Aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice cu Țările de Jos

0

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la data de 13 februarie 2015, a 135 de ani de relaţii diplomatice cu Regatul Ţărilor de Jos.

Relaţiile bilaterale dintre cele două ţări s-au dezvoltat fără întrerupere în această perioadă, cunoscând de-a lungul timpului o dezvoltare constantă şi substanţială, caracterizată printr-o cooperare economică solidă şi un dialog politic constant.

România şi Regatul Ţărilor de Jos împărtăşesc o viziune comună, în care apartenenţa la spaţiul european şi euro-atlantic creează o bază solidă pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării bilaterale, bazate pe încredere şi afinitate de valori.

Totodată, relaţiile diplomatice româno-olandeze au fost clădite pe fundamentul unor legături comerciale tradiţionale, astăzi Regatul Ţărilor de Jos devenind cel mai mare investitor străin în România, cu mai mult de 8 miliarde Euro investiţii în peste 4 602 de companii cu capital olandez. Schimburile economice au înregistrat, în 2014, un volum record de aproximativ 3.5 miliarde de Euro.

Recunoașterea oficială a independenței României, la 24 ianuarie 1880, a deschis drumul către stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. La 13 februarie 1880, Regele Willem al III-lea al Țărilor de Jos i-a scris Regelui Carol al României următoarele: “Cer cu prietenie Maiestății Voastre să fie convins că și eu sunt în egală măsură animat de dorința de a dezvolta și întări relația de prietenie și înțelegere care există între țările noastre”.

Poporul român a nutrit mereu un sentiment de admirație față de poporul olandez. Marele istoric și om politic român Nicolae Iorga spunea, în notele sale de călătorie, despre ospitalitatea olandeză: „Am întâlnit acolo (…) o așa de bună primire încât m-am simțit dator (…) de a vorbi de țara atât de folositoare pentru noi (…) și în același timp de poporul atât de simpatic prin moralitatea și prin marea tradiție de cultură (…)”. Tot Iorga scria despre „cum s-a făcut pământul Olandei”, că „Olanda este o prelungire a continentului european în mare, prelungire topită în mare, pierdută în mare și recâștigată de la mare”. Astfel, primul reprezentant al umanismului românesc, Nicolaus Olahus, a fost un membru de vază al grupului de umanişti din Ţările de Jos şi a purtat o bogată corespondenţă cu Erasmus de Rotterdam, eminent spirit din perioada Renaşterii şi Reformei.

Toate acestea constituie dovezi ale unei relaţii complexe şi dinamice şi reprezintă un fundament pentru consolidarea legăturilor între cele două ţări.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate