Bătăi, scandaluri, copii traumatizați – Coșmarul perpetuu născut în izolare

0

Violența și abuzurile în familie au luat amploare în timpul pandemiei, și asta nu o spunem noi, o spun statisticile Poliției Române. În timp ce la numărul infracțiunilor precum și al accidentelor rutiere se constată o scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, iată că, din păcate, nu putem vorbi despre aceleași cifre îmbucurătoare și atunci când vine vorba de violența în familie.

Au fost înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor care au reclamat că sunt agresate de partenerii de viață sau că aceștia își agresează copiii. O altă creștere relativ semnificativă a fost înregistrată și în ceea ce privește ordinele de protecție provizorii emise de către polițiști.

Și la nivel global, datele arată că violența domestică crește, e mai frecventă, mai severă și mai extinsă pe durata măsurilor de izolare. „Ştim că izolarea şi carantina sunt esenţiale pentru suprimarea COVID-19. Dar ele pot prinde femeile în capcană cu parteneri abuzivi”, a spus și Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

România nu este singura țară care se confruntă cu acest fenomen, și în acest context, Organizația Națiunilor Unite a îndemnat guvernele să ia măsuri urgente pentru siguranța femeilor în timpul pandemiei.

Ca și exemple, în Spania, numărul de apeluri la linia națională de urgențe a crescut cu 18% de la instaurarea izolării, iar Franța a raportat o creștere cu 30%. Niciuna dintre aceste țări nu s-a pregătit înainte de izolare pentru valul de violență în familie ce urma să vină, însă în mijlocul lui au luat în cele din urmă anumite măsuri.

În România, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333,  pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Apelul la linia telefonică pentru ajutor specializat (helpline) poate fi făcut de către potențiala victimă/victimă a violentei domestice, a traficului de persoane, a discriminării de gen sau a discriminării multiple, un părinte sau un alt membru al familiei, o persoană din cadrul rudelor/ afinilor, un vecin sau un cunoscut al familiei, fie de un martor  sau de o altă persoană care știe de existența unui caz din această categorie.

Surse: digi24.ro (aici și aici), ANES.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate