Adresa „nefericită”, singurul expert al Primăriei și punțile pietonale din Piatra-Neamț

0

În urma unui demers al publicației noastre de a atrage atenția asupra degradării punților pietonale din Piatra-Neamț, prin ordin de prefect s-a constituit o comisie în luna martie a acestui an, formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului — Judeţul Neamţ, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Neamţ, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, ai Primăriei municipiului Piatra-Neamţ și ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava”, județul Neamţ.

Verificările în teren s-au făcut în perioada 10-15 martie și s-au identificat punțile și podurile pietonale din municipiu, în special cele amplasate peste Cuiejdi. În urma controalelor s-au impus măsuri cu caracter imediat, dar și măsuri de perspectivă. 

Întrucât demersul a produs oarecare deranj la nivelul administrației locale, primarul Andrei Carabelea a calificat adresa trimisă primăriei de către Inspectoratul de Stat în Construcții – Neamț (ISC) drept una „nefericită”, precedată de „repetate articole și petiții insistente”, „presiuni” etc..

ISC cerea Primăriei prin această adresă închiderea punților pietonale prin dispoziție de primar până la noi evaluări/reparații.

Oricât de „nefericită” ar fi fost această adresă, tot răul înspre bine: am mai aflat ceva nou. Primăria dispune de un singur expert care ar trebui să evalueze aceste probleme și, de asemenea, la nivelul administrației locale nu a existat până în prezent o evidență a tuturor podurilor și punților din oraș. Cele 21 de punți și poduri din inventar sunt, de fapt, vreo 90.

„Nu am putut să dau curs unei asemenea cerințe pentru că nu exista nicio expertiză tehnică în spate care să confirme sau să infirme starea de degradare care să pună în pericol siguranța pietonilor. Încă de anul trecut am comandat mai multe expertize tehnice printre care și aceste 4 punți pietonale, expertize care au durat foarte mult, deoarece este un singur expert tehnic care și-a putut asuma această activitate, care are mai multe activități, inclusiv de proiectare cu mai multe instituții și primăria.

Am prioritizat puntea de la Ștrand pentru realizarea proiectului tehnic pentru a merge în faza de execuție a lucrărilor. Pentru două din cele 4 punți pietonale, acum aproximativ o lună ISC a cerut imperativ închiderea circulației. Am răspuns cu obiecțiuni spunând că așteptăm rezultatul unei expertize.

Niciuna din cele 4 expertize nu recomandă închiderea circulației, dar vorbim despre punți care vizual prezintă degradări, care vor trebui proiectate într-un orizont de timp. Avem niște recomandări de lucrări etapizate: proiectare reparații curente și execuții reparații curente, trebuie să izolăm parapeții metalici pentru ca pietonii să nu se sprijine de ei – această soluție e deja implementată și acum proiectăm nu doar înlocuirea acestor punți, ci ne interesează să remodelăm întreaga albie a Cuiejdiului într-un proiect urbanistic .”, a declarat Andrei Carabelea într-o conferință de presă pe care o puteți urmări integral aici – click.

Până la începerea lucrărilor de intervenții stabilite prin expertiza tehnică, s-a impus restricționarea parțială a circulației pietonale pe aceste punți, astfel încât se va circula numai pe un culoar bine definit, delimitat pe zona grinzilor din beton armat care să nu pună în pericol viața oamenilor prin ruperea balustradei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate