care sintetizau reguli si sfaturi pentru pietoni, dar si o brosura cu desene si mesaje premiate, realizate de copii, in cadrul Campaniei Nationale de Educatie Rutiera.

Cateva mesaje suna cam asa:

Nu este rusinos a respecta regulile de circulatie si pe ceilalti participant la trafic. Nu trebuie sa fii mandru daca desconsideri pietonul care are acelasi drept ca si tine la viata. O tona de fier pe patru roti trebuie sa te faca mai responsabil, nu ignorant. Daca te incomodez, construieste-ti propriul drum si propriile regului de circulatie, dar vei descoperi ca viata e mai monotona fara mine si ca e chiar frumos sa te comporti omeneste. Atentia conteaza pentru a salva vieti. Fii atent si nu neglija oamenii din jurul tau!”.

“Cand pleci de acasa aminteste-ti ca masina este un vehicul care doar merge, dar nu se conduce singur. Mergem zilnic pe un drum mai mereu acelasi, ori altul. Pornim totdeauna cu gandul intoarcerii la cei dragi. La fel gandesc si ceilalti tovarasi de drum, soferi sau pietoni. Fii atent la drum, soferi sau pietoni. Fii aten la drum, ai tai te asteapta acasa! Nu ai dreptul sa transformi drumul tau, in finalul drumului altuia. Fii responsabil!”.

Emilian Zaharia

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate