Atenție! Miercurea ALARMELOR la Neamț

3


Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfășoară în prima zi de miercuri a fiecărei luni testări ale echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

În data de 06.03.2019, începând cu ora 10.00, la nivel judeţean se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, ce urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică.

La această activitate sunt planificate să participe următoarele structuri/instituţii:

 1. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
 2. Structurile M.A.I. de la nivel judeţean;
 3. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ;
 4. Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Neamţ.

Miercuri, 06 martie a.c., în intervalul orar 10.00-11.00, exerciţiul se va desfăşura după următorul scenariu, astfel:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va transmite către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă „Petrodava” al Judeţului Neamţ, un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă „Petrodava” al Judeţului Neamţ, va transmite către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă menţionate mai sus, un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare, pentru acţionarea unui semnal de alarmare.

În România semnalele de alarmare a populaţiei sunt:

 1. semnalul ALARMĂ AERIANĂ (se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele).
 2. semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE (se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele).
 3. semnalul PREALARMĂ AERIANĂ (se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele).
 4. semnalul ÎNCETAREA ALARMEI (se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut).

Pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic va fi precedat de mesajul vocal: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”.

Punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare şi modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei va fi verificată prin sondaj de către personalul unităţii.

Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care vă asigurăm că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. Silvioara spune

  În primul rând,autoritățile ar trebui să răspundă la întrebarea: Ce va trebui să facă populația în cazul real al unor astfel de situații ?Nu există adăposturi subterane în care să încapă toți cetățenii municipiului măcar(ca să nu mai vorbim de cei din mediul rural).Adăposturile subterane sunt în diferite zone ale orașului,dar cu dotări insuficiente și acelea precare.În concluzie…aceste exerciții sunt menite să justifice salariile umflate ale celor de la A.L.A.(apărarea locală antiaeriană) denumirea veche…și nu numai salariile lor…se subânțelege.

 2. Ionuț spune

  Chiar este nevoie, ca în fiecare luna sa se testeze acest sistem de alarmare, domnilor de la ISU ? sau totul este .,, PRAF ÎN OCHI „.
  Învățați populația cu aceste ,,Exerciții” iar când doamne ferește într-adevăr vom avea nevoie de alarmare …. Nimeni nu va mișca un deget.

 3. Ion spune

  Astia sunt niste idioti care tot pornesc alarmele aiurea, chipurile le testeaza. Sunt sigur, ca intr-un caz real, lumea nu ar mai raspunde la avertizarile lor deoarece acestea le intra in reflexe si vor crede ca e doar un exercitiu, iar cand vor realiza ca nu este, va fi prea tarziu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate