Adio, Dacia! Bine-ai venit, Cinema, mon amour!

2

Victor Purice din Piatra-Neamț este un erou contemporan autentic al României. Numele său a devenit sinonim cu titlul filmului documentar – Cinema, mon amour – care s-a transformat într-o marcă a pasiunii și rezistenței, într-un adevărat curent. A salvat de la distrugere cinematograful unde lucrează din 1970.

Au trecut șapte ani de când vechiul și frigurosul Panoramic, rebotezat Dacia, s-a transformat din ruină într-un reper european. Au fost alături de noi simpatizanți, sponsori și iubitori ai acestui cinematograf, un fenomen prin care adolescenții și tinerii din Piatra-Neamț s-au regăsit și au lucrat efectiv la schimbarea și îmbunătățirea condițiilor din cinematograf”, mărturisește nenea Victor de la Panoramic, cum îi spune toată lumea, în preambulul comunicatului-invitație remis presei în dimineața zilei de luni. Nenea Victor, deși nu arată, are 63 de ani în acte.

Administratorul Purice, care se prezintă ca manager, fost operator și cinefil, menționează într-un mod călduros, numai după prenume, echipa apropiată de inimoși de bază (Gica, Lorena, Cornelia) și cele trei ajutoare (Lăcrămioara, Ionuț, Romeo).


Victor Purice pe schelă

Cea de-a doua parte a poveștii începe de vineri, 1 martie a.c. După succesul și impactul la nivel internațional al documentarului, Cinema, mon amour devine, oficial, noul nume al cinematografului. Certificarea, prin Decizia nr. 6/ 22.02.2019, va fi anunțată de administratorul special al RADEF RomâniaFilm, Ioan Hagy.

Prin comparație cu personalizarea după numele unui actor sau regizor de patrimoniu, asistăm la o premieră: numele cinematografului e dat de la un fenomen care a explodat spectaculos (și) peste hotare, pornind de la rezistență și pasiune de nivel local.

Programul zilei cuprinde proiecția a trei filme românești premiate, ale căror conexiuni cu Piatra-Neamț sunt binecunoscute:

● Ora 16:00  – Planeta Petrila (regia și scenariul – Andrei Dăscălescu);

● Ora 17:30  – Un pas in urma serafimilor (regia și scenariul – Daniel Sandu);

● Ora 20:00  – Cinema, Mon Amour (regia – Alexandru Belc, scenariul – Alexandru Belc, Tudor Giurgiu, Ilinca Micu, director de imagine – Tudor Vladimir Panduru).

Pentru cine nu știa sau a uitat, Dăscălescu, Sandu și Panduru sunt, cum se zice, membri ai Partidului Piatra-Neamț.


Daniel Sandu si Victor Purice

În așteptarea altor confirmări de participare, este certă prezența multi-premiatului regizor Daniel Sandu, Cetățean de Onoare al municipiului Piatra-Neamț, cel proclamat anul trecut, după succesul zdrobitor înregistrat la Premiile Gopo, drept noul Noul Prinț al filmului românesc

Viorel COSMA

Sursa: stirinationale.eu

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Paula spune

    La Târgu Neamț a funcționat un cinema…

  2. DORU spune

    FELiCITARI ! Domnului Purice V care. in Mod real sa implicat. In Remodernizarea. Cinematografului și. Nu sa .lăsat Învins ori sa plece in I cum au. făcut alții . Macar P NT sa mai rămână unul , că. de Exemplu in ROMAN unde tot 3 cinematografe au fost ; FLACARA , V Alecsandri și UNIREA nu a mai rămas nici unul .TG NT și Bicaz NU Au avut deloc , așa. că măcar MON Amour sa. rămână , macar prin prisma faptului sa arătăm urmașilor ( copiilor ) noștri unde Ne îngrămădeam la coadă , Atunci când rulau cele cu Karateka B LEE , STAR WORLDS , ori cele. din seria cu F PIERSIC , etc . SAU. macar că cu TIMPUL poate fi folosit și pentru alte activități Culturale . Daca ori sa vrea. desigur .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate