CAMPANIA PREVENTIVĂ SEATBELT

0

În perioada 09-15.03.2015, polițiștii Serviciului Rutier Neamţ vor acţiona pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă și dispozitivelor de pretenție omologate, în cadrul campaniei preventive “ SEATBELT ”, activitate coordonata de organizaţia Poliţiilor Rutiere Europene (TISPOL).
Scopul acestei acţiuni este reprezentat de conştientizarea participanţilor la trafic asupra importanţei utilizării centurii de siguranţă/ dispozitivelor de retenție omologate şi sancţionarea nerespectării acestor obligaţii prevăzute de legislaţia rutieră.
Polițiștii rutieri vor efectua controale pe parcursul întregii săptămâni, urmărindu-se gradul de folosire a centurii de siguranţă, atât de către conducătorii auto cât şi de către pasagerii din autovehicule, precum și respectarea regulilor privind transportul copiilor în autovehicule.
Conform Codului Rutier conducătorii de autovehicule şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Nefolosirea centurii de siguranţă de către conducătorii auto se sancţionează cu 2-3 puncte-amendă (195 –292.5 lei) și 2 puncte penalizare, iar de către pasageri cu aceeași amendă, fără aplicarea punctelor de penalizare.
De asemenea, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4-5 puncte -amendă (390 -487.5 lei) şi 3 puncte de penalizare în cazul neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, precum și în situația nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
DE REȚINUT !
Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Se exceptează copilul care se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă nu ocupă locul de pe scaunul din față. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto.
Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Copilul care deţine certificat medical de scutire se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă și se transportă pe locurile din spate ale autovehiculului, iar dacă are vârsta de până la 3 ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Şoferul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical valabil.
Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
Dacă deţin certificat medical de scutire copiii sunt transportați pe locurile din spate ale unor asemenea autovehicule sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate