Aniversarea a 135 de ani de relații diplomatice cu Republica Elenă

1

România şi Republica Elenă aniversează joi, 5 martie 2015, 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

În această perioadă, relaţiile bilaterale româno-elene au cunoscut o dezvoltare considerabilă, pe baza istoriei și valorilor comune ale celor două popoare, a importanţei celor două ţări în regiune, a cooperării dinamice în plan politic, economic și cultural.

În egală măsură, un rol catalizator pentru relația bilaterală l-au avut de-a lungul timpului comunitatea română din Grecia, respectiv comunitatea elenă din România, acestea contribuind activ la aprofundarea legăturilor dintre cele două popoare și la facilitarea schimburilor culturale dintre acestea.

Legăturile tradiţionale culturale dintre cele două popoare au fost sintetizate de Nicolae Iorga şi s-au manifestat în domenii variate, precum comerţ, diplomaţie, literatură, învăţământ, viaţă religioasă.

Dialogul politic bilateral dintre cele două țări este intens, fiind întreţinut şi accentuat prin vizite bilaterale periodice. Cele două țări cooperează la nivelul UE și în plan regional și internațional, pe baza valorilor și intereselor comune, în cadrul unui parteneriat constant. În același timp, relațiile economice dintre cele două țări constituie un factor de dinamizare al relației bilaterale, cu tendință constantă de creștere în ultimii ani, Grecia fiind al 6-lea investitor străin în România.

În prezent, România și Republica Elenă au relații bilaterale excelente, bazate atât pe trecutul istoric cu multe puncte de confluență, cât și pe cooperarea în diverse alte formate, la nivel regional, european și internațional.

Informaţii suplimentare:

Înfiinţată la 9/21 februarie 1879, Legaţia României la Atena face parte din primele nouă legaţii ale României înfiinţate prin legea de organizare a Ministerului Afacerilor Străine, în urma dobândirii independenţei naţionale.

Constantin Esarcu a fost numit titular al acesteia, la 28 decembrie 1879/8 ianuarie 1880, cu gradul de ministru rezident, prezentându-şi scrisorile de acreditare regelui George I al Greciei la 21 februarie/5 martie 1880.

De asemenea, la 11/23 februarie 1880, Consulatul General al Greciei la Bucureşti a fost ridicat la rangul de legaţie, trimisul Guvernului elen, M. Dragoumis, prezentându-şi scrisorile de acreditare principelui Carol I, la 20 iulie/1 august 1880.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mickey spune

    Ah Grecia….
    Ma gindeam ca sint peste 135 de ani de relatii comerciale cu rulmenti si fete cu Turcia!
    Ah….Turcia…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate