Aniversarea Zilei Independenţei României, Zilei Victoriei Naţiunilor Unite în Cel de-al doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene

0

Prefectul judeţului Neamţ, Mihai Archip, alături de subprefectul Vasile Şendrea au adus omagiul Instituţiei Prefectului, eroilor neamului în cadrul ceremonialului militar şi religios de depunere a coroanelor şi jerbelor de flori ce s-a  desfăşurat astăzi, 9 mai a.c., la Cimitirul Eroilor din municipiul Piatra Neamţ.

Alături de organizatori, la eveniment au fost prezente oficialităţi judeţene, locale, oameni politici, reprezentanţi ai instituţiilor publice, veterani de război, elevi şi profesori.

Activităţile de omagiere au debutat cu intonarea „Imnului Naţional al României”, au continuat cu ceremonialul religios de cinstire a eroilor neamului, cuvântul prefectului privind semnificaţia  zilei de 9 Mai şi depunerea coroanelor şi jerbelor de flori. În final, a avut loc defilarea Drapelului de Luptă şi a Gărzii de onoare.

Cu această ocazie prefectul Mihai Archip, în cuvântul său, a făcut un scurt istoric pentru a sublinia însemnătatea zilei de 9 mai.

9 Mai este o zi încărcată de semnificaţie, în care România are  suficiente motive  de a sărbători. Primul dintre ele ne priveşte direct şi reprezintă debutul creării României moderne, eliberată de sub presiunea unor influenţe care-i blocau dezvoltarea. La 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit în sesiune extraordinară şi au proclamat independenţa de stat a României.

9 Mai  este şi ziua în care s-a modificat profund viziunea asupra războiului, pe de o parte, şi asupra evoluţiei economice şi solidarităţii între popoare, pe de altă parte. La 9 mai 1945  Germania a semnat actele de capitulare în faţa reprezentanţilor URSS, Marii Britanii, SUA şi Franţa .

Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano din 1985, apreciindu-se ca  punct de pornire al construcţiei Europei unite. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, pe 1 ianuarie 2007,  ziua de 9 Mai a devenit deja o sărbătoare  pentru România. Lumea de astăzi, într-o continua şi rapidă evoluţie, are nevoie de Europa. Aceasta  este dovada vie a ceea ce pacea, stabilitatea şi prosperitatea pot aduce unui continent altadată măcinat de războaie. Modelul european arată lumii că o uniune  a popoarelor este posibilă în masura în care se bazează pe valori şi obiective comune. Şi nu în ultimul rând, trebuie, de asemenea, să ne amintim de ideea care a însoţit permanent demersul lui Monnet: „Noi nu coalizăm state, ci unim oameni!”, a spus în intervenţia sa, prefectul Mihai Archip.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate