Bătrân externat mai mult mort decât viu. Spitalul din Roman nu mai face față cazurilor venite din tot județul

0

Un bătrân de 88 de ani a fost internat pe 8 aprilie la spitalul din Roman cu atac cerebral. Pe data de 15 aprilie, a fost externat și a ajuns acasă, la familie, în comuna Bârgăuani. Din păcate, din discuțiile pe care le-am avut cu aparținătorii, starea acestuia este extrem de gravă, familia fiind complet depășită de situație. Pe lângă faptul că bătrânul, grav afectat de infarctul cerebral, nu mai poate mânca, lua pastile și bea apă, acesta prezintă leziuni pe picioare și mâini. Este greu de înțeles și cum a putut fi externat fără a i se face o intervenție medicală specifică pentru a putea fi alimentat și a i se putea administra tratamentele necesare la domiciliu… Nu suntem specialiști, dar poate ar fi fost util pentru familie să se găsească o soluție în acest sens prin colaborarea între secțiile spitalului.

Familia suspectează că acesta ar fi fost legat neconform pe durata internării sale la secția de Neurologie. Imaginea cu leziunile de pe picioare a fost publicată pe rețelele de socializare de un membru al familiei, profund șocat de starea bătrânului după externare.

„Întreb și eu dacă „unii ” medici din ziua de astăzi mai sunt rase umane? Cum să ieși din spital în halul ăsta? Sper ca Dumnezeu să vă răsplătească „bunătatea” de care ați dat dovadă. Și ați avut grija de un bătrân… Oameni buni, în ce zile trăim?! Spitalele ajung abatoare, îți este frică să mai mergi la medic. Treziți-vă, dragi medici, nu ne mai tratați mai rău ca animalele. Va veni ziua când va trebui să răspundeți pentru faptele voastre și va fi vai și amar de voi…. Mulțumesc, dragi Doctori din spitalul Roman, ce ați avut grijă de bunicul meu. Așa să vă ajute Dumnezeu.”, se arată în postarea publică.

Șocul și supărarea familiei sunt justificate, mai ales pentru că aparținătorii susțin că nu au fost consiliați cum să poată îngriji bătrânul la domiciliu. Stau cu lumânarea la căpătâiul său, cu neputință și în așteptarea unei tragedii.

„Cauza rănilor nu o știm. Are și pe mâini, se vede că a fost legat! În gură e oarecum opărit, nici apa nu o poate bea. De acasă a plecat fără răni, a stat o săptămână în spitalul din Roman, ni s-a spus că a avut atac cerebral, a fost internat pe secția Neurologie. Cum e posibil să ieși cu așa răni dintr-un spital? Țară europeană. Doamne, să nu mai treacă nimeni prin așa chinuri, săracii bătrâni. Acum stă acasă cu lumânarea la cap, că nici apa nu o poate bea.”, ne-a spus familia.

Din păcate, cazul nu este unul singular. Sistemul medical este în colaps, o spunem de mult timp. La Roman e ca pe front, scapă cine poate și triajul se face la sânge. Majoritatea cazurilor non-COVID din județ ajung aici și, din păcate, pacienții cronici grav bolnavi ajung să fie trimiși să moară acasă pentru a face loc altui pacient… Fără prea multe explicații, iar traumele familiilor nu pot fi descrise în cuvinte.

Județul Neamț nu este pregătit logistic să poată îngriji la domiciliu toate aceste cazuri grave și nici familiile nu dispun de resursele financiare să apeleze la sistemul privat sau la servicii specializate de îngrijiri la domiciliu. Astfel, dacă unii pacienți nu mor în spital, ajung să moară acasă. Nu știm câți pacienți și câte familii mai trebuie să sufere pentru ca sistemul medical să fie reorganizat la Neamț pentru a da o șansă la viață și cazurilor non-COVID. Spitalul din Roman este clar că nu mai poate face față numărului foarte mare de pacienți care ajung aici, iar cadrele medicale sunt epuizate.

Am solicitat un punct de vedere și spitalului din Roman cu privire la acest caz.

O notificare transmisă redacției și semnată de medicul-șef al secției de Neurologie a spitalului din Roman indică faptul că pacientul a fost internat cu sindrom confuzo-afazic și agitație psihomotorie extremă. Potrivit spitalului, pe durata internării pacientul a fost diagnosticat cu atac cerebral, având multiple comorbidități dintre care amintim demență mixtă în formă severă, boală renală cronică, probleme cu plămânii, atrofie cerebrală etc.

Spitalul recunoaște că pacientul a fost contenționat, motivând că acesta era agresiv cu el însuși și cu cadrele medicale. De asemenea, se mai arată că astfel de pacienți nu pot fi internați perioade îndelungate în spital pentru simplul motiv că aici ajung noi cazuri din întreg județul Neamț, iar locurile sunt limitate.

„S-au efectuat analize de sânge, CT cranio-cerebral, RX pulmonar în regim de urgență. S-au administrat tratament și îngrijiri medicale încă de la internare împotriva colaborării pacientului, acesta fiind agresiv verbal, cât și fizic cu personalul medical. A primit tratament antiagregant, anticoagulant, antiaritmic, ATB, statină, antiedematos cerebral, medicație psihotropă conform recomandărilor consultului psihiatric.”, se arată în documentul transmis de spital.

În urma consultului psihiatric din 9 aprilie, s-a recomandat un tratament cu mai multe tipuri de medicamente de către medicul psihiatru pentru a controla demența mixtă în formă severă, alături de contenție mecanică în scop protectiv cu monitorizarea frecvenței cardiace.

„Starea pacientului a fost monitorizată zilnic, acordându-se toate îngrijirile medicale necesare (administrarea tratamentului, monitorizarea parametrilor vitali, toaletarea, hrana, asigurarea confortului psiho-emoțional.) Externarea a fost anunțată cu 24 de ore înainte. La externare s-au oferit bilet de externare, scrisoare medicală și rețetă compensată.

Legat de existența leziunilor eritematoase de la nivelul gambei stângi, acestea erau preexistente internării, prezentând cicatrici de tip crustă, ele fiind toaletate pe perioada internării, fiind superficiale. Motivul internării nu a fost afecțiunea tegumentară, ci sindromul confuzional și agitația psihomotorie extremă.

Leziunile tegumentare superficiale de la nivelul gambei stângi nu prezintă risc vital, nepunând în pericol viața pacientului, ele fiind deja în curs de cicatrizare. Vindecarea fiziologică necesită o durată mai lungă de timp, ținând cond că este un pacient în vârstă cu vascularizație deficitară.

Secția de Neurologie se ocupă de AVC-uri ischemice în fază acută non-COVID-19, deservind tot județul, perioada de internare a pacienților fiind mult limitată.

Precizăm că dat fiind agitația extremă – tendința de autovătămare cât și vătămarea cadrelor medicale – a fost necesară contenționarea pacientului conform consultului psihiatric și respectând Legea sănătății mintale în vigoare, având diagnosticul de Demență mixtă severă. Aplicarea manevrelor de contenționare s-a efectuat cu material special moale, distal de leziunile tegumentare gambier, urmărind zilnic aspectul acestora.”

Pentru a păstra datele cu caracter personal, anumite informații au fost eliminate din răspunsul primit de la spital.

Familia este singura în măsură să apeleze sau nu la noi demersuri în acest sens. Am prezentat acest caz nu pentru a învinovăți pe cineva, pentru că nu suntem judecători, ci pentru a arăta o stare de fapt. Cazurile grave non-COVID din întreg județul Neamț ajung la Roman și s-a intrat în colaps. Spitalul din Piatra-Neamț care are multiple specialități și posibilitate de tratare a cazurilor grave este închis de un an. Putem spune că dreptul constituțional la ocrotirea sănătăţii nemțenilor nu mai este garantat. Rămâne de văzut dacă acest lucru va impresiona pe cineva din factorii decizionali și se vor lua măsuri pentru degrevarea cadrelor medicale suprasolicitate și pentru protejarea dreptului la viață al pacienților.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate