Analfabetismul văzut altfel

0

Analfabetismul funcţional este un termen care exprimă abilităţile de citire şi scriere care nu sunt adecvate sarcinilor de zi cu zi care cer competenţe lingvistice superioare nivelului de bază. Persoanele complet analfabete nu pot citi sau scrie sub nicio formă. Persoanele analfabete funcţional pot citi sau scrie propoziţii simple cu un vocabular limitat, însă nu pot citi suficient de bine pentru a face faţă cerinţelor societăţii.

O astfel de persoană poate citi o reţetă, un prospect, o reclamă, o factură, un articol din ziar, însă nu poate trece dincolo de cuvântul în sine, nu poate înţelege sensul textului. Cercetări efectuate în România în cadrul comunității rome, finalizate în 2002, constatau că aproape 12% dintre copiii romi în vârstă de 7 – 16 ani au întrerupt școala înainte de finalizarea învățământului obligatoriu, iar 18% sunt neșcolarizați. În total, peste 80% dintre copiii neșcolarizați sunt romi și 38,6% dintre romi sunt analfabeți funcțional. Aceste rezultate erau mult mai optimiste decât cele ale studiului Comisiei Europene.

Si pe cât ar parea de necrezut, factorul principal care determina aceasta tendinţa este, în plina revoluţie informaţionala declarata, tocmai criza informaţionala. Fiinţa umana a ajuns la limita posibilitaţilor sale de receptare a informaţiei. Formarea profesionala dureaza deja pâna la vârsta de treizeci de ani. În prezent, se utilizeaza tot mai frecvent conceptul de formare continua sau pe parcursul întregii vieţi, respectiv „long life learning”, într-o societate moderna instruirea individuala va trebui reluata continuu, altfel nu se va putea face faţa concurenţei. Limitele receptarii au condus la un fenomen nou în ţarile dezvoltate, postindustriale, în aproape 30% din populaţia acestor state se manifesta analfabetismul funcţional.

În România sistemul de învăţare de bază este acela al memorării şi nu al asimilării logice a unei informaţii. Din acest motiv piaţa românească nu este competitivă, deoarece angajaţii nu pot polemiza, nu pot evolua, ci sunt pregătiţi de mici să reproducă ideile altora şi să fie obedienţi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate