Astăzi, 1 Martie, încep „Zilele Ion Creangă” la Casa Culturii din Târgu Neamț

0

„Când mama nu mai putea de obosită şi se lăsa câte oleacă ziua, să se odihnească, noi, băieţii, tocmai atunci ridicam casa în slăvi. Când venea tata noaptea de la pădure din Dumesnicu, îngheţat de frig şi plin de promoroacă, noi îl spăriam sărindu-i în spate pe întunerec. Şi el, cât era de ostenit, ne prindea câte pe unul, ca la „baba-oarba”, ne ridica în grindă, zicând: „‘tâta mare!” şi ne săruta mereu pe fiecare. Iar după ce se aprindea opaiţul, şi tata se punea să mănânce, noi scoteam mâţele de prin ocniţe şi cotruţă şi le flocăiam şi le şmotream dinaintea lui, de le mergea colbul; şi nu puteau scăpa bietele mâţe din mâinile noastre până ce nu ne zgâriau şi ne stupeau ca pe noi.” (Ion Creangă în Amintiri din copilărie)

În prima zi a primăverii, astăzi, 1 Martie, debutează seria de evenimente dedicate împlinirii a 186 de ani de la nașterea îndrăgitului scriitor de la Humulești, Ion Creangă. „Ziua Porților Deschise”, manifestare aflată la cea de-a doua ediție, este organizată de Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Târgu Neamț. Tot în calitate de partener, Casa Culturii din orașul de pe malurile Ozanei va găzdui timp de trei zile activități menite să omagieze opera și viața povestitorului Creangă.

Așadar, astăzi, începând cu ora 9.00, se va desfășura Concursul național literar artistic „Creangă la el acasă”. Începând cu ora 16.00, publicul este așteptat la un vernisaj de pictură dedicat „Mărțișorului” cu participarea profesorului Ioan F. Munteanu.

Mâine, 2 martie, tot de la ora 9.00, meșterul popular Ionela Lungu va prezenta expoziția cu personaje „Lumea lui Creangă”. La ora 17.00, cu mic, cu mare puteți urmări piesa de teatru „Amintiri din copilărie”, interpretată de actorii Teatrului Național B.P. Hașdeu din Cahul din Republica Moldova. Accesul în sala de spectacole se face pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile. Relații la telefon: 0746317548.

Pe 3 martie, în ultima zi a activităților omagiale, se organizează expoziția „Candele vii – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane” – artist plastic Aida Șușter Boțan, începând cu ora 9.00. De la ora 17.00, va avea loc un concert de deschidere susținut de Corala „Bazil Anastasescu” Târgu-Neamț, urmat de o conferință literar – religioasă cu preotul Vasile Ioana, moderată de Dan Negru. Accesul în sala de spectacole se face pe bază de invitație, ce o puteți obține de la Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ.

Autorul „Amintirilor din copilărie” va fi omagiat așa cum se cuvine pe meleagurile nemțene pentru a-i păstra memoria vie și a-i călca pe urme. Moștenirea literară a lui Ion Creangă și contribuția sa inestimabilă la dezvoltarea învățământului în limba română sunt lucruri cu care trebuie să ne mândrim în calitate de urmași ai acestuia.

Nemțenii și turiștii aflați în apropiere de Târgu Neamț sunt așteptați cu brațele deschise la Casa Culturii „Ion Creangă” pentru a-l redescoperi pe marele povestitor și pentru a petrece momente încărcate de emoție în orașul de sub Cetate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate