Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului: „Atâta timp cât muncim zi de zi împreună, toate lucrurile vor fi așa cum trebuie să fie”

0

Comuna Poiana Teiului este o comună cu un potențial uriaș, o comună din zona de munte, cu peisaje și resurse admirabile. La cârma acestei localități se află doamna Ana Ancuța, o persoană foarte ambițioasă și sufletistă, care promite să facă tot ce îi stă în putință pentru a aduce bunăstare tuturor locuitorilor din comună, pe care îi numește „oamenii mei dragi”.

Robert Iosub: Bună seara! Avem alături de noi o doamnă primar pe care am să o las să se prezinte.

Ana Ancuța: „Bună seara. Numele meu este Ancuța Ana, primarul comunei Poiana Teiului din județul Neamț.

O comună foarte mare, cu specific local. Cum vă descurcați ca femeie într-o comunitate de munte, unde femeia nu este chiar în vârful lanțului trofic?

Într-adevăr este o comună mare, o comună cu oameni frumoși, cu oameni destoinici, ei sunt „oamenii mei dragi”, așa cum îmi place mie să le spun. Iar la întrebarea „cum mă descurc”, cred că important este ca în orice meserie sau la orice loc de muncă să faci cu drag ceea ce ai de făcut, iar pentru mine este important este ca în fiecare zi să rămână ceva în urma mea, să construiesc să fac bine oamenilor din comunitatea mea.

Aveți o imagine de doamnă, sunteți diplomată dar ați dus foarte multe războaie. Deci cred că sunteți primarul cu cele mai multe războaie în ultima perioadă. Cum se ajunge la aceste războaie? (…)

Este adevărat. Ce deranjează? Un lucru e cert, nu am jumătăți de măsură. Pentru mine lucrurile sunt clare, pentru mine a fi om înseamnă să ai o demnitate, să îți asumi lucrurile și să încerci să fii din ce în ce mai bun. Iar atunci când promiți că vii în echipa mea, să muncești alături de mine și se întâmplă contrariul, nu am capacitatea sau nu am puterea să accept astfel de oameni în echipa din care fac parte.

Sunteți unul dintre puținii oameni politici care în permanență vorbește de echipa lui, mulți încearcă să își tragă imaginea pe propria persoană, dumneavoastră vorbiți de echipă. Spuneți-ne despre echipa dumneavoastră.

De cele mai multe ori spun că un singur om nu are cum să aibă realizări, fiecare dintre noi, fie că este primar, manager, sau orice funcție are, are o echipă în spate. Pe parcursul anilor, poate că la început nu eram atât de mulțumită de oamenii din echipa mea, însă în timp ei au înțeles că rolul și rostul lor în administrație este să muncească alături de mine pentru a realiza lucruri frumoase pentru comunitatea din care fac parte și vă spun sincer că le reamintesc cu drag de fiecare dată și le spun că sunt mândră de oamenii din echipa mea și le mai spun un lucru pe care ei l-au înțeles foarte bine: eu ca primar sunt locomotiva, iar ei sunt vagoanele din spatele locomotivei și atâta timp cât muncim zi de zi împreună, toate lucrurile vor fi așa cum trebuie să fie în administrație.

Nu urmărim în permanență tot ce realizați dumneavoastră dar vedem la colegii noștri de la publicația parteneră ZiarBicaz, în fiecare zi aveți câte ceva, ați făcut câte ceva. Haideți să le luăm puțin pe rând. Este foarte important să ne spuneți ce ați făcut, nu neapărat pentru cetățenii din comună, care oricum văd zi de zi, ci pentru cei aproximativ 30% care sunt plecați afară și care nu mai au informații de acasă. (…) Ce proiecte ați avut în zona aceasta de copii, școli, parcuri?

„Este adevărat și mereu am spus, sunt părintele, sunt primarul care spune și insistă pe acest aspect „Copiii sunt viitorul nostru”. Copiii trebuie să învețe în grădinițe cu condiții decente, în școli cu condiții decente. Împreună cu echipa mea am realizat proiecte pe fonduri europene nerambursabile și am reușit să facem o grădiniță. Renovare și reabilitare grădiniță, dar vă spunem sincer că acea grădiniță a trebuit să fie dărâmată în proporție de 80% pentru că atunci când am ajuns la structura de rezistență s-a realizat că într-adevăr este necesar să fie dărâmată și reconstruită. Această grădiniță are toate dotările necesare, inclusiv un studio, jucării, mobilier, instrumente muzicale și toate cele necesare, cabinet medical.

Apoi din fonduri europene am reușit reabilitarea a două cămine culturale. La început am fost criticată de ce vreau eu să renovez aceste cămine culturale și am dat și explicația: În momentul în care mergeam la școală la copii și era serbarea sau alte activități extra-școlare, acestea aveau loc pe terenul de sport, de multe ori ploua sau ningea, vă dați seama că acea activitate trebuia întreruptă și atunci am luat hotărârea să reabilitez două cămine culturale din comunitatea noastră, cel de la Galu și cel de la Petru Vodă. Tocmai am finalizat aceste lucrări, în urmă cu două săptămâni am făcut recepția și la căminul de la Petru Vodă, la căminul de la Galu deja avem activități extrașcolare pentru copii, avem un club de Karate, avem un club de dansuri, urmează să facem canto cu copiii, iar la căminul Petru Vodă o să avem activități cu copiii, cu vârstnicii, adică sunt spații în care te poți întâlni cu generații diferite.

În mediul rural este mare problemă existența locurilor de joacă. Aveți așa ceva?

Da, tot prin fonduri europene am reușit să facem patru spații de joacă pentru copii. Am gândit-o în așa fel încât două, trei sate din comunitate să aibă acces la unul din spațiile de joacă pentru copii. Într-adevăr, să știți că ei le folosesc, sunt foarte fericiți, la fel și părinții sunt fericiți.” (…)

Ce ați asfaltat, cum stați cu drumurile din comună?

În comună eu zic că stăm bine, s-a asfaltat în proporție de, zic eu, 80%. Am reușit asfaltarea a peste 40 de drumuri în 8 ani, am încercat să rezolvăm această problemă pentru că era groaznic cum se circula pe drumurile noastre în momentul în care plouă, ninge, se formează acele bălți, vă dați seama că fiecare dintre cetățenii comunității au nevoie de un trai decent.

Sunt proiecte mai grele pentru că drumurile din zona de munte nu implică doar asfaltul, avem multe drumuri în zona de munte care sunt traversate de pâraie, aceste drumuri au fost calamitate cu ani în urmă, unele chiar în proporție de 70-80% și atunci a trebuit să intervenim cu acele gabioane sau cu acele ziduri de sprijin și apoi să reușim asfaltarea lor. Aceste proiecte au fost realizate atât cu fonduri de la bugetul local, majoritatea, câ și cu fonduri de la Guvern. Actualmente avem depus un proiect cu un număr de 28 de drumuri pe Anghel Saligny, este în procedura de selecție a dosarelor și sperăm la o astfel de finanțare. (…)

Apă avem, într-un sat avem canalizare, în zona de munte nu prea se pretează canalizarea, oamenii de obicei folosesc fosele septice. Îmi doresc nespus un proiect pe iluminatul public, acel iluminat cu leduri, acum lucrăm la un astfel de proiect pentru depunere când se vor deschide liniile de finanțare.

Încercăm zi de zi să facem ceva, pentru că, vă spun, lucrurile mărunte contează foarte mult, iar atunci când zi de zi dai o mână de ajutor cuiva sau încerci o investiție cât de mică, clar contează.”

Ce proiecte mari mai aveți?

Vă spuneam despre Anghel Saligny, ne-am propus să facem un dispensar medical în satul Poiana Largului și satul Petru Vodă, pentru că, fiind distanța foarte mare de la Petru Vodă la Poiana Largului să se ajungă până la Galu, oamenii sunt, majoritatea, în vârstă, ne-am gândit că ar fi ideal să avem un dispensar medical între Poiana Largului și Petru Vodă.

Ne-am gândit, la fel, avem în dotare peste 2000 de volume de cărți la Biblioteca Comunală, boibliotecă care a funcționat în incinta fostei grădinițe, înainte de a o renova, actualmente biblioteca funcționează într-un spațiu impropriu, în incinta after-school, ne dorim să facem o bibliotecă nouă, o bibliotecă la standarde europene pentru că și doamna care lucrează ca bibliotecară are activități foarte frumoase cu copiii din comunitatea noastră.

Apoi vrem să refacem, să modernizăm sensul civic al comunei, pentru că am ajuns în stadiul în care am putea să ne permitem acest lucru.

(…) Din discuțiile cu domnul președinte al CJ avem promisiunea că va face acest proiect pentru că și pentru dumnealui este un proiect de suflet și dumnealui știe ce stres psihic presupune acest proiect, Bicaz-Poiana Largului.

Apropo de CJ, să știți că noi avem în comunitate câteva proiecte foarte frumoase cu Consiliul Județean. Unul din căminele de la Poiana Largului a fost dat CJ în ideea de a investi dumnealor într-o stație ISU, o stașie care deservește toată Valea Muntelui. Acest proiect s-a realizat în proporție de 90%. (…)

La fel, mai avem în proiect un spital în Poiana Largului, în spațiul în care acum mulți ani de zile a funcționat o școală ar situația demografică fiind în scădere an de an, acea școală este închisă și astfel am convenit cu CL și CJ ca acea locație să o transformăm într-un spital al Văii Muntelui, nu neapărat al comunei. Acest spital va funcționa mai mult prin telemedicină, este un spital care va prelua cazurile de urgență și în colaborare cu medicii din Piatra Neamț și Târgu Neamț, prin telemedicină, stabilesc ce este de făcut în caz de urgență. Acest spital are în proiect și un heliport, foarte foarte important pentru că distanțele fiind foarte mari față de Târgu Neamț, fașă de Piatra Neamț, vă dați seama că există riscul să se întâmple o tragedie. (…)

Fiecare primar își dorește ca zi de zi, an de an, să rezolve ceva. (…) Uneori am senzația că nu îmi ajunge timpul să fac ceea ce mi-am propus. Ceea ce îmi doresc pentru comunitatea noastră este să arate așa cum trebuie să arate, (…) să avem toate condițiile necesare unui trai decent. Situația demografică este una dureroasă și îmi doresc un lucru, tinerii plecați din comunitatea noastră, să se întoarcă acasă, iar dacă nu se întorc acasă, măcar când vin în concedii, să o facă cu drag.”, a mai transmis doamna Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate