Batranu strangator de foc nu duce dor

0

La ora 16.59, Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt a fost alertat si a intervenit cu 9 subofiteri si o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit intr-un spatiu de depozitare (articole de imbracaminte si lenjerie), amenajat de un locatar (Gheorghe M. 58 de ani) pe casa scarii, in fata apartamentului personal situat la etajul 10 al unui imobil de pe Bulevardul Traian.
Proprietarul a incercat sa incarce acumulatorul auto cu ajutorul unui redresor, fara sa-l supravegheze, iar prin formarea unui amestec exploziv de gaze s-a produs o explozie care a declansat incendiul.
Au ars materialele textile aflate in spatiul respectiv, usa de acces in apartament, un geam termopan, un dulap cu haine, covoare si rafturi din lemn. S-au degradat: tencuiala si zugraveala de pe casa scarii si din camera de zi, instalatia electrica, instalatia de cablu TV, contoare si racorduri pentru furnizarea gazului metan.
Pompierii militari au ajuns la fata locului in doar 5 minute si au intervenit in faza initiala cu doua stingatoare tip P10, apoi cu o teava de refulare (cu pistol, sub presiune), reusind sa lichideze incendiul si sa protejeze astfel celelalte apartamente expuse pericolului. Au fost indepartate toate materialele afectate de flacari si s-au luat masuri pentru evacuarea fumului dens degajat prin ardere.
In urma verificarilor efectuate de catre pompierii militari s-a constatat ca, in podul construit deasupra imobilului (blocul este prevazut cu acoperis) proprietarul isi amenajase un spatiu pentru prelucrarea materialelor din lemn, avand depozitate cantitati importante de uleiuri, lacuri, vopsea, material lemnos, materiale textile, scule electrice (compresor, polizor). In situatia in care pompierii militari nu ar fi reusit localizarea si stingerea incendiului in timp foarte scurt si incendiul s-ar fi extins la podul din lemn, toate materialele depozitate, extrem de combustibile, ar fi permis o dezvoltare extraordinar de rapida a incendiului, consecintele negative (cel putin) pentru bunurile locatarilor fiind greu de apreciat. La fata locului au fost solicitate si au intervenit echipe specializate ale E On Gaz si E On Electrica pentru remedierea defectiunilor cauzate de incendiu.
In cursul zilei de astazi, inspectori din cadrul Inspectiei de Prevenire vor executa un control pentru a dispune masuri urgente pentru indepartarea pericolului pe care il constituie depozitarea materialelor combustibile in podul imobilului.
Deoarece Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta poate executa controale doar in baza unor sesizari primite de la cetateni, neavand competenta de verificare si control la gospodariile populatiei, facem un apel la toti presedintii asociatiilor de locatari sa verifice spatiile comune ale imobilelor si sa dispuna eliberarea acestora, cu prioritate absoluta a materialelor combustibile, astfel incat sa nu fie pusa in pericol viata locatarilor, precum si bunurile acestora.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate