Av. Gianina-Vera Poroșnicu și CMN Neamț, puncte de vedere despre controversata donație a fotografiei lui Eminescu. Se cere intervenția Corpului de Control al Ministrului Culturii

0

COMUNICAT DE PRESĂ

În virtutea dreptului opiniei publice la o corectă informare, vă rog să publicați acest comunicat de presă referitor la ultimele evoluții din ceea ce, din păcate, a ajuns să fie numit „scandalul” fotografiei lui Mihai Eminescu, donate de mine Complexului Muzeal Național (CMN) Neamț pentru a fi expusă la Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu Neamț.

În ultimele luni am fost supusă unor atacuri de presă susținute, incluzând speculații nefondate ce pun în cauză originalitatea fotografiei, care a fost realizată în studioul din Iași al maestrului Nestor Heck, în 1884. Nu intenționez să răspund aici atacurilor respective, limitându-mă doar să reafirm că instituțiile justiției sunt cele chemate să facă lumină și să îmi apere reputația, ca donator de bună credință.

Atașez acestui comunicat două scrisori care au caracter public. Prima a fost transmisă, la începutul acestei luni, Primarului și membrilor Consiliului Local al orașului Târgu Neamț, prin care îi informez despre decizia mea de a revoca donația și îmi exprim dorința de a reintra, de îndată ce este posibil, în posesia fotografiei menționate mai sus. De asemenea, reafirmându-mi respectul față de reprezentanții aleși ai comunității din Târgu Neamț, îi informez despre decizia mea de a renunța la titlul „Pro Urbe”, primit în luna septembrie. Cea de-a doua scrisoare a fost transmisă luni, 11 decembrie, domnului Ion Asaftei, Președintele Consiliului Județean Neamț, conținând o informare generală asupra demersurilor pe care le întreprind, temele fiind abordate succint și în acest comunicat de presă.

Astfel, am decis să solicit o audiență doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii, și să folosesc toate căile disponibile pentru a o informa despre situația de la CMN Neamț, instituție care se subordonează metodologic Ministerului Culturii. Voi cere în mod respectuos trimiterea Corpului de Control al Ministrului la CMN Neamț, din motivele expuse mai jos.

În primul rând, semnalez politizarea acestei instituții. În opinia mea, este singura explicație pentru reaua credință cu care am fost tratată, deși eram donatorul de bună credință a unui bun cultural semnificativ. Politizarea este, în opinia mea, singura explicație pentru care discuții purtate cu conducerea CMN Neamț ajung imediat în paginile presei de scandal, iar documente oficiale – cum ar fi raportul expertizei efectuate asupra fotografiei de către doamna Mihaela Cristina Verzea, la care voi reveni mai jos – ajung în posesia aceleiași prese înainte de a fi făcute publice, în mod oficial. Nu în ultimul rând, vă informez că solicitarea mea ca fotografia să fie expertizată și de un specialist a fost tratată în aceeași manieră: numele expertului propus a apărut a doua zi în presă, însoțit de comentarii tendențioase care îi puneau în cauză competența.

Un al doilea motiv pentru care voi solicita trimiterea Corpului de Control al Ministrului Culturii la CMN Neamț este acela că o instituție culturală de asemenea importanță acționează, în ceea ce privește expertizarea fotografiei, într-un mod cu adevărat scandalos, evitând să întreprindă demersurile necesare pentru determinarea vechimii hârtiei și cernelii fotografice și mulțumindu-se cu o simplă vizualizare de către expertul desemnat, doamna Mihaela Cristina Verzea. Dacă acestea sunt procedurile în baza cărora o instituție muzeală de importanță națională trebuie să expertizeze un bun cultural potențial valoros, atunci mă abțin de la alte comentarii. Dacă nu, atunci conducerea CMN Neamț trebuie să explice de ce nu a făcut demersurile corespunzătoare.

Un al treilea motiv, aflat în strânsă legătură cu precedentul, este legat de refuzul constant de a contacta Casa de Licitații Artmark, de la care provine fotografia și care, după cum se știe, poate furniza informații despre istoricul ei doar unor instituții ale statului și în baza unor demersuri corespunzătoare. Fără a afirma că expertiza realizată de Artmark înainte de a scoate la licitație bunul respectiv trebuie asumată automat de CMN Neamț, consider că un asemenea demers ar fi oferit celei din urmă informații valoroase ce ar fi ajutat-o în procesul de determinare a autenticității fotografiei. Și în acest caz, consider că este de resortul Corpului de Control să stabilească dacă această linie de acțiune a fost corectă, ceea ce nu înseamnă că ezit să-mi exprim propria părere: conducerea CMN Neamț acționează în așa fel încât să evite orice element care ar pune în cauză raportul de expertiză al doamnei Mihaela Cristina Verzea, superficial și lipsit de consistență. 

În fine, vă informez că pe rol există o cercetare penală motivată de acuzații neclare vizând un „furt” al fotografiei, eu nedorind să mă pronunț asupra fondului chestiunii. Nu pot decât să salut implicarea organelor specializate, pentru că ea va determina lămurirea situației. Se va ajunge, cu siguranță, la etapa pe care adversarii acestui act de donație și toți cei care vor să-l speculeze politic doreau cu orice preț să o evite: audierea reprezentanților Artmark, care vor înlătura orice dubiu și vor pune capăt suspiciunii instrumentate politic. Nu am nicio îndoială în privința autenticității fotografiei, iar această convingere mi-a fost întărită de recenta întâlnire cu un reprezentant al conducerii Artmark, domnul  Cezar Burlan, Sales and Art Advisory Director, precum și de dialogul constant pe care îl am cu experți în tehnica fotografică.

Închei prin a-mi exprima, din nou, regretul că acest act de donație a fost sabotat din motive politice înguste și egoiste.

a consemnat av. Gianina Vera Poroșnicu


***

Referitor la opiniile personale exprimate în presă de către donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu Casei Memoriale ”Veronica Micle” din Târgu Neamț, în virtutea dreptului la o corectă informare a publicului, conducerea Complexului Muzeal Național Neamț emite următorul

PUNCT DE VEDERE

Donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu nu a fost tratat cu ”rea credință” de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț. Dimpotrivă, credem că orice donație are la bază buna credință a donatorului. Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț a acționat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, neîngrădind accesul specialiștilor pentru a expertiza fotografia lui Mihai Eminescu donată instituției noastre. Prin urmare, afirmația donatorului, care semnalează în comunicatul de presă ”politizarea instituției”, este nefondată, întrucât nu se bazează pe un argument real și legal. Niciun membru al conducerii Complexului Muzeal Național Neamț nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic.  

În atribuțiile noastre nu se regasește obligația de a lua legătura cu Casa de Licitații Artmark, de la care provine fotografia, așa cum sugerează donatorul în comunicatul de presă. Îi reamintim donatorului că fotografia în cauză face obiectul donației, în baza unui contract, ale cărui prevederi, instituția noastră le-a respectat.

Ne exprimăm regretul că această fotografie donată face obiectul unei cercetări penale, dar instituțiile abilitate ale statului sunt îndrituite să întreprindă demersurile necesare în cazul comiterii unei presupuse infracțiuni.

Respectăm decizia donatorului de a ”revoca donația”, dar nu îi putem da curs, întrucât fotografia face obiectul unei cercetări penale. Ne exprimăm în continuare deschiderea pentru ca această fotografie să fie supusă unor alte expertize și ne exprimăm regretul pentru ”comentariile tendențioase” apărute în presă cu privire la competența experților. Ele nu ne aparțin și nu au fost însușite de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț.

Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț nu a adus nicio acuză și nu a proferat nicio injurie, sau defăimare la adresa donatorului.

Cu deosebită considerație,

Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț

Cele menționate mai sus fac referire la fotografia despre care s-a scris aici:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate