Altfel de sfaturi pe timp de iarnă pentru șoferi

0

Un set de anvelope ieftine de iarnă și o căciulă nu înseamnă că sunteți gata de ieșit cu mașina pe zăpadă sau pe gheață. O mașină echipată corespunzător pentru condiții meteo extreme are în primul rând anvelope care costa de la 100 euro bucata în sus, ceea ce nu e cazul la peste 75% dintre mașinile de la noi, așa că niște sfaturi nu ar strica.

Dacă vrei sa te aventurezi cu mașina pe zăpadă sau pe gheață, în primul rând oprește la o vulcanizare sau la o stație de carburanți care are compresor și redu presiunea în roți cu 10% dacă urmează să rulezi pe zăpadă și cu 25% dacă urmează să rulezi pe gheață. Dacă în mod normal fabricantul recomandă 2,2 atmosfere în cauciucuri, pe zăpadă trebuie să ai 1,7 – 1,8 atmosfere, iar pe gheață 1,4 – 1,5 atmosfere. Asta îți va mări aderența cu până la 50%. ATENȚIE, aceasta este o soluție temporară care duce la creșterea consumului, creșterea uzurii cauciucurilor și la viteze de peste 60 km/h la reducerea stabilității. Aceasta este o soluție care să te ajute doar să depășești o situație de criză.

Un al doilea lucru foarte important de știut când ieși pe gheată sau pe zăpadă cu o mașină nu foarte bine pusă la punct este că în permanență roata trebuie să aibă legătură cu motorul. Nu se rulează cu ambreiajul apăsat, iar principala metodă de a reduce viteza trebuie să fie frâna de motor.

Atunci când folosești frâna de picior pe zăpadă și mai ales pe gheață nu se apasă brusc pedala nici măcar la mașinile cu sisteme ABS. Frânarea se face treptat cu pedala parțial apăsată pentru a reduce riscul derapajelor.

Și ultimul sfat foarte important pentru toți cei care vor să se aventureze iarna cu mașinile pe zăpadă sau pe gheață: caută o parcare mare și goală, un teren viran sau un drum care nu este public și forțează limitele mașinii la viteze mici care să nu îți pună viața în pericol. Pune frână brusc, trage brusc de volan, pune frână cu roțile virate etc. Este foarte important să conștientizezi care sunt limitele mașinii, să vezi ce se întâmplă când o scapi de sub control și mai ales să înveți cum să recapeți controlul mașinii dacă ești într-o situație limită.

Drumuri bune tuturor!

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate