Bogdan Mușat: „Am obținut avizul din partea ANRSC pentru majorarea tarifului la apă” – Cât vor plăti nemțenii pentru serviciile de apă și canalizare

0
Captură video

Una dintre problemele cele mai stringente ale județului Neamț este apa potabilă. De această problemă s-au folosit, pe rând, politicienii din toate partidele, mulți v-au promis imposibilul cu „scăderea prețului la apă”, mulți s-au bătut pe resursa ApaServ ca robinet financiar și la ora actuală am ajuns într-un stadiu „la limită” cu apa potabilă în județ: foarte multe avarii, foarte multe sistări de furnizare a apei. Pentru a ne lămuri în ce direcție merge compania de apă, l-am invitat pe domnul director, Bogdan Mușat.

Intrând direct în subiecte, prima întrebare din cadrul interviului a făcut referire la prețuri: „Toate prețurile au sărit în aer. Motorina s-a scumpit, energia electrică s-a scumpit, (…). Forța de muncă, materialele de construcție, țeava, totul s-a scumpit. Cum stăm cu prețul la apă? (Iosub Robert – Ziar Piatra Neamț).

Bogdan Mușat: „Am obținut avizul din partea ANRSC pentru majorarea tarifului la apă, cât și la apa uzată. Din documentul transmis către dânșii, în urma analizei documentației pe care am transmis-o spre avizare și aprobare, prețul la apă va fi de 5,59 lei/mc (la ora actuală avem un preț de 5,07 lei/mc, vorbim de prețul exclusiv TVA), iar tariful la canalizare este de 5,48 lei/mc, deci per-total s-a scumpit aproape cu 1 leu, apă – canal. (Procentual va fi o creștere de aproximativ 10%). Zic eu că e puțin față de scumpirile generale care au un impact major în ceea ce înseamnă activitatea unor operatori de apă.

Robert Iosub: Haideți să lămurim puțin treaba asta dacă tot suntem la structura prețului pentru că se discută foarte mult de pierderile de apă. Cât reprezintă „pierderi” de apă în ponderea prețului? Cât, din prețul de 100%, de 5,59 lei care va fi, cam cât la sută pierdem noi din acest preț pentru țevile sparte?

Să zicem că pierderile de apă, la ora actuală, transmisă documentația către ANRSC, avem o pierdere de 48% pe care o să o ia în calcul ANRSC-ul pentru a ne aproba tariful. Pierderile de apă la noi sunt destul de mari. Am tras semnalul acesta de alarmă încă de la începutul mandatului, iar problema nu este numai la operatorul din Neamț, ci la toți operatorii. Știm foarte bine că ne-am focusat, la nivel național și au fost demarate proiecte de mare amploare pentru a ne alinia la două directive europene, astfel încât să ducem apă și canalizare către toate gospodăriile, cu toate aglomerările.” (Bogdan Mușat)

Mai concret vă întreb, pentru că oamenii vor să știe ceva concret: Dacă s-ar elimina 80-90% din aceste pierderi de apă, ar avea acest lucru un impact semnificativ asupra prețului? (Robert Iosub)

„Un impact semnificativ ar avea, da. Poate pentru o perioadă s-ar putea să stagneze, să nu mai crească. Dar în momentul în care avem creșteri pe ce înseamnă energie electrică, ce înseamnă gaze naturale…”, a transmis directorul companiei ApaServ.

Robert Iosub: Deci nu se poate, să zicem, să ducem la jumătate prețul la apă?

„Sub nicio formă. Unu la mână, nu putem face investiții de reducere a pierderilor peste noapte, doi la mână, investițiile sunt foarte mari, sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, sume de care se vorbește în mass-media încă din 2007-2008 (…).” (Bogdan Mușat)

Robert Iosub: Dar ca să înțelegem, cu prețul la apă, unde o să ne situăm în graficul „preț apă” la nivel național?

„La ora actuală ne-am duce undeva pe locul trei, dar sunt semnale, și vin din urmă colegii din țară care își actualizează și ei prețul. Să nu uităm că suntem într-un an care vine după doi ani de stagnare, să zicem, economică. Vine după o perioadă de relaxare, este greu să pornim și să avem o pornire economică la nivel național sau la nivel european, plus că avem și evenimente care se desfășoară în zilele noastre care au un impact major asupra a tot ce se întâmplă, mai ales cu piața construcțiilor. Să nu uităm că am avut probleme cu City Insurance, cel care a emis polițe de asigurare operatorilor economici care execută lucrări de modernizare, de reabilitare, de extindere a rețelei de apă la nivel național. Sunt foarte multe aspecte care, din păcate, au impact direct asupra tarifului de apă și canal la nivel național, nu numai în județul Neamț.”, a mai transmis directorul companiei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate