Camera de Comerț și Industrie Neamț organizează TOP-ul FIRMELOR ediția a XXII-a

0

Camera de Comerț și Industrie Neamț organizează, ca în fiecare an, TOP-ul Firmelor din județul Neamț. Evenimentul va avea loc vineri, 23 octombrie 2015 la Central Plaza Hotel.

Clasamentul a fost alcătuit după o metodologie unitară la nivelul sistemului cameral din România, aprobată și adoptată de toate camerele de comerț județene. În baza rezultatelor obținute la nivel județean se alcătuiește TOP-ul Național al Firmelor.

Au intrat în competiție anul acesta toate cele 10676 de firme care au depus bilanț la data de 31 decembrie 2014, calculul punctajului obținut făcându-se în baza cifrelor înscrise în aceste situații financiare.

Au îndeplinit criteriile de intrare în TOP un număr de 2805 firme, dintre acestea, 622 s-au situat pe primele trei locuri.

Clasamentul este realizat pe șase domenii mari de activitate: Cercetare, dezvoltare și high-tech, Industrie, Agricultură, silvicultură și pescuit, Construcții, Servicii și Comerț, turism. În cadrul domeniilor, firmele sunt împărțite în funcție de activitatea principală și clasa de mărime. Astfel, avem în acest an în cadrul domeniilor mari, 151 de grupe de activitate cu firme care au indicatori de performanță la cote ce le-au permis intrarea în clasament pe un loc fruntaș.

Indicatorii utilizati pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă, profitul din expoatare, rata profitului din exploatare, eficiența folosirii resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat. Acești indicatori sunt normalizați prin împărțirea la media națională și sunt ponderați în punctajul final în funcție de domeniul de activitate.

Firmele membre ale Camerei de Comerț și Industrie primesc o bonificație suplimentară la punctajul final obținut.

Acest clasament anual pe care Camera îl realizează în baza Legii nr.335 a camerelor de comerț din România nu este numai un moment festiv al premierii firmelor situate pe primele locuri dar și un prilej de analiză a vieții economice a județului și a evoluției acesteia.

Am aflat astfel în baza cifrelor de bilant din anul precedent că deși cifra de afaceri a tuturor firmelor din județ a crescut cu 2%, profitul brut a scăzut iar numărul salariaților este mai mic cu 1400.

Domeniul Cercetare, dezvoltare si high – tech este singurul care înregistrează creștere atât la cifra de afaceri cât și la profitul brut dar și în cazul acesta numărul salariaților a scăzut iar ponderea lui în cifra de afaceri a județului este de doar 1%

În ceea ce privește cifra de afaceri, în afara domeniului menționat mai sus, doar Construcțiile și Comerțul mai înregistrează creșteri, cu 16%, respectiv 5%, toate domeniile fiind cu scăderi ale profitului brut.

Domeniul Agricultură, silvicultură, pescuit este singurul în care numărul de salariați a crescut cu 8% nereușind să compenseze scăderea numărului de salariați a celorlalte domenii de activitate.

De remarcat și faptul că numărul total al salariaților din economia județului Neamț este de 51884 persoane ceea ce înseamnă 11% din populația totală a județului. Aici nu sunt cuantificați salariații din unitățile bugetare.

Deși pe parcursul ultimilor 5 ani cifra de afaceri și profitul obținut au scăzut sau au crescut nefiind remarcat neapărat un trend constant, în cazul salariaților, din anul 2011, scăderea este constantă.

În anul în care Camera de Comerț și Industrie Neamț sărbătorește 25 de ani de la reînființarea ei, suntem la a XXII-a ediție a TOP-ului Firmelor pe care această instituție are obligația dar și privilegiul să-l realizeze.

Ne bucurăm de fiecare dată să sărbătorim performanța celor care prin eforturi susținute, în condiții de piață uneori foarte dificile, reușesc să se situeze pe primele locuri în grupa de activitate în care evoluează.

Transmitem, antreprenorilor laureați, sincere felicitări și urarea de a fi în continuare promotorii dezvoltării acestui județ.

Sperăm ca anii viitori să aducă o revenire a tuturor sectoarelor de activitate și a tuturor indicatorilor care demonstrează nivelul de trai a locuitorilor județului Neamț.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate