ANAF va introduce poprirea electronică a conturilor bancare

0

În luna octombrie, ANAF a declarat că va introduce poprirea electronică, băncile nu vor mai fi înștiințate prin notificări trimise prin poștă.

„Spre exemplu, pentru o datorie la bugetul de stat, trebuie să informăm băncile, astfel încât acestea să ne dea suma. Acum, acest lucru se face doar pe hârtie. Adică ANAF pune documentul la Poștă, ajunge la bancă, care îl trimite registraturii, este repartizat la personalul operațional care instituie și execută poprirea. Sunt hopuri și sughițuri și la noi și la Poștă și la bănci. E un proces cu multă intervenție umană”, a declarat președintele ANAF, Dragoș Doros.

În acest sens, ANAF și ARB (Asociația Română a Băncilor) discută despre crearea unei aplicații prin care se vor ierarhiza popririle și se vor executa plățile electronic. De asemenea, se propune dezvoltarea metodelor de blocare și deblocare a conturilor bancare în timp real, prin intermediul schimbului de informații și documente pe cale electronică, între ANAF și bănci.

Astfel, se vor elimina deficiențele legate de întârzierea ridicării popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligațiilor fiscale, întârzieri care afectează activitatea contribuabililor.

Nu s-ar mai bloca toate conturile contribuabililor, ci doar suma necesară stingerii creanței executate. Băncile ar vira către ANAF doar suma respectivă, iar conturile ar fi deblocate la doar 2 ore după confirmarea plății și nu după 10 zile cum se întâmplă acum.

poprire

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate