Aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la paine si produse de panificatie
Ordinul Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 1436/852/2013 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si specialitati de panificatie a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 543, din 28 august 2013.
Conform acestui ordin, prin paine se intelege produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe si care are un continut de zahar in substanta uscata de maximum 5% din greutate si grasimi in substanta uscata de maximum 5% din greutate;
Produsele de panificatie care au compozitia painii sunt: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071.
Produsele prevazute mai sus, cu umplutura de orice fel, nu se incadreaza in categoria produselor de panificatie prevazute in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Covrigii se incadreaza in prevederile legii, indiferent de gramaj si indiferent daca sunt sau nu afanati prin fermentatia drojdiei.