Agricultorii care investesc in sisteme irigare se bucura de recolte constante si mai bogate!

0

Regalfermierul.ro este magazinul caruia i se adreseaza toti gospodarii si agricultorii din Romania, deoarece gama de produse ofera calitate si varietate. De la sisteme irigare, pesticide, ingrasamant, unelte de lucru sau sere si folii, magazinul este dotat complet, iar comenzile pot fi onorate online si livrate in cel mai scurt timp.

Irigarea este definita ca aplicarea artificiala a apei in sol prin diverse sisteme de tuburi, pompe si pulverizatoare. Aproximativ 20% din terenurile agricole ale lumii sunt irigate, dar 40% din hrana mondiala provine din terenuri irigate, 70% din rezervele mondiale de apa dulce fiind folosite in scopuri de irigare.

Principalele motive pentru irigare sunt:

1. Nu sunt suficiente precipitatii pentru a sustine cresterea culturilor.

Acest lucru este cauzat de anotimpuri ploioase si secetoase, seceta sau conditii climatice aride/semi-aride. Sistemele de irigare pot fi, de asemenea, utilizate pentru a mentine niveluri consistente de umiditate chiar si in zonele cu niveluri moderate de precipitatii, deoarece s-a demonstrat ca imbunatatesc performanta culturilor.

2. Niveluri ridicate de salinitate a solului.

Nivelurile ridicate de salinitate a solului pot fi o aparitie naturala, ceea ce este cazul in multe locatii semi-aride si aride sau un rezultat al practicilor agricole proaste si al drenajului ineficient. In cazurile afectate de nivelurile de sare in sol, irigarea trebuie sa fie adesea cuplata cu drenaj pentru a obtine beneficiile dorite.

Exista doua tipuri principale de irigare agricola – sistemele cu putere gravitationala si sisteme cu presiune. Sistemele alimentate prin gravitatie sunt, dupa cum sugereaza si numele, conduse de gravitatie. Sistemele actionate sub presiune necesita o pompa electrica pentru a asigura sistemul de irigare cu apa.

Avantajele sistemelor de irigare prin gravitatie

Cost redus – gravitatia este gratuita si pot fi dezvoltate sisteme simple de irigare pentru a folosi aceasta minune a fizicii.

Promoveaza interactiunea sociala – multi membri ai comunitatii trebuie sa lucreze impreuna pentru a asigura succesul sistemelor de irigare, in special a celor dependente de apa care vine de la distante lungi (de exemplu, scurgerile montane).

Poate fi folosit pe termen nelimitat atata timp cat sistemul de irigare este bine intretinut.

Pompele de apa pentru suprafata sunt exemplul perfect de produse din  categoria de sisteme irigare de la regalfermierul.

Pompele de irigare sunt folosite pentru a pompa apa de la un nivel inferior la un nivel superior, de la care apa curge apoi prin canale catre campurile care necesita irigare (functionare cu ridicare) sau pentru a o ridica la presiunea necesara, astfel incat sa poata fi pulverizata pe campuri prin intermediul sistemelor de conducte (stropire). Capetele implicate variaza de la cca. 1 m pentru operare normala de ridicare pana la 40 m pentru stropire. In cazuri speciale, pot fi necesare capete care depasesc 100 m.

Beneficiile sau avantajele pompelor de irigare sunt:

Flexibilitatea sistemului de irigare – Sistemele de irigare agricole sunt de obicei zonate in functie de dimensiunea campului, tipul culturii si/sau data de maturare a culturii. In multe cazuri, acest tip de zonare poate duce la zone cu debite foarte diferite, mai ales atunci cand un cultivator poate avea mai multe campuri mici sau de forma neregulata. In trecut, solutia la aceasta problema era sa dimensionezi pompa pentru cel mai rau caz posibil si apoi sa incerci sa vina cu o combinatie de supape pentru a face pompa sa functioneze la cel mai bun punct de eficienta. In mod invariabil, exista intotdeauna o zona sau doua in care pompa este mult supradimensionata pentru aplicatie. Acest lucru poate cauza o uzura inutila a sistemului de irigare si poate cauza un consum de energie si costuri mai mari. Unitatea de frecventa variabila (VFD) permite pompei sa functioneze la o viteza mai mica reducand astfel performanta pompei. Avantajul VFD este ca putem personaliza modul in care functioneaza sistemele de irigare schimband viteza de rotatie a pompei. Asta inseamna ca o zona mai mica poate fi rulata si sistemul va incetini pompa, reducand astfel debitul si presiunea pentru a furniza exact ceea ce este necesar pentru a functiona zona mai mica. Acest lucru poate oferi economii uriase de energie pe parcursul sezonului de vegetatie.

Conservarea apei – Unitatile de frecventa variabila (VFD) ajuta, de asemenea, la conservarea celei mai valoroase resurse ale planetei noastre. VFD-urile economisesc apa prin exploatarea aspersoarelor de irigare la presiunea optima. Aspersoarele suprapresurizate au tendinta de a „aburi”, deoarece presiunea mai mare creeaza picaturi de apa mai mici prin duza aspersorului. Aceste picaturi mai mici sunt mai susceptibile la miscarea vantului si sunt mai usor evaporate in atmosfera.

Apa care se evapora inainte de a atinge pamantul nu este, in mod evident, de niciun folos plantei.

Mai multe pompe intr-una – Odinioara, statiile de pompare de irigare constau dintr-o mica pompa „jockey” sau de mentinere a presiunii si una sau mai multe pompe principale. Sistemul de control al statiei de pompare a pornit si oprit pompele in functie de debitul cerut de sistem la momentul respectiv. VFD-ul elimina in esenta necesitatea unui jockey mic sau a pompei PM. Cu un VFD acum, una dintre pompele mai mari poate servi drept pompa de jockey sau PM pentru a furniza apa sistemului atunci cand sunt cerintele de presiune si debit, dar poate, de asemenea, sa creasca si sa furnizeze debite mai mari si presiune mai mare atunci cand cererea sistemului o impune.

Este usor de inteles de ce agricultorii prefera astfel de pompe de suprafata, dar si cat de utile pot deveni aceste sisteme irigare de la Regal Fermierul!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate