Biserica Ortodoxă plantează cruci la Neamț pe domenii publice, ceea ce nu e chiar în regulă

7

Sub pretexte diferite, Regina Maria, martirii din închisorile comuniste etc., Biserica s-a apucat de finanțat monumente prin Neamț. Pentru că nu vrea să scoată bani pentru terenuri din propriile buzunare, s-au găsit diverse motive pentru a primi terenuri publice, foarte bine amplasate, unde să planteze cruci. Desigur că politicienii au dat cu două mâini terenurile și treaba a mers ca unsă.

Ideea de a transmite vizual simboluri religioase e bună din punctul de vedere al promovării, deși e imorală. De asemenea, scopul declarativ al acestor monumente nu este perceput decât de cei care se duc să citească ce scrie pe soclul crucii. Pentru restul de 99% e doar încă un mesaj religios.

Ce nu pare în regulă la planul preacinstiților preoți din Neamț este că dacă tot aveau de gând să transmită mesajul religios și să disimuleze asta în spatele unor monumente ar fi trebuit să plătească artiști diferiți care să facă aceste monumente, căci prea seamănă între ele și se prinde lumea.

Nu avem nimic împotriva mesajului religios transmis de Biserica Ortodoxă. Respectăm Biserica, doar că și Biserica trebuie să învețe să respecte nemțenii. Biserica să facă ce vrea pe banii ei și pe terenurile ei. Amplasarea oricărui simbol, ortodox, catolic, musulman, iehovist etc, pe un domeniu public este o lipsă de respect. Acel teren public este administrat din banii tuturor și este proprietatea tuturor credincioșilor, indiferent de religia lor.

Mai mult de atât, pentru că în România prin lege sunt recunoscute mai multe Biserici, oferirea terenului public pentru simbolurile religioase ale unei Biserici deschide o cutie a Pandorei, deoarece și celelalte Biserici ar fi îndreptățite să solicite alocarea de teren din domeniul public și să finanțeze monumente care să fie marcate cu însemnele respectivei Biserici.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
7 Comentarii
 1. Leo Taxil spune

  Crucea nu reprezintă altceva decît simbolul unui instrument de tortură. De ce am afișa astfel de instrumente???

 2. Stefan spune

  Mare e gradina lui Dumnezeu!Mai, Andy, care e legatura intre vaccin si martiri, ca nu inteleg?!Ca sa nu mai spun de chestia asta cu „gurita mica”, e clar o atitudine democratica, de luptator impotriva comunismului…La ce biserica slujesti , Andy, sa nu fac din greseala vreo donatie acolo?!

 3. Andy spune

  Vaccinați care sunt împotriva cinstirii martirilor neamului românesc să nu se uite la aceasta Cruce și cei care au murit erau majoritatea creștini ortodocși așa că mai bine gurița mică.

 4. Das Reich spune

  Ti se pare ca in parc este un osuar al celor ucisi in puscariile comuniste? La Mararsesti este. Daca opresti doar ca sa vizitezi toaleta n ai de unde sa stii.
  Si in plus este vb de mesajul transmis de cele doua monumenete identice. Care este legatura intre regina Maria si puscariile comuniste? Ia spune tu.

 5. Stefan spune

  In primul rand, aceste asa-zise „monumente” sunt de un prost-gust desavarsit!Nu au nicio treaba cu traditia ortodoxa, nici cu arta autentica, sunt niste kitsch-uri fabricate prin Republica Moldova!In al doilea rand, aceste oribilitati nu aveau ce cauta intr-o zona protejata istoric precum centrul orasului Piatra Neamt.Daca popii voiau neparat aceste kitsh-uri, puteau sa le amplaseze in curtile lor, nu in buricul targului, langa monumente autentice precum Biserica Sf Ioan Botezatorul si Turnul lui Stefan cel Mare!Cat despre „cinstirea inaintasilor”, hai sa fim seriosi!Ce treaba au popii de acum cu cei care au suferit in puscariile comuniste?!!

  1. Marian spune

   Sf Cruce sa ne apere de dușmanii oameni!

 6. Dan spune

  Mausoleul de la Marasesti are tot un mesaj religios? Daca si crucea de pe monumentele ridicate in cinstirea inaintasilor ne deranjeaza rau am mai ajuns.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate