Apa se va scumpi – cine spune ca va fi altfel MINTE

3

Am vazut cu totii diverse discutii pe tema cresterii pretului la apa si tot timpul am spus ca PRETUL LA APA VA CRESTE PANA IN 2018 cu 50% fata de cel de acum. De ce ? Foarte simplu. Din cauza a doua directive europene.
1. Directiva legata de accesul la servicii de apa-canal impune Romaniei, deci si judetului Neamt, ca pana in 2018 90% din populatie sa aiba acces la apa si canal. Nici macar nu iti trebuie vreo 5 facultati ca sa intelegi ca mai toti din mediul rural nemtean care au acum apa la 4 lei vor fi racordati si la canal pe care il vor plati cu cel putin 2 lei pe metru cub, deci toti acesti oameni vor simti un plus de 50% la costuri prin adaugarea canalului.statie-epurare-apa-serv
2. Directiva legata de gradul de epurare impune standarde foarte ridicate de procesare a apei, asa ca in zonele unde nu existau statii de epurare ultra performante, ele se vor moderniza si apa nu va mai fi doar decantata si filtrata, ci va fi oxigenata, tratata etc. ceea ce nu are cum sa nu coste mai mult decat acum. Toate costurile de procesare ape uzate se vor regasi indiscutabil in pretul de cost al pachetului apa-canal.
Daca se reuseste sa se ieftineasca anul acesta apa, va creste pretul dublu anul viitor si singura varianta de ieftinit apa pentru totdeauna ar fi falimentarea Apa Serv si impartirea ei pe bucati, dar si atunci vom avea localitati din judet cu preturi foarte mari si localitati cu preturi mici.
Ultima prostie cu „cade apa peste noi” este o conotatie geografica reala. Orice om care are o cultura generala medie stie ca peste 70% din suprafata globului pamantesc este acoperita cu apa, dar doar 0,007% din totalul apei de pe Pamant poate fi utilizata ca apa potabila.
Raportul UNESCO despre dezvoltarea apei WWDR din cadrul Programului de Evaluare a Apei pe Plan Mondial arată inca din 2003 că, în următorii 20 de ani, cantitatea de apă potabilă disponibilă va scădea cu 30%-40%.
Daca e sa ne imaginam ca si din acel procent de 0,007% apa potabila din totalul apei de pe Pamant, mai mult de jumatate se afla blocata in calota glaciara, e clar ca nu prea avem asa de multa apa la dispozitie la nivel planetar si oamenii de stiinta apreciaza ca daca nu se va interveni sever in consum si poluare, in 10 ani, apa potabila va fi mai scumpa decat petrolul.
Cu siguranta iar ne vom lua „palme verbale” de la cei care vor sa exploateze electoral treaba cu scazutul pretului la apa, cu siguranta se va spune ca avem ceva interese la compania de apa, dar cu si mai multa siguranta vom reveni la acest articol peste un an, doi, trei si vom vedea cine a avut dreptate.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. ticu spune

    Si uite asa sa terminat consumul fraudulos,risipa,cheltuielile scandaloase,clienterismul politic,si s-a trecut la o noua marire de pret.Si totusi noi,care nu suntem politicieni,si vedem valul de scumpiri,putem sa ne ingrijoram? Ni se explica intr-o veselie,ce bine o ducem,cat de luminos este viitorul(cu cei care ne conduc),dar noi constatam,zi de zi,ca este tot mai rau. RUSINE CLASEI POLITICE SI CELOR CARE LE FAC JOCUL!!!!!

  2. Ella spune

    De aceea vor astia cu prospectiunile sa ne distruga toate sursele de apa, sa ne oblige pe toti cei de la tara sa ne racordam la apa-canal, sa depindem de ei!
    Uitati-va pe eticheta de la AguaCarpatica si vedeti ce alte afaceri au S.C. Prospectiuni S.A.! In colaborare cu primariile si alte institutii ale Statului ne vor obliga sa platim apa care este sursa vietii data de la Dumnezeu gratis!
    Cum vom mai putea face agricultura, sa crestem animale sau pentru consumul propriu daca nu avem nici o sursa de venit si nu vom putea plati nici macar apa?

  3. cineva spune

    Si uite asa sa ne bucuram ca se scumpeste. Nu s-a auzit de management performant, de a avea noi cetatenii posibilitatea de a alege furnizorul, etc. Revin cu rugamintea de a nu a va mai bate joc de noi si treceti la categorie publicitate atunci cand scrieti articole comandate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate