Activitatea ITM pentru luna iunie

0

In perioada 01.06.2011 – 30.06.2011 activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2011”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 si a Legii nr.53/2003, republicata.


In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au  verificat 348 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 960 deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea  masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare controalelor efectuate, s-au aplicat 141 de sanctiuni  contraventionale insumand 426.000 lei RON.

  1. A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA IUNIE :

A1.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna iunie 2011 au fost realizate 127 vizite de control si evaluare la unitati economice.

Totodata cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 79 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 111.000 lei.

2. Analiza situatiei accidentelor de munca

In luna iunie au fost inregistrate 6 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.

A2.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca

Actiunile intreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forta de munca fara forme legale si luarea masurilor care se impun pentru a determina angajatorii sa respecte prevederile legale in domeniul relatiilor de munca.

Cu aceasta ocazie, au fost verificate 221 de unitati. Au fost sanctionati 44 angajatori. S-au aplicat 62 sanctiuni contraventionale in valoare de 315.000 lei.


De asemenea au fost depistati 24 angajatori la care lucrau 38 persoane fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost de 313.000 lei. 20 angajatori au fost sanctionati pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

In cazul unui angajator, au fost identificate un numar de 6 persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare, drept pentru care s-a inaintat catre organele de cercetare penala documentatia necesara pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de  art.264, alin.3 din Legea nr.52/2003 republicata.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA IUNIE

1.    Plan comun de actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate

Tinand cont de rezultatele obtinute in actiunile de control in cursul lunii mai si in special de numarul mare de contracte individuale de munca inregistrate in REVISAL, din dispozitia Inspectiei Muncii, au continuat si in luna iunie, controalele comune privind reducerea incidentei muncii fara forme legale de angajare.

Perioada de aplicabilitate a Planului comun de actiune semnat de Inspectia Muncii, Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Jandarmeriei romane si Garda Financiara s-a prelungit si in luna iunie.

Actiunile conform Graficului de acţiuni privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate s-au desfasurat astfel:

1.    Campanie nationala privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată    „O  ZI  PE  SĂPTĂMÂNĂ” –  in fiecare zi de marti, respectiv in datele 07, 14, 21 si 28 iunie 2011;

  1. Campanie nationala privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata la societatile care au ca obiect de activitate: constructii, prestari servicii: coafura-frizerie, cosmetica in perioada 01-10.06.2011;
  2. Campanie nationala privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata la societatile care au ca obiect de activitate: constructii, prestari servicii: : prestari servicii: paza , comert, baruri restaurante in perioada 14 -18.06.2011;
  3. Campanie nationala privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata la societatile care au ca obiect de activitate industrie usoara: textile, confectii, pielarie si incaltaminte  in perioada 20-24.06.2011;
  4. Campanie nationala privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata la societatile care au ca obiect de activitate: prestari servicii, activitati specifice zonei: constructii si comert in perioada 27-30.06.2011;

Astfel, 25 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 260,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenzi in valoare de 313.000 lei, pentru un numar de 38 persoane care lucrau fara forme legale.

Deficiente  constatate in domeniul relatiilor de munca:

  • neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca;
  • neintocmirea pontajelor;
  • neintocmirea regulamentului intern;
  • nerespectarea repausului saptamanal;
  • netransmiterea registrului de evidenta al salariatilor in format electronic.

Planul comun de actiune a condus la o mai mare eficienta a actiunilor de control privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata, atat prin cresterea numarului de controale realizate si a numarului de persoane depistate, cat si a numarului de contracte individuale de munca inregistrate si transmise in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

In perioada 01.06.2011-30.06.2011, in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic, au fost inregistrate de catre angajatorii de pe raza judetului Neamt, un numar de 3.473 contracte individuale de munca.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate