Avertisment ANPC: „Nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate”

0

Nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, avertizează ANPC. Riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care vă poate pune sănătatea în pericol.

Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”, scrie pe Facebook Paul Anghel, șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piața și Armonizare Europeană a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Acesta a venit și cu o serie de sfaturi pentru a cumpăra produse care să nu ne pună în pericol sănătatea:

  • Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a va formă o prima apreciere asupra gradului de prospețime;
  • Nu achiziționați produse cu suprafață mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi;
  • Refuzați să cumpărați peste și produse din peste pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;
  • Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate.
  • Refuzați să cumpărați peste și produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită;
  • La cumpărarea peștelui și produselor din peste, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului;
  • La achiziționarea produselor din peste refrigerate sau congelate, acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului și condițiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât și la domiciu.

„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub formă unor blocuri sau prezența de gheață în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului”, adaugă Anghel.

El a mai precizat că, în anii anteriori, comisarii ANPC, în urmă acțiunilor de control, au găsit la comercializare produse neconforme, precum:

  • chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață prezența mușchiul cu o consistentă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe;
  • crap proaspăt care prezența semne vizibil de alterare (ochii retractati în orbite și burtă moale), produsul era în afară datei limita de consum;
  • scrumbie sărata, în vid, cu lichid în ambalaj, datorită devidarii, produsul având consistentă moale și miros nespecific;
    macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
  • conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe eticheta o cantitate netă de 200 g și un conținut de peste de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut;
  • conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe eticheta („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
  • file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporție de glazură de peste 28%;
    cod congelat, proveniență Spania pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
  • produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neînscrierea datei durabilității minimale pe eticheta;
  • utilizarea de denumiri improprii / mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).

O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: peste expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a muschiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu și neautorizat, peste sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, a mai spus oficialul ANPC.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate