Arestări pentru fraudare de fonduri europene la TCE 3 Brazi

6

În 2013 scriam de ”Milioane de euro din bani europeni pentru firmele clanului Tărâță”nesatul La începutul anului 2014 am revenit cu același subiect în articolul  intitulat Caracatița clanului Tărâță unde povesteam cum au fost fraudate fonduri europene de peste 3 milioane de euro în Neamț și de atunci  am tot scris pe această temă.
Pentru publicarea acestui subiect, infractorii de la TCE 3 Brazi ne-au hăituit, ne-au dat în judecată și ne-au purtat prin tribunale și pe la procuratură ca să ne închidă gura, dar am rezistat și am câștigat toate bătăliile penale și civile.
Iată că azi, infractorii de la TCE 3 Brazi sunt arestați unul câte unul, DNA-ul confirmând din nou 100% ce spuneam noi și ce nu a avut curaj să scrie absolut nici un ziar din Neamț.
Încă odată ziarpiatraneamt.ro este singurul care a dezvăluit o hoție de milioane de euro din Neamț, hoție care s-a confirmat după mai bine de un an.
Vom reveni cu detalii și cu previziuni despre cine va mai fi inculpat de pe urma afacerilor TCE 3 BRAZI.

COMUNICAT DNA                                                                                      

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 11.03.2015, a inculpaților:

BĂLĂU RADU, director executiv în cadrul SC Tce 3 Brazi SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată și calificată, (20 de acte materiale),
– dare de mită, (2 infracțiuni).

MITITELU LIVIU – MARIUS, ASTANEI CIPRIAN și BELCIUG ANA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, sub forma complicității, în formă continuată (20 de acte materiale).

În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2012, inculpații Bălău Radu, și Astanei Ciprian, director executiv al Oficiului Judetean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Neamț au constituit un grup infracțional organizat, grup la care au aderat ulterior și inculpații Belciug Ana și Mititelu Liviu – Marius, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Scopul urmărit și atins de grupare a fost obținerea de către SC Tce 3 Brazi SRL de fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurală, în sumă de 12.054.684, 88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziționarea de utilaje agricole), prin crearea de condiții artificiale și cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.
În luna iulie 2010, inculpatul Bălău Radu, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Neamț, în calitate de reprezentant legal, 20 proiecte în numele unor societăți comerciale interpuse (înființate în acest scop în numele unor angajați din cadrul holdingului Tce 3 Brazi sau rude ale acestora), beneficiarul real al fondurilor FEADR fiind SC Tce 3 Brazi SRL.
Concret, inculpatul Astanei Ciprian, în calitate de director executiv al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Neamț, a acceptat depunerea, înregistrarea și declararea ca eligibile a celor 20 de proiecte depuse la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț, în sesiunea iulie 2010, în numele unor societăți comerciale interpuse, deși cunoștea că beneficiarul real al fondurilor FEADR este SC Tce 3 Brazi SRL.
Mai mult, în cadrul implementării proiectelor anterior menționate inculpatul Astanei Ciprian i-a ajutat pe reprezentanții beneficiarilor să creeze aparența eligibilității cheltuielilor deși cunoștea că utilajele agricole au fost achiziționate în interesul exclusiv al SC Tce 3 Brazi SRL și utilizate în Insula Mare a Brăilei și nu la locurile de implementare declarate.
Acesta deși cunoștea că cei 20 de beneficiari au creat în mod artificial condițiile necesare pentru a obține finanțare prin Programul National de Dezvoltare Rurală și că beneficiarul real al sprijinului financiar este holdingul Tce 3 Brazi nu a sesizat, evidențiat sau raportat această neregularitate.
Inculpatul Mititelu Liviu – Marius, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în urma înțelegerii cu inculpatul Bălău Radu, a dispus încheierea a 20 de contracte de consultanță și emiterea de facturi fiscale fictive în valoare de 1.033.396, 80 lei, deși firma sa nu a desfășurat activități de consultanță în perioada implementării proiectelor, ci doar pentru întocmirea cererilor de finanțare.
Mai mult, inculpatul Mititelu Liviu – Marius, cunoștea că aceste înscrisuri vor fi folosite la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.
După primirea sumei de 1.033.396, 80 lei, inculpatul Mititelu Liviu – Marius a dispus restituirea sumei de 825.617, 28 lei către SC Tce 3 Brazi SRL, operațiune justificată prin încheierea unor contracte de consultanță fictivă între societatea sa și 3 firme afiliate holdingului.
În perioada respectivă, inculpata Belciug Ana, în calitate de contabil la SC Tce 3 Brazi SRL, a întocmit efectiv înscrisuri și a participat la: întocmirea documentației necesare pentru depunerea cererilor de finanțare, încheierea contractelor, depunerea dosarelor de achiziții și a dosarelor cererilor de plată pentru cele 20 de proiecte, depuse la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț, în sesiunea iulie 2010 și implementate în perioada 2011-2012, în numele unor societăți comerciale interpuse, deși cunoștea că beneficiarul real al fondurilor FEADR este SC Tce 3 Brazi SRL.
În același context, în perioada iulie 2011 – mai 2012, Bălău Radu a dat unor experți verificatori din cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț câte 40.000 lei, în patru tranșe, pentru ca aceștia să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu, cu ocazia verificării cererilor de plată depuse în cadrul celor 20 de proiecte menționate anterior și să declare cererile de plată ca fiind eligibile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Bălău Radu, Mititelu Liviu – Marius, Astanei Ciprian și Belciug Ana li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 12 martie 2015, la Tribunalul Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. FRUSRATA spune

    La toata urma , DUMNEZEU, da dupa cat ai platit. Nu stiu, daca pentru cei pe care ii cunosc din scandalul TCE, este suficient ce li se intampla, comparativ cu ceea ce au facut cu ani in urma angajatilor.

  2. Ovidiu spune

    Retinere, nu arestare, cum scrie in titlu. Cel putin deocamdata.

  3. Lolita spune

    Cind discuti cu acesti oameni si se prezinta la afaceri de departe se scobesc in nas, rigiie, se freaca pe burta la sfirsit si apoi se suie in masinutele lor scumpe cu gindul implinit ca au impartit bine „afacerea”. E timpul sa mearga la scoala de baieti smecheri si sa iasa la mai multi ani pregatiti cu diplomele de JIGODII.

  4. FLORIN spune

    E nimica toata pe linga ce jaf a fost si este la Primaria Piatra Neamt …si?se intimpla ceva?…NIMIC…..de ce?pentru ca este un sistem mafiot care implica toate institutiile de siguranta a statului…va intrebati daca exista aceste institutii in Piatra Neamt probabil…?bineinteles ca exista ..insa sunt populate de oameni,fara caracter si corupti.

    Pina si copii mici stiau de coruptia si jaful din Primarie/Consiliu Local/Judetean…si?

    A-ti auzit in ultimii 25 de ani de vreo ancheta la aceste institutii ?
    Normal ca nu …stergeu pe jos toti smecherii din Piatra cu justitia independenta…iar Pinalti se pis…pe ei…erau cu totii sclavii politicienilor si a mafiotilor din oras…

    Acesti oameni sunt responsabili si partasi de distrugerea acestei tari si ar trebui sa plateasca impreuna cu cei care acum sunt anchetati…..pentru ca vina lor este EGALA.

    ADMIN: vine …vine și la primărie

  5. costel spune

    Trebuia sa vina scadenta si aici. Interesant de vazut daca se recupereaza ceva din prejudiciu ca cel care a fost in capul afacerii s-a dus, Dumnezeu sa-l ierte, Acum la puscarie intra executantii.

  6. Privitor spune

    Nici o satisfactie nu e deplina si nici o placere destul de mare decat banul gros nemuncit (micile smecherii stravezii pentru marii gainari ce-si zic oameni de afaceri / antreprenori)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate