Bianca Maria Bolum, o tânără cu abilități excepționale în domeniul artelor plastice

0

Săptămâna trecută scriam un articol despre Sînziana Ailenei, o elevă talentă a Liceului de Arte ”Victor Brauner” din Piatra- Neamț pasionată  de muzică, astăzi aducem în atenția celor interesați o altă elevă, la fel de talentată, de această dată în domeniul artelor plastice.

Bianca Maria Bolum este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte “Victor Brauner” din Piatra-Neamț ș20161126_144012 (1)i membră a Asociaţiei Culturale„Arte. Ro” coordonată de prof. Cristina S. Petrariu. De asemenea, tânăra frecventează sub îndrumarea aceluiaşi profesor şi cursurile de pictură de la „Palatul Copiilor” din Piatra-Neamț.  Lucrările Biancăi Bolum au fost apreciate și premiate la diferite concursuri dedicate artelor plastice în România, dar și în țări precum Belarus, India, Macedonia, Portugalia, Turcia sau Slovenia.

Ultimul premiu obținut de Bianca a fost la Concursul Internațional de Arte Plastice pentru elevi, organizat în Japonia de către Nakamura Keith Haring Collection. Compoziţia monocromă realizată în tehnica pictură-acuarelă a primit premiul fundaţiei „Keith Haring Foundation Award” la categoria de vârstă 13-17 ani.  De asemenea, Bianca a participat anul trecut, timp de trei săptămâni, la un proiect cu finanţare europeană, care s-a desfășurat în Granada (Spania).

Pentru început Bianca ne-a vorbit despre experiența acumulată în Granada (Spania), unde  a văzut cum se lucrează într-o firmă privată, beneficiind de softuri şi echipamente de specialitate de ultimă generaţie. Grație proiectului coordonat de doamna prof. Luminița Moscalu – „Competențe digitale și antreprenoriale în formarea artistică inițială” 20 de elevi talentați au putut beneficia de această oportunitate.

20161124_115414

„Am învățat timp de trei săptămâni tehnici de design, lucru în echipă, diferite programe pe calculator. Am lucrat în programe despre care nu știam înainte, GIMP și Canvas. Am învățat să facem afișe, coperți de cărți, albume, invitații, să edităm digital fotografii și chiar să facem benzi desenate. A fost o experiență completă, totul fiind asigurat de Erasmus. La sfârșit, în poza de final, când ne-au dat certificatele de intership, pe fundal a fost afișul pe care îl făcusem acolo în primele zile. De asemenea, am avut oportunitatea, pe lângă componenta educațională, să vizităm orașe precum Córdoba, Sevilia, Malaga. A fost o experiență inedită, care rămâne peste ani. Totodată,  am remarcat din partea lor o mare deschidere și faptul că nu judecă și nu pun etichete. Sunt mai relaxați la locul de muncă, mai toleranți și mai puțin formali spre deosebire de noi, care suntem mai riguroși, mai stricți.  A fost ceva unic să poți locui într-o țară străină pe o perioadă atât  de lungă.  Am avut ocazia să învăț multe lucruri, dar și să mă cunosc pe mine”.  ne-a declarat Bianca despre această experiență inedită.

Chiar dacă este doar în clasa a XI-a, Bianca are deja trasat un plan pentru anii care urmează.  Iată ce a declarat legat de acest aspect: „Muncesc acum pentru admiterea la facultate în Londra, la University of Arts, cea mai prestigioasă universitate de arte din Europa. Acum lucrez la un portofoliu, pentru admiterea la secția de design de bijuterii. Este un lucru la care aspir și în care pun multă pasiune. Este ceva care îmi place foarte mult, pentru că îmbină arta originală, inventivă, avangardistă cu partea comercială de bijuterii, cu vânzare de produs. Este un balans, deoarece pot să fac toate lucrurile creative pe care le am în minte, dar totuși să le și vând pentru a-mi asigura un venit substanțial din asta.” 

University of the Arts London nu fost o alegere întâmplătoare, această universitate punând accent pe creativitate,  originalitate, dar și pe personalitatea fiecărui aplicant, elemente pe care Bianca le consideră foarte importante. Totodată, domeniul bijuteriilor este unul vast, accesibil, în care poți să îți faci un renume.

„În designul de bijuterii, în felul care sunt promovați studenții la Londra, există șanse mari să ai conexiuni cu firme mari din toată lumea și să ai parte de experiența unor intershipuri, ca mai apoi să pornești propria ta afacere.”, ne-a mărturisit Bianca.

Bianca a început deja să creeze bijuterii, să exerseze, fiind preocupată în special de aspectul neconvențional, atipic. De asemenea, își dorește să aproprie bijuteriile de artă și să transmită prin ele un mesaj.

La final, am rugat-o să ne povestească mai multe despre premiul pe care fundaţia „Keith Haring Foundation Award” i l-a oferit, dar și despre faptul că acolo a ajuns doar lucrarea, nu și ea, chiar dacă și-a dorit foarte mult acest lucru. bianca-bolum

„Acest premiu din Japonia a fost ultimul pe care l-am obținut, unde am luat premiul fundației „Keith Haring Foundation Award”, cea care a organizat concursul. Am fost invitată acolo la premiere, doar că nu au existat fonduri. Consiliul Județean a zis că o să plătească biletul de avion și cazarea, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Pur și simplu au întors ochii în altă parte, așa că nu am avut cum să mai ajung. Asta a fost a III-a ocazie în care am ratat o oportunitate de acest gen.  Am mai câștigat în Portugalia o medalie argint și am fost invitată în tabără acolo, dar tot n-am reușit să ajung, deoarece era foarte scump. De asemenea, și în Macedonia am mai câștigat un premiu anul trecut, unde puteam, încă o dată, să particip la o tabără de arte plastice. Din păcate am ratat-o și pe asta.” ne-a mărturist cu tristețe Bianca.

Aceste concursuri oferă ca premiu diploma sau medalia și invitația, dacă este cazul, însă costurile trebuie plătite din bani proprii.
Totuși Bianca este bucuroasă că măcar lucrările ei ajuns acolo și au fost apreciate: „Să știi că o parte din tine e în fiecare colț al lumii e un lucru destul de important. Nu știu câți reușesc asta.”
Anul acesta, lucrările Biancăi vor ajunge în Lituania, Portugalia și Macedonia, unde speră să primească din nou o invitație.

În mod cert, Bianca Maria Bolum e o tânără demnă de toată aprecierea, cu un talent exceptional, ce merită recompensat și susținut.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate