Astăzi, 1 septembrie, se împlinesc 124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale

0

Picture5[1]

Azi, 1 septembrie, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Neamț, ca şi la nivel naţional, se aniversează împlinirea a 124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, instituită prin „Legea asupra Gendarmeriei Rurale din 1 septembrie 1893”.

În anul 1893, la data de 1 septembrie, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine, cu caractRURAL01092015A[2]er militarizat, în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat european modern.

Este de remarcat faptul că legea a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei de „a veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”. Conform acestui cadru legal, în toate comunele din ţară se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, la acea vreme, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.

Muze018a 38 DSC_7571[2]ul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, păstrează momente din frumoasa moştenire lăsată de predecesorii noştri, fiind reliefate în fotodocumente şi fotografii istoria Jandarmeriei Rurale în Neamţ. Din studiul documentelor, care atestă existenţa Jandarmeriei în Neamţ, a rezultat că la nivelul judeţului existau secţii şi posturi de jandarmi.

Jandarmeria îsi începe activitatea la nivelul Judeţului Neamţ începând cu anul 1893, fiind organizată cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ. La nivelul anului 1908, în judeţul Neamţ existau 10 secţii de jandarmi şi 57 de posturi, având un caracter preponderent îndreptat către zonele rurale. Deşi în următorii ani posturile de jandarmi au crescut numeric, totuşi până în 1938 nu se organizase în fiecare comună câte un post de jandarmi.

 

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate