ACTIVITĂȚI CULTURALE LA CENTRUL REGIONAL DE EDUCAȚIE ESTETICĂ

0

Centrul Regional de Educație Estetică din Piatra Neamț(C.R.E.E.P.N), susținut de Asociația ”FUTURE”, asociație dedicată promovării tinerelor talente și liberei inițiative în spațiul cultural nemțean a contabilizat încă o acțiune lăudabilă spre sfârșitul acestui an prin organizarea unei expoziții de costume populare și măști tradiționale, utilizate în cadrul manifestărilor specifice la trecerea dintre ani. Este cunoscut faptul că dl. prof. Gheorghe Cuciureanu este inima C.R.E.E.P.N(vezi foto nr. 1).
COSTUME ȘI MĂȘTI POPULARE, ORNAMENTE TRAFORATE
Două distinse artiste(vezi foto nr. 2 și foto nr. 3) și-au expus lucrările(vezi foto nr. 4-12) caracterizate prin dorința de a respecta tradițiile locale într-o încercare lăudabilă de a oferi vizitatorilor elemente de noutate. Dl. Iulian Paiu(vezi foto nr. 13) și-a prezentat volumul său, ”Ornamente traforate”(vezi foto nr. 14), dăruind celor dornici să-și găsească un drum în zona artizanatului și a mobilei formule de succes și o modalitate agreabilă de a-și câștiga existența(vezi foto nr. 15-20).


MUZICĂ ȘI POEZIE
Profesorul Gheorghe Cuciureanu i-a obișnuit pe cei care trec pragul C.R.E.E.P.N cu un plăcut program artistic, alcătuit din canțonete italienești, melodii grecești și muzică populară din județul Neamț(vezi foto nr. 21). Cunoscutului poet Emil Ariton(vezi foto nr. 22) care în viața de toate zilele este profesor de matematică i-a fost prezentat volumul de poezii ”Chipul speranței”(vezi foto nr. 23). Despre Emil Ariton cunoscutul critic literar prof. dr. Lucian Strochi(vezi foto nr. 24) s-a pronunțat fără echivoc: ”Ion Barbu credea că poezia și geometria se pot întâlni într-un punct înalt, devenit vârf al unor aspirații comune. Există apoi o mistică a numerelor, pe care o comentăm cel mai adesea atunci când sunt în registru folcloric sau religios, mai rar în cel poetic. Emil Ariton, profesor de matematică la Piatra Neamț, a devenit poet cu acte în regulă la 58 de ani, publicând volumul ”Transplant de sinceritate”(Editura ”CRIGARUX”, 2007). A recidivat apoi din doi în doi ani, editându-și volumele de versuri ”Răstălmăciri, fantezii, retrostihuri” în 2009 și ”Jucăria de versuri a zodiacului” în 2011. În 2012 a fost inclus cu grupaj de poeme în ”Antologia scriitorilor nemțeni”. Actualul volum, intitulat ”Chipul speranței”, și structurat în două cicluri: ”Figuri de retorică” și ”Neasemănări ale toamnei cu primăvara”, este un volum de poeme eclectic, cuprinzând o paletă largă de imagini, cuvinte, răstălmăciri, un torent care rupe tot, cărând în vale obiecte diverse, de cele mai felurite proveniențe. (…) Poetul Emil Ariton ne invită la o călătorie pe cărări de munte, unele încă nemarcate în traseele turistice”.
Text și foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate