Atenție, SCAM! Tentativă de FRAUDĂ privind Loteria Vaccinării: „Ați devenit câștigătorul unuia dintre cele 80 de premii în valoare de 10.000 de lei” (Explicații)

0

DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică) atrage atenția asupra unui nou tip de SCAM prin care oamenii sunt anunțați că sunt câștigătorii Loteriei Vaccinării:

Atenție mare la mail-urile venite în numele Loteria Română în care sunteți anunțați că ați câștigat la Loteria Vaccinării. De fapt, mesajul respectiv este un scam special creat de atacatori, care cer ca validare a identității „câștigătorului” date despre perioada de efectuare a vaccinului, dar și o copie după buletin. Indiciul că acest mesaj nesolicitat este de fapt o capcană a infractorilor din mediul online îl constituie chiar adresa de pe care a fost transmis acest mesaj, loteriavaccinarii.gov[@]gmail[.]com, pe când adresa oficială este noreply@mail.certificat-covid.gov.ro!

Astfel de date pot fi monetizate de către atacatori în multiple moduri, vândute pe Darknet pe forumuri dedicate hacking-ului, sau chiar folosite în lansarea unor atacuri personalizate care folosesc tehnici de SocialEngineering. În plus, se pot folosi de astfel de date pentru a putea obține acces la diferite conturi. Este cunoscut apetitul utilizatorilor pentru a folosi în componența parolei date cu caracter personal precum data nașterii, numele mijlociu, adresa, seria chiar CNP-ul actului de identitate.

Ce pași trebuie să faceți când întâlniți astfel de mesaje suspecte:

Verificați sursa reală a mesajului, iar atunci când nu sunteți siguri, validați transmiterea informației cu expeditorul ei

Nu accesați link-uri sau atașamente din astfel de mesaje! Le puteți analiza cu o soluție de securitate

Nu furnizați date personale, date de card sau date de autentificare, indiferent de scenariul prezentat în acel mesaj! Aceasta nu este o metodă oficială de validare a identității

Raportați orice tentativă malițioasă către Departamentul de IT al firmei, dacă mesajul a venit pe o adresă sau un dispozitiv de la serviciu, sau putem suna la 1911 ori trimite mail la alerts[@]dnsc.ro, pentru ca echipa #DNSC să verifice informația și să emită o alertă pentru alți utilizatori despre această metodă de atac. Antrenează-te împotriva tentativelor de fraudă online pe https://sigurantaonline.ro! O campanie de conștientizare derulată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor.

Sursa/Foto: DNSC

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate