Animalele sunt considerate prin lege drept ”ființe conștiente” în Noua Zeelandă

0

Săptămâna aceasta a fost adoptat în Noua Zeelandă un amendament la legea privind drepturile animalelor. Prin acest amendament cetățenii sunt obligați să respecte drepturile animalelor și să accepte statutul, acordat acestora prin lege, drept ”ființe conștiente” (sentient beings), capabile să perceapă senzaţii şi să aibă o “conştiinţă de sine”, să experimenteze atât emoţii pozitive, cât şi emoţii negative, cum ar fi durerea sau primejdia.

De asemenea, sunt interzise și testările diverselor produse cosmetice pe animale. Astfel, s-au stabilit pedepse pentru cei care își neglijează animalele sau le supun la diverse abuzuri.

Absenţa neocortexului nu pare să priveze un organism de la a experimenta stări afective. Dovezi convergente arată că animalele non-umane au substraturi neuroanatomice, neurochimice şi neurofiziologice de stări de conştiinţă, precum şi capacitatea de a manifesta comportamente intenţionale. Ca urmare a numărului mare de dovezi, rezultă că oamenii nu sunt unicii care posedă substraturi neurologice care să genereze conştiinţă. Animalele non-umane, printre care se numără mamifere şi păsări, precum şi alte creaturi, cum ar fi caracatiţele, posedă la rândul lor aceste substraturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate