Camerele de supraveghere pot preveni furtul din societăți comerciale?

0


Pentru protejarea bunurilor, societățile comerciale apelează la montarea unor camere de supraveghere, în locuri strategice, cu rolul monitorizării constante a produselor comercializate. Aceasta este o procedură nu doar recomandată de autorități, ci reprezintă o obligație, reglementată prin lege. Din motive de siguranță, dar și legale, fiecare societate comercială ar trebui dotată cu astfel de sisteme de supraveghere video.

Camerele de supraveghere nu încalcă confidențialitatea oamenilor

Potrivit Legii 333/2003, fiecare unitate, instituție, companie, spital, unde se depozitează bunuri și valori, este obligată să-și asigure un sistem de pază bine organizat. În anumite situații, din diferite motive, se apelează la împrejmuiri, obloane, grilaje, sisteme de alarmă, pază armată, iar în altele, la camere de supraveghere video.
De altfel, chiar legea stipulează acest lucru.

Supravegherea video are rolul de a monitoriza bunăstarea valorilor deținute și protejarea angajaților și vizitatorilor unei societăți comerciale, nicidecum atentarea la viața privată a acestora.

Fiecare societate comercială trebuie să respecte reglementările în vigoare, mai precis Regulamentul nr. 679 din 27 aprilie 2016, care prevede ca toate imaginile înregistrare și stocate prin intermediul supravegherii video, să fie colectate doar în scopuri legitime, ținându-se cont de protecția datelor cu caracter personal. Legea 190/2018 permite angajatorului să monteze camere de supraveghere doar dacă poate argumenta, prin motive temeinice, faptul că afacerea poate funcționa în condiții depline de siguranță doar cu ajutorul camerelor de supraveghere.

Societățile comerciale care folosesc sisteme de monitorizare video sunt obligate să semnalizeze prin afișarea la vedere, a unui poster sau afiș, prin care se informează clienții că zona este supravegheată video. Acest afiș trebuie poziționat atât la intrarea în obiective, dacă se folosesc camere supraveghere exterior în zona intrării, cât și în interiorul obiectivelor, în zone supuse vederii.


Achiziționarea și montarea unor camere de supraveghere adecvate

Deși legislația menționează obligativitatea societăților comerciale privind asigurarea unui sistem de monitorizare, acestea își pot achiziționa camere supraveghere pe cont propriu, de la magazine despecialitate, precum DABSTORE care beneficiază de cea mai mare oferă de supraveghere video din România, punând la dispoziția clienților camere supraveghere exterior și camere supraveghere interior, alături de unități de stocare și kit-uri performante pentru asigurarea proprietăților.
Este important de știut faptul că instalarea și mentenanța camerelor de supraveghere se face doar de către firme autorizate de IGPR, iar instalarea camerelor fără obținerea unei autorizații, reprezintă o infracțiune.

Camerele de supraveghere, în funcție de brand, se bucură de o mare varietate de modele și tehnologii pentru o monitorizare optimă. Printre acestea, întâlnim camere supraveghere wireless HIKVISION pentru o monitorizare simplă și rapidă, camere supraveghere exterior IP HIKVISION ce pot asigura accesarea de la distanță a obiectivului monitorizat, la orice oră, prin intermediul unei aplicații descărcată pe dispozitivele smart, precum și camere supraveghere HIKVISION People Counting, Pinhole sau chiar PTZ pentru un spectru larg de vizualizare a zonei monitorizate.

Carcasele din care sunt confecționate camerele de supraveghere HIKVISION sunt rezistente la condițiile meteo schimbătoare și praf, pentru a-și păstra funcționalitatea timp îndelungat. Sub diferite formate Dome, PTZ, Turret, Cube, Bullet, acestea se încadrează perfect în orice spațiu, având un design estetic.

Modele de camere supraveghere ce dispun de LEDuri InfraRoșu și WL – White Light LED sunt ideale, întrucât oferă imagini de calitate, atât de timp de zi, cât și pe timp de noapte, unele dintre ele putând înregistra imagini până la o distanță de 40 m.


Beneficiile utilizării camerelor de supraveghere în societățile comerciale

Proprietarii societăților comerciale simt tot mai mult nevoia de a-și monitoriza bunurile și angajații, atât din motive ce țin de siguranță, cât și din motive legale, fiind obligați prin lege să-ți asigure un sistem de monitorizare adecvat.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care societățile comerciale aleg să instaleze camere supraveghere, este acela de a descuraja furturile. De cele mai multe ori, societățile ce nu dispun de un sistem de supraveghere, intră mai des în atenția hoților, fiind mai vulnerabile. Simpla existență a unei camere video poate descuraja anumite persoane să comită astfel de acte de vandalism.

În cazul existenței furturilor, proprietarii societăților comerciale se pot folosi de imaginile înregistrate de sistemele de supraveghere pentru a le preda poliției și a duce mai rapid la identificarea hoților. Un lucru extrem de important de menționat, este faptul că doar acele imagini ce provin de la camere de supraveghere instalate de firme autorizate de Poliția Română pot fi folosite ca și probe pentru prinderea infractorilor.

Un alt beneficiu oferit, este opțiunea urmăririi afacerii de la distanță de către proprietarii societăților comerciale. Prin intermediul camerelor de supraveghere, se pot observa în timp real eventualele infracțiuni comise atunci când la locație nu se mai află nimeni și se pot lua măsuri în timp util pentru remedierea lor.

Pentru a putea reacționa rapid, folosirea unor camere supraveghere HIKVISION AcuSense sau Audio Alarm este recomandată în lipsa unui sistem de alarmare conectat la un dispecerat de securitate. Camerele video oferă siguranță și pentru angajați, nu doar pentru bunuri. Știindu-se monitorizați, aceștia se vor simți în siguranță, fiindcă de cele mai multe ori, hoții evită să vizeze societățile unde există camere de supraveghere.

Deși folosirea unor camere supraveghere pentru monitorizarea angajaților nu se recomandă cu scopul de a-i urmări și trage la răspundere din motive mai puțin de interes, acestea pot fi totuși folosite pentru monitorizarea performanței lor și pentru a efectua anumite schimbări ce vor conduce la un mai bun mers al afacerii. Totodată, camerele video îi vor face mai conștiincioși pe angajați și vor evita să fure diverse produse, evitând astfel tragerea la răspundere și de cele mai multe ori, desfacerea contractului de muncă. Hărțuirea la locul de muncă este și el un fenomen ce se întâmplă deseori, însă camerele de supraveghere pot inhiba comportamentul angajaților și pot fi de ajutor pentru a rezolva situațiile neplăcute și neprevăzute.

Dezavantajele folosirii camerelor de supraveghere în societățile comerciale


Deși utilizarea unor camere video pentru monitorizarea constantă a afacerii și pentru prevenirea furturilor din magazine, dă roade și reprezintă o soluție ideală, uneori acestea prezintă neîncredere printre angajați. Angajații se simt constant urmăriți și le pot fi afectate performanțele. Însă trebuie explicat de la bun început necesitatea amplasării camerelor de supraveghere în zone strategice și motivele exacte pentru monitorizare, dar și beneficiile aduse lor, ca și angajați, fiind protejați de răufăcători.

Subliniind faptul că aceste camere sunt folosite cu precădere pentru siguranța și securitatea angajaților și a bunurilor comercializate și nu se folosesc camere ascunse în zone private și nici pentru monitorizarea performanței lor pentru a fi admonestați, cu siguranță angajații vor fi într-un final mai încrezători în adevăratul scop al folosirii camerelor de supraveghere.

Dispunând de opțiunea de a urmări constant bunul mers al afacerii, monitorizarea societăților comerciale oferă securitatea de care acestea au nevoie pentru a-și proteja bunurile și personalul angajat, prevenind tentativele de furt și actele de vandalism.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate