Atenție! Metoda „Accidentul” face victime și în Piatra-Neamț // 21 persoane înșelate

0
Foto caracter ilustrativ (Sursa: Antena 3)

Polițiștii au identificat trei persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 38 de ani, bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune.

La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Piatra Neamț au probat activitatea infracțională a trei persoane cu vârste cuprinse între 26 și 38 de ani, din Podoleni și Piatra Neamț, bănuite de comiterea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ”Accidentul”.

Investigațiile au relevat faptul că, în perioada 6 februarie – 5 martie 2019, cei în cauză ar fi săvârșit 21 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ’’ Accidentul’’, fiind bănuiți că s-ar fi deplasat la persoane domiciliate pe raza municipiului Piatra Neamț și a altor localități limitrofe, de unde ar fi ridicat diferite sume de bani.

Anterior, persoanele vătămate au fost contactate telefonic de către diferite persoane aflate în stare de deținere, incarcerate în alte cauze, care prin atribuirea unor calități mincinoase, le-ar fi indus în eroare, invocând faptul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier. În continuarea conversației telefonice, persoanelor vătămate le-au fost pretinse  sume de bani în vederea diminuării consecințelor legale sau medicale ale evenimentului.

Astfel, în baza unei înţelegeri avută în prealabil cu persoanele incarcerate, un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț ar fi furnizat unei femei de 33 de ani, din Piatra Neamț, adresele persoanelor vătămate, de unde ar fi ridicat sumele de bani solicitate, fiind însoțită de un tânăr de 26 de ani, din Podoleni.

În vederea documentării activității infracționale, polițiștii Biroului de Ordine Publică Piatra Neamț au pus în aplicare un mandat de aducere privind femeia în cauză, iar în urma audierilor, față de aceasta a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Tânărul de 26 de ani este încarcerat în arestul I.P.J. Neamț, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, cercetat în altă cauză penală. Bărbatul de 38 de ani este încarcerat în Penitenciarul Vaslui, ca urmare a executării unei pedepse privative de libertate.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale și tragerii la răspundere penală a celor implicați.

ATENŢIE: Dacă primiţi un telefon de la ,,un binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive:

NU DAŢI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP ŞI NU TRIMITEŢI BANI, DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIŢI VICTIMA UNEI ÎNŞELĂCIUNI!

Cum trebuie să procedaţi:

• Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;

• Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;

• Chiar dacă cel care sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;

Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

De ştiut pentru tineri:

Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

•    În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);

• Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;

•  Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

Sursa: IPJ Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate