Calendarul gregorian

0

Calendarul gregorian sau calendarul creştin este acceptat la nivel internaţional ca şi calendar civil. A fost introdus de papa Grigorie al XIII-lea, de unde şi numele calendarului, printr-un decret semnat pe 24 februarie 1582, o bulă papală cunoscută sub numele de Inter gravissimas. Calendarul a fost adoptat mai târziu şi de alte ţări.

Motivaţia introducerii calendarului gregorian a fost aceea că cel iulian presupunea că intervalul dintre echinocţiile de iarnă era de 365.25 zile, cu o eroare de 11 minute in plus. Eroarea a cumulat în timp un interval de 10 zile. Reforma calendarului gregorian a conţinut 2 părţi, modificarea calendarului iulian şi refroma ciclului selenar utilizat de biserică pentru a stabili data Paştelui.

Calendarul gregorian continuă numărarea anilor de la naşterea lui Hristos. Ultima zi a calendarului iulian a fost 4 octombrie 1582 și a fost urmată de prima zi a calendarului gregorian, 15 octombrie 1582. Totuși, datele de 5 octombrie 1582 până la 14 octombrie 1582 (inclusiv) sunt încă valide în aproape toate țările, deoarece cea mai mare parte a țărilor catolice n-a adoptat noul calendar la data specificată în bula papală, ci doar câteva luni sau chiar câțiva ani mai târziu (ultima în 1587).

În România, calendarul a fost introdus în 1919. Din acest motiv, între cei care respectă calendarul gregorian şi “cei pe vechi” este o diferenţă de 13 zile.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate