Apa rece – un lux

1

Apa Serv ameninta inca de anul trecut cu debransarea mai multor blocuri din orasul Piatra Neamt de la reteaua de apa rece din cauza datoriilor acumulate de asociatiile de locatari.   Somatii de plata apar, insa, si acum la intrarile din scarile de bloc si chiar si in usile celor datornici. Multi locatari cu datorii de peste 3-4 000 de RON sunt dati in judecata si fac cozi in fata tribunalului. Nu mai punem la socoteala faptul ca majoritatea asociatiilor sunt debransate de la agentul termic, din acelasi motiv de neplata. Majoritatea se complac in aceasta situatie si merg pe ideea folosirii centralei de apartament sau apeleaza la incalzirea electrica si boilere pentru apa calda etc.. Si aceasta tot in defavoarea consumatorului, deoarece facturile la gaz sau la curent electric sunt extrem de costisitoare pentru buzunarul omului de rand. Am ajuns in situatia in care caldura, apa calda si apa rece au devenit un lux. Il intreaba vreodata cineva pe omul simplu daca ii este cald, daca are ce manca, daca are cu ce sa se imbrace? Nu. Intai primeste facturi, apoi somatii si, in final, citatii.

Aminteam in luna octombrie a anului trecut de ceea ce s-a intamplat la cateva blocuri din Maratei care au ramas fara apa rece, tot din cauza unor datorii acumulate catre Apa Serv ca urmare a unei fraude facuta de presedintele de asociatie. In acel moment, timp de aproape doua saptamani, persoane varstnice au ajuns sa care de zor galeti cu apa rece de la pompa din fata blocului.  Este stiut faptul ca Apa Serv are o reputatie de satrap si ca poate face orice, oricand, cu oricine. Dincolo de frauda comisa, unor persoane bun-platnice li s-a sistat furnizarea de apa rece. Deci, pe orice parte ai intoarce problema, ceva e intotdeauna putred, iar omul simplu trebuie sanctionat ca sa nu aiba impresia ca e stapan, ci tocmai ca sa simta jugul social si sa stie ca pentru orice bun pe care il cumpara din munca sa el trebuie sa plateasca impozit, orice serviciu primit este contracost si ca nimic nu e gratuit, ba uneori se mai cere si dobanda.  Toate acestea pentru ca haiducii care ne conduc iau de la saraci pentru a da la cei bogati mai mult, din ce in ce mai mult.

In general apartamentele care acumuleaza datorii apartin unor persoane care sunt plecate in strainatate sau unor persoane care abia isi permit sa isi cumpere ceva de mancare si nicidecum sa mai plateasca si facturile la intretinere. Exista batrani care in toiul iernii au temperaturi in casa de 15 grade celsius si aceasta in cazuri fericite… Unii nu au unde sa locuiasca.

Evident, Apa Serv isi cere drepturile. Atat timp cat a furnizat niste servicii, este normal sa isi primeasca banii. Insa statul vine la randul sau cu povara taxelor si supraimpozitarilor, iar salariul minim, si asa redus cu cateva procente bune, nu este suficient unui trai normal.

Se pare ca, in general, companiile care furnizeaza servicii publice obisnuiesc sa apeleze la metode agresive de fortare a cetatenilor sa plateasca, orice ar fi, si cei care comanda astfel de metode, de regula, nu duc lipsa de nimic, deoarece se afla in functii de conducere sustinute de alte institutii publice importante. In curand vom ajunge sa ne facem fantani in fata blocurilor, sa facem foc cu uscaturi in spatiile verzi pentru a gati ceva de mancare si ne vom spala in Cuejdi. Am ajuns de unde am plecat acum cateva decenii…sa traim in conditii rurale…

Gh. F.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. dracon spune

    Vad ca nimeni nu pune problema pretului nesimtit per m3 de la PN. Pretul de 7 lei si ceva platit de pietreni este printre cele mai mari din tara, daca nu chiar cel mai mare, sant orase care au aductiune de la sute de km si nu platesc pretul acesta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate