Asistenții medicali care nu profesează 5 ani li se poate retrage dreptul de a practica meseria

29

O lege ce se va aplică pe bune din 2016,asistenti-medicalimodifică unele prevederi mai vechi legate de profesia de asistent medical şi moaşă în sensul în care nepracticarea meseriei poate duce automat la  ”retragerea competenţei profesionale”. Adică, dacă nu practici meseria de asistent sau moașă, Ordinul Asistenților are posibilitatea să îți facă inutilă diploma de absolvire a studiilor de specialitate.

ATENȚIE !

„În cazul în care un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent medical nu îşi exercită profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România reatestă, la cerere, competenţa profesională a acestuia, în vederea exercitării profesiei”.

29 Comentarii
 1. SAVA INGRID spune

  Buna ziua, am terminat scoala postliceala pentru asistent medical generalist in august 2019.In cat timp ma pot inscrie la OAMMR?

 2. Balan ionelia spune

  Buna ziua, am terminat scoala.de asistent de farmacie in anul 2014 da nu 13 da nu am lucrat deloc…in cazul acesta ce as putea face sa ma angajez? O zi buna

  1. MIHAELA spune

   SUNT IN ACEEASI SITUATIE CU DUNEAVOASTRA. AMM TERMINAT IN 2014 SI NU AM PROFESAT . IMI PUTETI SPUNE VA ROG CE RASPUNSURI ATI RPIMIT?MULTUMESC

 3. Gorzo spune

  Buna ziua , am terminat postlicealul in 2011 de asistent radiolog dar nu am profesat in domeniu deloc , îmi puteți spune ce ar trebui sa fac ca sa pot lucra ca asistent .

 4. Porime gina spune

  Buna ziua, stiu ca trebuie sa faci practica timp de 3 luni , după care trebuie susținut un examen scris. Intrebarea mea e : nu se poate face un PFA ca sa nu iti pierzi dreptul de a profesa in Romania? Si eu am terminat in 2013 si nu am lucrat pana acum in nici un loc ca asistent medical. Va multumesc.

 5. boros angela spune

  buna ziua am terminat si eu AMG in 2001 dar nu am lucrat niciodata in domeniu,ma puteti ajuta cu un raspuns ce trebuie sa fac ca sa pot practica si sa lucrez in domeniu,multumesc frumos.

 6. Alexandra spune

  Buna ziua ..am terminat scoala postliceala in iunie 2014,pot profesa incepand cu luna septembrie fara a mai face stagiu de 3 luni practica.Multumesc.

 7. Alina spune

  Am absolvit o post liceeala sanitara in 2015 nu am profesat in Romania dar in Italia lucrez ca asistent dentar de 3 ani.Daca fac echivalarea studiilor ,anii de asistent dentar conteaza ca ani de vechime?

  1. Marian spune

   Profesez de 20 ani în domeniul medical. Criteriul de retragere a dreptului de liberă practică doar pentru o sumă de bani este mai amenințător sau cel în care unii colegi îți distrug sănătatea prin lipsă de profesionalism? Întreb și eu pentru un prieten.

 8. Nicoleta spune

  Buna ziua! Si eu sunt tot in situatia ta .si raspunsul este da .Trebuie să faci practica 3 luni pe o secție in spital după care sa dai reatestare la oamr.succes .

  1. Emilia spune

   buna ziua! am terminat si eu o scoala de asistente medicale, acum 5 ani..fara sa profesez, si ma intereseaza ce presupune acest stagiu de practica timp de trei luni?multumesc

 9. Nicoleta spune

  Buna ziua! Dar eu m-am angajat in 2017 in iulie si am terminat AMG in 2013 si acum dupa 1an dau reatestare .unde -i logica .

 10. Monenciu Cristina Lidia spune

  Am dat xamenul in august 2013..am primit diploma in ianuarie 2014..acum suntem in 2018 acești 5 ani sunt doar pana in august ce sa dat examenul sau pana la sfârșitul anului 2018???daca acum imi gasesc un post trebuie sa dau iar examene?sau practică?sau ma pot angaja??

 11. mirela covrig spune

  Am terminat scoala in 2014, nu am lucrat ca asistent medical , mai am un an la dispozitie sa incerc sa ma angajez sau trebuie sa fac trei luni de practica? Ajutati-ma cu un raspuns nu stiu ce trebuie sa fac

  1. Fatima spune

   În ce luna ati terminat? Daca treceți de 4 ani de la acea dată trebuie reatestare deoarece nu mai rămâne un an de a profesa meseria pana se implinesc 5. Eu de exemplu am terminat in septembrie 2014 si daca nu ma angajez pana in septembrie 2018 am depășit limita de timp …

 12. Ieremciuc Ana-Maria spune

  Am lucrat 3 ani si jumatate in domeniu.Dupa acesta perioada nu am profesat 5 ani si jumatate in domeniu din motive personale.Trebuie sa fac practica 3 luni de zile si sa sustin 2 examene ca sa pot profesa din nou ca asistent medical generalist?

  1. Gabriela spune

   Din cate am citit cei cu vechime peste 3 ani ar trebui sa faca. practica 6 ore pe zi timp de. o luna.

 13. COCALARUL spune

  LOCURI DE MUNCA SUNT SUFICIENTE AFARA,ASA CA NU VA AGITATI DEGEABA!!

 14. COCALARUL spune

  Vine cineva sa imi confiste diploma din sertar???Nu putem practica meseria de asistent medical in ROMANIA,Plecam afara unde se cer cadre medicale fara numar.Oricum ROMANIA nu are nevoie de care medicale pentru ca nu se scot posturi la concurs.Si posturile care se scot sunt putine .

  1. Angelica spune

   Buna ziua!
   Eu locuiesc in anglia, si eu am terminat posliceala de as generalisti, si nu am profesat pt ca am si alta meserie, zilele acestea vroiam sa aplic In Londra pt PIN number, pt ca doar cu acesta poti sa lucrezi In anglia, si citeam In formular ca trebuie sa aplici pana In 5 ani de cand ai terminat scoala, Si ca trebuie sa nu fii trecut 3 ani de cand ai muncit ultima data in domeniu, Deci nu Numai in Romania este politica asta, Si oarecum are relevanta pt ca dupa o anumita perioada de timp pierzi din cunostinte Si dexteritate.
   Pe mn ma intereseaza Unde pot sa fac acest curs, unde sa ma adresez?

 15. stefan cel mare spune

  va rog nu mai puneti titluri care agita apele – soc si groaza, sau retragere ca totusi poate fac crize cei de la postlicealele sanitare

 16. Alondra spune

  Titlul panicheaza lumea…totusi…daca dupa terminarea studiilor,un proaspat absolvent vrea sa plece in alta tara,nu se ia in considerare perioada de munca?

 17. brenda spune

  Dar cei care au facut voluntariat se ia in consideratie? Multumesc!

 18. july spune

  dar cei care profeseaza in strainatate?? daca se intorc acasa dupa 10 ani mai e valabila diploma?

 19. DC spune

  „reatestă, la cerere, competenţa profesională a acestuia, în vederea exercitării profesiei” asta inseamna ca, vei face un stagiu de practica de 3 luni intr-unul din centrele unde te repartizeaza consiliul din judetul in care locuiesti, dupa care sustii o proba practica la care tre sa obtii un calificativ de minim 7 puncte din 10. Daca ai trecut de proba practiva vei sustine un test grila, fiecare intrebare are 3 raspunsuri din care doar unul este corect. Deasemenea la proba teoretica trebuie sa obtii minim 7. Legea asta era si inainte, dar sunt foarte multi idioti care inteleg altceva. Singurul lucru care s-a schimbat la ea e ca acum trebuie sa practici meseria timp de 1 an in acesti 5 ani, inainte erau doar 6 luni. Deci singurul lucru care l-au schimbat e ca s-a dublat perioada de activitate Succes.

 20. emilia spune

  am profesat timp de 16 ani,dar dupa a doua nastere am incetat serviciul. Au trecut 9 anide atunci .Va rog frumos sa mi spuneti daca mai pot obtine dreptul de libera practica.

  ADMIN: Cel mai bine întrebați la Ordinul Asistenților ei vă pot lamuri.

  1. cristian spune

   IN mod normal dreptul de libera practica se poate elibera in baza diplomei de asistent medical,cererii de reinscriere si dovezii platii taxei de inscriere,asa se procedeaza in europa dar in ROMANIA ANULUI 2016 ,OAMGMAMR ingradeste acest drept printr-o serie de „legi” proclamate abusiv.

   1. Pavel spune

    Bună ziua deci în afara nu contează ca a trecut 4 ani de când n-ai profesat?

   2. Bumbas spune

    Bună ziua! Eu am terminat anul trecut în septembrie nu am profesat deloc și nici nu m am înscris în ordinul asistenților. În cât timp îmi expira diploma în cati ani?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate