Adrian Niță, prima apariție publică după câștigarea alegerilor locale (VIDEO)

1

Alegerile au trecut, avem un nou primar care își va prelua mandatul peste câteva luni. În cadrul ultimei emisiuni l-am avut alături de noi pe Adrian Niță.

Robert Iosub: Bună seara și felicitări pentru succesul istoric, aș putea spune, electoral la Piatra Neamț.

Adrian Niță: Bună seara, bine v-am găsit. Vă mulțumesc pentru invitație.

Robert Iosub: Greu?

Adrian Niță: Nu greu, sunt un pic obosit, pentru că a durat mult până au ajuns toate procesele verbale și până am aflat din fiecare secție rezultatul. A fost o seară frumoasă, un peste alta. Pentru care, dacă îmi dați voie, vreau să mulțumesc, în primul rând, pietrenilor, celor care m-au votat, atât pe mine, cât și echipa social-democrată de la Piatra Neamț, dar și celor care nu ne-au votat, dar au participat la acest exercițiu democratic și care au făcut ca, prin numărul mai mare de alegători care au participat de această dată, să dea mai multă legitimitate celor care vor reprezenta pietrenii în forul legislativ local. Vă mulțumesc tuturor și vă asigur că voi rămâne același om, apropiat de dumneavoastră, cu respect față de toți ceilalți și cu iubire față de orașul nostru. Vă mulțumesc!

Robert Iosub: O responsabilitate foarte mare, cum spuneați, nu față de cei 11.000 care v-au votat, dar și față de celelalte câteva mii care nu v-au votat. Și acei oameni au niște așteptări de la viitorul primar. Sunteți pregătit să faceți față?

Adrian Niță: Absolut, nu numai că sunt pregătit, dar o să și realizăm împreună cu ei. Am fost mai devreme la o altă emisiune, unde au intrat în direct câțiva telespectatori. Și am constatat încă o dată cât de importantă este această conexiune, această interacțiune pe care trebuie să o păstreze cei care conduc și care ocupă funcții administrative sau politice cu cetățenii, pentru a fi cuplați permanent la problemele reale ale societății. Mai mult decât atât, cred că garanția succesului unui om de administrație poate fi dată și de această colaborare foarte strânsă între cel care ocupă funcția și cetățenii orașului său. De cele mai multe ori, când am lucrat și am fost în domenii care aveau legătură cu acțiuni concrete ce vizau orașul nostru, de fiecare dată cetățenii au oferit cel mai bun feedback și nu numai atât, au reușit să semnaleze chiar înaintea unor factori responsabili cu așa ceva, problemele cu care ne confruntam. De asta spun că e foarte important ca această legătură, această conexiune să existe în permanență. Și ea nu numai că dă roade, dar îți asigură și succesul pe viitor.

Robert Iosub: Să vorbim puțin despre campanie. Ați avut adversari care v-au mâncat din voturi. S-au și autoevaluat cu ocazia asta.

Adrian Niță: Am povestit și în timpul campaniei, n-a fost un secret. Au fost situații în care mă sunau oameni de pe stradă și îmi spuneau că s-au întâlnit cu alți contracandidați, că în loc să discute despre proiectele lor sau despre ceea ce îi deranja la actuala administrație, cum ar fi normal într-o campanie electorală, își îndreptau atenția spre mine, la proiectele mele, exprimând opinii despre aceste aspecte. Oamenii erau uimiți și se întrebau care este scopul acestui demers. Apoi au mai fost tot felul de episoade, unul chiar aici, la o emisiune pe care dumeavoastră ați moderat-o, în care au reieșit câteva aspecte legate nu neapărat de blaturi, dar de simpatii sau înțelegeri care au existat în această campanie electorală și care erau parcă menite să mențină actuala putere a primăriei în continuare pe funcție. Mă bucur că oamenii au reușit să înțeleagă acest lucru și că am înregistrat acest rezultat. Mai mult decât atât, așa cum spuneați, a fost și o evaluare pentru fiecare dintre acești candidați, unii dintre ei care în trecut au clamat, fără a avea în spate vreun rezultat certificat prin vot, performanțe electorale mult mai mari.

Robert Iosub: Cum ar fi doamna Florentina Luca-Moise care în trecut se autoevaluase la 4-5 mii de voturi și cred că atunci trebuie încurajată puțin.

Adrian Niță: Ei bine, cu această ocazie, cred că s-a făcut un pic de lumină și fiecare, cred eu, își va regăsi locul din punct de vedere politic, cel puțin acolo unde își dorește sau unde îl va duce parcursul său ca proiect de viață. Una peste alta, o campanie destul de grea, solicitantă în primul rând ca și resurse, și aici mă refer la resurse fizice, pentru că a fost destul de obositoare. Cu drumuri la București, cu drumuri înapoi acasă, în aceeași zi uneori…

Robert Iosub: Ați fost și atacat în toate felurile. S-a spus că nu ieșiți, s-au dat sondaje fake. În ultima zi au venit niște pliante absolut oribile, în background, cu o imagine, cu oameni arși la spital, cu secția arsă. Deci au fost niște atacuri absolut oribile la adresa dumneavoastră din toate părțile posibile.

Adrian Niță: Bănuim cine s-a folosit de această tragedie până la urmă, într-un mod cu totul abject. Eu cred că acest tip de campanie, care era specific perioadei 2000-2010, când, dacă ne amintim, se duceau și lipeau stickere pe mașinile oamenilor, tocmai ca să îi enerveze, pentru că ar fi crezut că sunt de la celălalt partid, sau tot felul de flyere care se aruncau prin piețe și fluturași, ori manifeste, nu mai funcționează astăzi când informația ajunge atât de ușor la oameni pe aceste canale de informare online, și când este în același timp și ușor și dificil să manipulezi oamenii. Iar în situația în care ai de-a face cu oameni pregătiți, cu un minim de educație, e dificil să-i mai poți manipula în acest fel. Și de cele mai multe ori se poate întâmpla ca toate aceste acțiuni să se întoarcă împotriva ta. Și îmi pare rău că au procedat în acest fel. Poate pe viitor va fi o lecție, cum și cea prin care au încercat, pe de-o parte, să-i demoralizeze pe ceilalți contracandidați și să-i demotiveze, prezentând acel sondaj care îi dădea câștigători cu aproape 50%. Iată, ca și acum 4 ani, dacă vă amintiți, se pare că marja de eroare era undeva în jurul a 20%. Asta ne spune ceva legat și de acest mod de a face campanie care nu dă roade, deci trebuie să găsească alte soluții.

Robert Iosub: Foarte multe întrebări ne vin deodată: „Credeți că se va face terenul de fotbal de la Speranț?”, „Asfaltarea făcută de domnul Carabelea sunt doar petice”, „Ce veți face pentru a nu mai fi banda specială pentru autobuze?”, „A ieșit așa cum ne-am dorit toți, comunitatea, l-a votat pe Adrian”… în fine, „Cât timp o să mai înghițim praful de pe coridoare?”, „Parcările desființate – le vrem înapoi”. O sumedenie de întrebări vă vin. Toate astea o să vină pe capul dumneavoastră la Primărie și pentru că vorbeați de Primărie, și ați început campania cu o expresie pe care după aceea ați mai limitat-o puțin să nu deranjați dar eu vreau foarte mult să o dezvoltați puțin acum: „Ordine în primărie”. Vă rog, așteptăm cu toții.

Adrian Niță: Am tot discutat despre acest aspect și despre faptul că sunt foarte multe persoane capabile, foarte multe persoane cu experiență, buni profesioniști care, cel puțin așa se plângeau ei, nu erau lăsați să-și facă treaba cum se cuvine în Primăria Piatra-Neamț. Și asta din cauza faptului că anumite elemente perturbatoare de acolo, relații ale șefilor și, dacă e să ne referim la șefi, în general cei care au legături cu politicul îi demotivau, îi umileau și îi făceau astfel să nu-și atingă potențialul real. Toți oamenii buni trebuie susținuți, toți oamenii care pot să ofere ceva trebuie ajutați, îndrumați și trebuie să colaborăm cu ei, pentru că altfel nu se poate reuși decât în echipă și doar așa putem avea succes.

În același timp, sunt situații cum au fost cele în care angajați ai primăriei s-au implicat în campanie electorală și nu neapărat că asta ar fi o problemă, dar o făceau cu resursele primăriei. Sau în timpul orelor de serviciu, stăteau pe rețelele online, unde își susțineau șefii. Eu n-am o problemă cu oamenii din punctul ăsta de vedere, dacă sunt eficienți, dar atât timp cât există atâtea probleme nerezolvate și zone în care treaba nu merge, atunci înseamnă că avem o problemă.

Vor exista evaluări. Să știți că, în mare parte, pe foarte mulți dintre ei îi cunosc. Atât pe cei buni, cât și pe cei care poate că nu s-au comportat tocmai așa cum ar fi trebuit din postura funcțiilor pe care le ocupau. Tot ce pot să vă spun este că nu vor mai exista acele evaluări pe care superiorii le fac și care sunt întotdeauna cu „foarte bine”. Vor exista atunci când este cazul și evaluări de „satisfăcător” și „bine”, adică o să scoatem din această uzanță evaluările de la „foarte bine” în sus, mai ales acolo unde nu sunt meritate.

Rober Iosub: Am calificare pe câteva domenii să fac evaluare, am să vin vă ajut pro bono. Oricum nu iau bani de la primărie niciodată.

Adrian Niță: În ceea ce privește problemele ridicate de cetățeni și care nu sunt de neglijat, Eu spuneam și în campanie, mai întâi trebuie reparat ce s-a stricat. Sper doar că până când ne vom prelua legal aceste mandate, actuala conducere a primăriei să ducă la îndeplinire proiectele astfel încât să nu atragem alte penalități, fie că e vorba de cele financiare, să nu mai ajungem în situația în care să pierdem proiecte, cum s-a întâmplat, să ajungem la rezilieri, la etapizări, cum s-a întâmplat în cazul altora, adică să-și facă cu datorie și cu onoare treaba până la final. Până atunci însă, voi profita de această perioadă și am să-mi dedic câteva ore în fiecare zi pentru a mă întâlni cu cetățenii și pentru a afla de la ei care sunt problemele, ce anume își doresc și ce soluții putem să identificăm și apoi să le punem în practică.

Adică o să lăsăm o perioadă scurtă de timp după această campanie electorală și apoi, zic eu, în fiecare zi, câteva ore, o să putem să ne întâlnim fără probleme și vom discuta ținând legătura.

Ulterior, foarte important, cum menționam și în perioada precampaniei sau a campaniei electorale, contactul, relaționarea cu societatea civilă, cred că este primordial pentru a asigura succesul viitoarei administrații. Și o să țin foarte mult la asta și o să-mi doresc, în primul rând, să vă mulțumesc pentru că ați dat dovadă de fiecare dată de implicare și apoi să vă spun că mă bazez ca împreună cu dumneavoastră, cu o echipă pe care o vom pune la punct în cadrul primăriei și cu ajutorul lui Dumnezeu, să facem din nou din orașul nostru un oraș cu care să ne mândrim.

Robert Iosub: Da, să dea Dumnezeu să ne mândrim din nou cu Piatra-Neamț. Când veți intra în primărie, opinia mea de jurist este că veți fi ca într-un trenuleț de groază. Din fiecare departament va ieși câte un balaur să vă sperie pe la colțuri, datorii foarte multe de care nu știm niciunii dintre noi acum, contracte lăsate în aer

Adrian Niță: Vom face un audit și o să vedem exact despre ce este vorba. Oricum sunt convins că în perioada următoare. Cred că angajații nu vor fi o problemă și că atenția va fi din contră, un pic mai mare, știind că în curând actuala administrație își va încheia mandatul.

Robert Iosub: O să vă cerem și noi permisiunea pe două, trei lucruri. Primul lucru pe care ne cerem permisiunea în calitate de partea presei care v-a susținut este să ne dați voie să vă criticăm mai tare decât pe Carabelea. Și fără să vă supărați, fără să ne cărați prin tribunale, fără să ne faceți răutăți cum ne-a făcut Carabelea, să vă asumați și criticile. Pentru că vor fi, vă garantez.

Adrian Niță: Dar eu n-am nicio problemă, de ani de zile am acceptat toate criticile, nu-mi place să mă implic în politica editorială a entităților mass-media. Fiecare stabilește exact… politica editorială. Cred că scopul meu este nu să mă feresc să fiu certat, ci să nu dau motive să fiu certat.

Robert Iosub: Găsim noi, nu vă faceți griji. Știți ce aș dori foarte mult de la dumneavoastră ca primar? Eu, ca om de presă, aș dori să ajung ziua în care să dau un anunț în Ziar Piatra Neamț cu angajare la primărie și să nu fie rușine de acei oameni care citesc anunțul, că îi trimit la un post care este deja aranjat și concursul este deja câștigat. Mă puteți ajuta cu acest lucru? Să nu fie rușine de anunțurile pe care le dau?

Adrian Niță: Cred că putem eficientiza, în primul rând, prin transparență această problemă, problemă cu care e clar că ne confruntăm mai ales în administrație. Dincolo de asta, chiar îmi doresc oameni profesioniști la primărie și vreau ca aceste concursuri despre care vorbeați să se desfășoare pe bune.

Robert Iosub: Pleacă copiii cu studii superioare din acest oraș, rămânem în fundul gol pentru că dumneavoastră, politicienii, am să vă bag în aceeași oală, luați numai de la partid. Nu, aș vrea să dau un anunț care să fie… să fiu mândru de el și să scriu acolo un anunț. „Mergeți, copii care ați terminat, aveți studii superioare, mergeți că e pe bune.”

Adrian Niță: Vă garantez că o să fie pe bune.

Robert Iosub: Și anunțurile de licitație, aș putea să le dau tot pe bune?

Adrian Niță: Puteți să dați toate anunțurile pe care le doriți.

Robert Iosub: Să nu mă fac de râs, că vin acolo și îmi pun poalele în cap.

Adrian Niță: Nu o să vă faceți de râs.

Robert Iosub: Eu sper să fie altceva. Vă cunosc de foarte mult timp, ne cunoaștem de foarte mult timp. Sunt foarte convins că va fi altceva, depinde și de ce echipă veți avea.

Adrian Niță: Eu nu îmi doresc în primăria Piatra Neamțului un mandat de patru ani. Adică proiectele pe care le-am propus au printre ele și elemente pentru care sunt necesari poate șase sau opt ani. Chiar îmi doresc să facem performanță la Primăria Piatra-Neamț și îmi doresc să schimbăm fața orașului nostru.

Robert Iosub: O chestie foarte importantă pe care ne-au spus-o mai mulți și vă rugăm și noi, odată cu cei care se uită la noi, să luați timp să vorbiți la ADR să vedeți ce faceți cu acești „carabelici”, cu tot sistemul acesta de trafic, pentru că, vă place sau nu vă place, la cum este acum, va trebui să-l implementați. Poate găsiți din timp soluții să nu vă treziți cu ele că trebuie implementate în decembrie și blocați tot orașul (…) Primăria tot spune că nu se poate face nimic. Ar trebui să le luați din timp pentru că veți lua în brațe niște probleme foarte foarte greu de rezolvat.

Adrian Niță: Să știți că am fost conștient că nu e o muncă ușoară, în același timp, nu duc lipsă nici de curaj, nici de pricepere. Și cred că felul în care știu să-mi fac echipa, dar și să interacționez cu oamenii pe care îi conduc, să-i motivez și să-i ajut să dea ce-i mai bun din ei, ne va duce la succes. De asta nu-mi fac griji.

E clar că nu e o misiune ușoară. E dificil să administrezi și să gospodărești o casă și o grădină de multe ori, în primul rând din cauza timpului necesar. Dar, să administrezi un oraș întreg este și mai complicat. Cred că ce mă ajută este faptul că pot mereu să fiu între oameni, să-i fac să fie foarte buni, să-mi formez echipa și să colaborăm eficient, ceea ce este foarte important, și împreună, pe fiecare zonă, să obținem rezultatele dorite. Apropo de asta, e clar că administrarea unui oraș nu se poate face numai din birouri.

Trebuie să fii acolo, în stradă, lângă lucrători, lângă cetățeni, la firul ierbii, aproape în fiecare zi. Trebuie să îți dedici timp pentru acest gen de activități, pentru că producția nu se face din birouri.

Robert Iosub: Am să vă mai pun două întrebări și nu vă țin mult, pentru că sunt sigur că sunteți foarte obosit. Cunosc în primărie oameni aduși de PNL care sunt profesioniști, care sunt buni. Îi veți lăsa acolo? Îi veți prelua?

Adrian Niță: Cred că nu m-ați înțeles. Eu n-am o problemă cu apartenența politică a oamenilor. Cei care sunt valoroși vor rămâne. (…) Cei care mă cunosc știu foarte bine că nu am cerut niciodată să posteze despre mine, să mă distribuie, să-mi facă comentarii, să-mi scrie elogios… Să-și exprime simpatia, să strângă semnături pentru simpatizați, nici măcar nu mi-am permis vreodată să le sugerez cu cine să voteze. De asta nu sunt de acord cu aceste practici și cred că presiunea aceasta constantă, din păcate, asupra angajaților de către cei care ocupă anumite funcții, fie că sunt aleși sau numiți cu susținere politică, nu face bine, în primul rând, actului administrativ. De asta, indiferent de simpatiile pe care le au, dacă nu și le manifestă în timpul programului și activitatea lor nu este afectată, nu mă interesează ce partid simpatizează sau pe cine au votat, atâta timp cât își fac treaba și sunt eficienți.

Robert Iosub: Toată lumea așteaptă să vadă vorbele dumneavoastră transpuse în realitate la primăria Piatra Neamț, pentru că este un dezastru din acest punct de vedere, știm cu toții.

Adrian Niță: Au venit foarte mulți angajați și am mai povestit despre asta, aproape 60, nu știu dacă cei de la Conducerea Primăriei consideră că sunt puțini sau mulți, mie mi se pare că sunt foarte mulți, 60 aproape, mai exact 57 au fost, care s-au plâns de ceea ce se întâmplă acolo. Dacă ar fi venit unul, cinci, trei, puteai să crezi că au o problemă personală și inventează niște probleme de genul acesta, dar când îți vin 57, e clar că undeva ceva nu merge. Din ce am înțeles, cred cea mai mare problemă o reprezintă unii angajați care, din cauza relației bune cu șefii, au un anumit sprijin își permit să-i umilească și să-i demotiveze pe cei care își fac datoria, nu respectă programul de lucru și multe altele. Toate acestea trebuie să intre în ordine, fiecare trebuie să-și găsească locul potrivit, astfel încât treaba să meargă. Iar cetățenii să fie mulțumiți de calitatea actului administrativ pe care îl oferim.

Robert Iosub: Mulți au întrebat, și trebuie să vă întreb și eu, cu cine veți face majoritatea? Lumea este curioasă, cu cine veți face majoritatea?

Adrian Niță: Până să vin aici la emisiune, încă nu se știa clar câte mandate și cum vor fi distribuite în forul legislativ local, ca să putem să ne facem o impresie despre componența viitorului Consiliu Local. Așa cum am mai spus, cele mai puține șanse spre deloc sunt de a face vreo majoritate cu cei care au condus până acum primăria.

Robert Iosub: Sper că asta nu înseamnă neapărat PNL, pentru că au luat și foarte multe voturi.

Adrian Niță: Nu. Ceea ce vreau eu este să așteptăm să vedem exact câți consilieri vor fi, de la ce partide…

Robert Iosub: Lumea este curioasă să vadă dacă veți merge pe ambiții sau pe interesul oamenilor.

Adrian Niță: Nu am ambiții de acest gen. Fiecare om care ajunge în consiliul local este trimis de către alegători. Și, așa cum spuneam la începutul emisiunii când le mulțumeam celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat pentru că și-au exprimat acest drept constituțional, legitimitatea noastră vine de la ei. Merită respect oricare ales local de acolo. Dar, în același timp, dacă în trecutul vreunuia dintre ei există probleme administrative, este clar că îi vom evita.

Așa cum am spus, neștind cine vor fi și de la ce partide, nu putem decât să facem speculații acum, care sunt premature. Până în toamnă mai este timp. Cred că mai important este ca până atunci să mă întâlnesc cu cât mai mulți pietreni și să folosesc această perioadă pentru a intra și a mă acomoda și a relaționa cu ei. Deși am avut șansa să fac acest lucru și în perioada când am fost prefect, acum putem să facem și mai bine acest lucru.

Robert Iosub: Am promis că vă țin doar jumătate de oră. Vă rog să transmiteți mesajul dumneavoastră de primar ales pentru cetățenii din Piatra Neamț.

Adrian Niță: Mesajul este același ca și înainte de campanie. În primul rând, vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Apoi vreau să vă asigur că nu voi întrerupe nicio clipă relaționarea pe care mi-o doresc și care există deja cu mulți dintre dumneavoastră. Așa cum am spus, aceasta este, din punctul meu de vedere, garanția unei administrații de succes. Cel mai important, vă transmit că voi rămâne același om, simplu, crescut aici în Piatra Neamț, între blocuri, care îi respectă pe toți ceilalți, care are iubire față de orașul nostru și care, împreună cu dumneavoastră și echipa pe care am ales-o, formată nu din politicieni atât de experimentați, dar din oameni cu sentimente sociale, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom face din orașul nostru o perlă, așa cum a fost și altădată.

Robert Iosub: Vă mulțumesc mult, domnule Adrian Niță. Vă promit că voi fi cu ochii pe dumneavoastră, promitem și celor care se uită la noi că, la fel cum l-am tratat pe fostul primar, la fel de exigent va fi tratat și noul primar, poate chiar mai exigent, pentru că avem foarte multe așteptări și speranțe de la domnul Niță și l-am susținut. Vă mulțumim frumos, o seară liniștită în continuare!

Adrian Niță: Mulțumesc și eu, și dumneavoastră, și tuturor celor care ne-au urmărit. Bună seara!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. bobiţă spune

    Propunere: limitarea drastică a vitezei de deplasare a autovehiculelor pe străzile cu parcări de reşedinţă în spic. Cred că nu sunt necesare argumente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate