Ați pregătit ghetuțele? E seara magică în care vine Moș Nicolae!

0

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie se deschid porțile magiei sărbătorilor de iarnă. Este seara în care toți copiii, indiferent de vârstă, își lustruiesc ghetuțele și speră că au fost suficient de cuminți pe parcursul anului încât Sfântul Neculai să le aducă daruri.

Moş Nicolae este o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creştin numele și data de celebrare de Sfântul Nicolae, un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinţei în Iisus. El a fost recunoscut ca sfânt începând din secolul al XVI-lea. Deci, Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea.

Sfântul Nicolae sau Moş Nicolae, cum îl ştiu mai toți copiii, s-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astăzi. Este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primeşte această demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. Sfântul Nicolae este cunoscut mai ales pentru binefacerile sale.

Potrivit tradiției, Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine la geamuri, vede copiii care dorm şi, dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Totodată, el este acela care-i pedepseşte cu o nuieluşă pe cei leneşi şi neascultători. Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp.

În unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor inflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor şi plin de satisfacţii.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi aleg gazda în casa căreia repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou vor avea loc.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul iţi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Conform tradițiilor româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec şi protejează soldaţii pe timp de război.

În noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice. Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor.

În colindele româneşti se amintește despre florile dalbe, flori de măr. Asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că nuielușa Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa și în anul următor îi va umple ghetuțele cu daruri.

Tot Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele şi îşi scutură barba de ninsoare. De aceea, dacă te uiţi pe cer, preţ de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De-a lungul timpului numele Nicolae a devenit unul foarte răspândit. El este format din cuvintele greceşti: nike – victorie, biruinţă si laos – popor, şi are înţelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”

Astăzi, moaştele sale se află în biserica din Bari, deşi părticele din ele au ajuns în mai multe biserici din lumea creştină. O mică parte din acestea se află la Mănăstirea Aninoasa din judeţul Argeş şi, din secolul XIX, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti.

La mulți ani tuturor celor care mâine, 6 decembrie, îsi serbează onomastica. Să va aducă mosul în ghetuțe tot ce va doriți, asta, bineinteles, dacă ați fost cuminți.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate