Autoritățile din Neamț, despre colaborarea cu societatea civilă și resursele disponibile în criza umanitară a refugiaților

0

Majoritatea cetățenilor refugiați aleg județul Neamț ca o cale de tranzit pentru a părăsi România spre țările unde au familii sau cunoscuți, dar autoritățile se așteaptă ca numărul acestora să crească în perioada următoare, iar cei cu posibilități financiare reduse vor avea nevoie de sprijin pentru un timp mai îndelungat.

Potrivit prefectului de Neamț, la nivelul județului, până acum, oficial, au fost cazați 149 de refugiați. Ultimii veniți au fost niște studenți indieni care deja au plecat spre București. Mai puțin de 20 de refugiați au rămas în Neamț, din cei 149. Nu există încă o evidență completă a refugiaților cazați la persoane private, iar din acest motiv gazdele sunt rugate să anunțe autoritățile cu privire la datele de identificare ale acestora.

La nivel local s-a constituit o celulă de lucru care e pregătită să gestioneze situația nu doar pentru câteva zile, ci pentru, cel mai probabil, câteva luni sau cât timp va dura acest conflict militar în Ucraina. În cadrul celulei de criză fac parte mai multe instutiții, printre care Instituția Prefectului, ISU Neamț, IPJ Neamț, Jandarmeria Neamț, Imigrări, CAS, DSP, Crucea Roșie, Baroul Avocaților Neamț. Alături de aceste instituții sunt și reprezentanți ai societății civile, dar și antreprenori.

„Vreau să mulțumesc foarte mult reprezentanților societății civile și ai asociațiilor și ONG-urilor care s-au implicat foarte activ în acțiunile umanitare și sunt foarte mulți patroni din HORECA, transportatori sau simpli voluntari care au pus umărul și în fiecare zi ajută refugiați. Sub acest aspect aș vrea să îi rog ca pe cât posibil să colaborăm și, în acest sens, grupurile formate și pe care noi le-am identificat până acum să trimită reprezentanți pe care noi să îi chemăm la ședințe pentru a ne consulta.”, a declarat Adrian Niță, prefectul de Neamț.

În privința resurselor, există puncte stabilite de colectare la nivelul orașelor și comunelor. Dacă există surplus de alimente perisabile, acestea vor fi trimise peste graniță, în Ucraina, iar cele neperisabile vor fi stocate coordonat pentru a fi distribuite eficient. Până la această oră, la nivel național s-au înregistrat pe platforma guvernamentală peste 3000 de oferte din rândul societății civile pentru alimente, cazare, transport.

Citiți și: Județul Neamț, solidar cu Ucraina. Punctele de donații din fiecare localitate și centralizarea resurselor de cazare și transport

Pentru o mai bună eficientizare a resurselor disponibile, autoritățile au stabilit ca ISU să coordoneze activitatea.

În acest sens, printr-o hotărâre a CJSU Neamț, începând cu data de 26.02.2022, la nivelul Centrului Județean de Conducere și Coordonare Neamț, s-au operaționalizat numerele de telefon 0233234530 și 0736388841 la care vor fi notificate prin ISU Neamț inițiativele de sprijin cu capacități de cazare din partea persoanelor fizice și juridice.

Pentru centralizarea ofertelor de asistență umanitară de orice fel, persoanele fizice sau juridice vor transmite ofertele pe adresa de e-mail umanitar.dsu@mai.gov.ro și vor completa formularul primit automat prin transmiterea e-mailului.

 „La nivelul județului Neamț am constituit o structură de relaționare cu societatea civilă, precum și o suplimentare a colegilor, am alocat resursă umană dedicată acestui conflict, destinată centralizării părții de donație, cazare și transport din partea societății civile. E un sprijin pe care îl consider deosebit și țin să apreciez modul în care ONG-urile, cetățenii și mediul privat au reacționat până în acest moment.”, a declarat colonelul Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț.

Colonelul Mitrea a mai precizat că s-a înaintat către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale o solicitare privind scoaterea de la rezerva de stat, cu titlu gratuit, a următoarelor elemente de cazarmament: 1000 buc. paturi, 1000 buc. saltele, 1000 buc. pături, 2000 buc. cearșafuri, 1000 buc. perne, 2000 buc. fețe de pernă, 1000 buc. saci de dormit. Potrivit Hotărârii CJSU Neamț, acestea vor fi utilizate ca ajutoare de urgență în caz că oferta de cazare va fi depășită. Aceste resurse pot fi alocate la nivel de cămine culturale, unități de învățământ etc. din cadrul UAT-urilor pentru o suplimentare de 1000 de locuri de cazare pentru cetățeni aflați în tranzit.

De asemenea, de la nivelul primăriilor s-au solicitat spații pretabile pentru cazare, urmând ca acestea să fie centralizate și să se stabilească centrele de cazare, conform legilor în vigoare. Cheltuielile legate de cazare, alimente, îmbrăcăminte, igienă personală ar urma, astfel, să fie decontate dintr-un fond de rezervă care se va derula prin ISU. Până la această oră au fost identificate aproximativ 28 de locații cu 1053 de paturi. Reglementarea cheltuielilor va urma să fie stabilită de Guvern pentru ca ISU Neamț să poată gestiona aceste resurse și decontarea. Pe lângă aceste 1053 de paturi disponibile, mai există și persoane fizice care sunt dispuse să ofere apartamente în chirie, pensiuni, pe o anumită perioadă de timp.

De asemenea ISU Neamț are și o monitorizare a translatorilor disponibili la nivel local. Până la această oră, aceștia sunt în număr de 19. De notat este faptul că aceștia își pun la dispoziție timpul și cunoștințele în mod voluntar.

„În afară de cei 19 translatori folosiți în relaționarea directă cu refugiații pe care îi primim, mai avem încă 21 de medici în toate spitalele din județ care sunt pregătiți să ajute în caz de nevoie.”, a precizat prefectul.

Pentru mai multe detalii, concentrate într-un singur loc, Guvernul a pus la dispoziție resurse informaționale pe platforma Ucraina – Împreună ajutăm mai mult disponibilă aici – click în limba română, engleză și ucraineană.

Polițiștii și jandarmii vor asigura ordinea și siguranța publică în toată această perioadă și acționează în sistem integrat cu autoritățile implicate. Nu au fost formulate sesizări legate de infracțiuni. Au fost semnalate două accidente rutiere în care au fost implicați cetățeni ucraineni, cu cercetări în curs.

DSP Neamț, prin reprezentantul dr. Cătălin Herghelegiu a precizat că refugiații ucraineni care suferă de boli cronice se pot trata în continuare la unitățile medicale din Neamț. De asemenea, cei care doresc, se pot vaccina în centrele din județ.

Pacienții cu diabet pot merge la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și la Spitalul din Roman, pacienții oncologici, cei care fac citostatice pot beneficia de tratamente la spitalele din Piatra-Neamț și Roman, dializații pot merge la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, iar cei cu TBC la Sanatoriul Bisericani. De asemenea, pacienții cu alte simptome acute sau cronice, gravidele sunt direcționați spre spitalele din Piatra-Neamț și Roman.

Până acum, în spitalele din Neamț au fost acordate servicii medicale de urgență pentru 5 cetățeni ucraineni: 2 la Roman, 2 la Piatra-Neamț și 1 la Târgu Neamț. O persoană, victimă într-un accident, a avut și o intervenție chirugicală.

De asemenea, prin avocat Anca Sandu, Baroul Neamț (cu adresa în Piatra Neamț, str. Anton Vorel nr. 6), a anunțat punerea la dispoziție a unei părți din sediul propriu în scopul depozitarii temporare de produse neperisabile (alimentare și de igienă), în scopul redirecționării acestora către persoanele – gazdă ale familiilor de refugiați. Persoanele refugiate pot apela la sprijinul juridic pro bono al avocaților, în speranța rezolvării situațiilor juridice cu care aceștia se pot întâlni.

Citiți și: UNBR: Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni în România

Crucea Roșie, filiala Neamț, strânge donații pe plan local care vor fi alocate în județ, de la resurse financiare, până la produse alimentare și de igienă. De asemenea, organizația este resposabilă și pentru identificarea unor noi spații de cazare.

Pentru a veni în sprijinul acestor persoane greu încercate în această perioadă, pot fi făcute donații în bani la contul deschis de Filiala Piatra Neamț a Societății Naționale de Cruce Roșie.

Contul este deschis la BCR, filiala Piatra Neamț RO83RNCB0196097225900001.

Puteți face donații în acest cont cu mențiunea refugiați Ucraina.

În aceasta perioadă, Crucea Roșie a deschis un punct de colectă la adresa din Str. Bistriței nr. 55, Piatra-Neamț. Produsele care pot fi donate sunt următoarele: alimente neperisabile, alimente de primă necesitate (supe, piureuri instant), apă, ceai, paturi, pături, lenjerii, saci de dormit, produse de igienă personală, articole pentru copii, scutece de unică folosință, șervețele, produse de igienă, dezinfectanți, măști.

Ca o concluzie, la nivel județean autoritățile și societatea civilă se organizează pentru ca nicio persoană aflată în situație de criză să nu se simtă abandonată, să fie în siguranță și să beneficieze de asistență medicală și juridică pe toată perioada șederii în Neamț.

Vizitați și: dopomoha.ro

Mai multe detalii, mai jos, privind

  • ACCESUL CETĂȚENILOR UCRAINENI ÎN ROMÂNIA
  • PAȘII DE URMAT PENTRU OBȚINEREA AZILULUI ÎN ROMÂNIA
  • SERVICII MEDICALE
  • DREPTUL LA MUNCĂ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate