Albinele pot deveni dependente de nicotină datorită pesticidelor – aceasta putând fi cauza depopulării coloniilor

1

Albinele ar putea deveni dependente de nicotină datorită pesticidelor, ceea ce ar putea explica de ce insectele polenizatoare, esențiale pentru multe plante, dispar în America de Nord și Europa. Dacă această constatare este confirmată, atunci albinele ar putea suferi de această dependență in aceeași măsură ca și fumătorii.

Neonicotinoidele sunt o clasă de insecticide moderne, care omoară insectele, acționând asupra sistemului lor nervos central. Odată ingerate, produsele chimice asociate cu nicotina din tutun vor cauza paralizia și moartea.

Uniunea Europeană și alte câteva națiuni au interzis utilizarea unor neonicotinoide după câteva cercetări, începând cu studiile din Germania, care au făcut legătura între utilizarea acestor substanțe și depopularea coloniilor de albine (CCD – Colony Collapse Disorder).

albina-dependenta

Imidacloprid, o varietate de neonicotinoid, este insecticidul cel mai utilizat în întreaga lume. Alte substanțe chimice din aceeași clasă includ: clotianidin, acetamiprid, nitenpyram, nitiazin, tiametoxam și tiacloprid. Aceste insecticide au fost folosite pentru prima oară în anii 1980 și 1990 de către Bayer și gigantul petrolier Shell.

Cercetătorii au făcut studii pe albine, punându-le să aleagă între a consuma apă cu zahăr sau probe care conțin urme de neonicotinoide. Ei au observat că insectele preferă alimentele care conțin insecticide. Ancheta a arătat că insectele sunt în imposibilitatea de a gusta produsul, sugerând că proprietățile adictive ale nicotinei ar putea juca un rol important în alegerea lor. Lipsa de receptori de gust pentru acest insecticid face ca albinele să nu poată evita produsele chimice, provocând daune coloniilor din sălbăticie.

„Neonicotinoidele au ca țintă aceleași mecanisme din creierul albinelor care sunt afectate de nicotină în creierul uman. Faptul că albinele arată o preferință pentru alimentele care conțin neonicotinoide este îngrijorător, sugerând faptul că, la fel ca și nicotina, neonicotinoidele pot acționa ca un drog astfel încât produsele alimentare care conțin aceste substanțe par mai atrăgătoare pentru albine”, a declarat Geraldine Wright de la Institutul de Neuroștiințe din cadrul Universității din Newcastle.

Deși o doză mică de insecticid poate dezechilibra puțin funcționarea biologică a insectelor, doze mai mari pot fi fatale.

În timp ce cei care se opun utilizării acestor substanțe chimice declară că ar putea duce la deteriorarea mediului, inclusiv pierderea pe scară largă a albinelor, susținătorii afirmă că aceste produse contribuie la creșterea randamentului culturilor.

Sursa: www.techtimes.com

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. e TAMBA ELENA spune

    Asta ne mai lipseste sa mincam si mierea de albine cu toxine/Ca in rest adumnezeu mila… alimentele sunt pline de euri aier poluat suficient sa ne inbolnavim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate