Activitatea ITM Neamt – mai 2011

0

In perioada 01.05.2011 – 31.05.2011 activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2011”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 si a Legii nr.53/2003, republicata.


In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au  verificat 512 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 1.462 deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea  masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare controalelor efectuate, s-au aplicat 233 de sanctiuni  contraventionale insumand 715.500 lei RON.

  1. A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA MAI :

A1.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna mai 2011 au fost realizate 199 vizite de control si evaluare la unitati economice.

Totodata cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 142 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 129.500 lei.

Analiza situatiei accidentelor de munca

In luna mai au fost inregistrate 6 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.


A2.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca

Actiunile intreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forta de munca fara forme legale si luarea masurilor care se impun pentru a determina angajatorii sa respecte prevederile legale in domeniul relatiilor de munca.

In luna mai au fost controlati un numar de 313 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 91 sanctiuni contraventionale din care 35 amenzi contraventionale, insumand 582.000 lei pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata si 56 avertismente contraventionale.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA MAI

1.    Plan comun de actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate

Prin Memorandumul de Înţelegere între Comisia Europeană şi România semnat în data de 23 iunie 2009, a fost asumată ca măsură creşterea intensităţii controalelor privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată.

În acest context, a fost elaborat Planul de mărire a intensităţii controalelor privind munca nedeclarată ca o condiţionalitate a realizării sarcinilor stabilite prin Memorandum. Totodată, Inspecţia Muncii a elaborat Strategia Naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010 – 2012. Strategia precum şi Planul naţional de punere în aplicare a acesteia au fost aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1024/2010.

Pornind de la obiectivele stabilite în Planul Naţional de punere în aplicare a Strategiei, Inspecţia Muncii, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română şi Garda Financiară a desfăşurat acţiuni de control în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate.

SCOP: Stabilirea unui mod comun de acţiune pentru identificarea şi sancţionarea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi combaterea evaziunii fiscale rezultată din munca la negru.

OBIECTIV: Colaborarea în vederea desfăşurării acţiunilor comune de control potrivit Protocoalelor încheiate între Inspecţia Muncii, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Garda Financiară.

PERIOADA DE DESFĂŞURARE: Acţiunile de control s-au  desfăşurat  în perioada 02 – 31 mai 2011, au avut caracter inopinat şi s-au desfăşurat atât în timpul zilei, cât şi noaptea în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor supuse controlului.

Au fost verificati un numar de 326 agenti economici sau puncte de lucru ale acestora.

Cu ocazia controalelor au fost constatate 1.546 deficiente in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca,  iar 185 de angajatori au fost sanctionati.

S-au aplicat 232 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 715.500 lei.

Astfel, 35 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 260,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenzi in valoare de 582.000 lei, pentru un numar de 88 persoane care lucrau fara forme legale.

Deficiente  constatate in domeniul relatiilor de munca:

  • neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca;
  • neintocmirea pontajelor si a regulamentului intern;
  • nerespectarea repausului saptamanal;
  • netransmiterea sau transmiterea peste termenul legal, a registrului general de evidenta al salariatilor in format electronic.

Comparativ, la nivel national, in aceiasi perioada (02-31.05.2011), au fost efectuate un nr. de 11569 controale, fiind constatate 37 662 deficiente in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, iar 8325 de angajatori au fost sanctionati, aplicandu-se 16 452 sanctiuni contraventionale, in valoare de 20.290.900 lei. Dintre sanctiunile aplicate 1009 au fost aplicate unui nr de 971 angajatori care foloseau la munca 2335 de persoane fara forma legale de angajare. Referitor la inregistrarea contractelor individuale de munca, in aceiasi perioada la care ne referim, la nivel national, au fost inregistrate in registrul general de evidenta a salariatilor un nr. de  336 346 contracte individuale de munca.

Planul comun de actiune a condus la o mai mare eficienta a actiunilor de control privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata, atat prin cresterea numarului de controale realizate si a numarului de persoane depistate, cat si a numarului de contracte individuale de munca inregistrate si transmise in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

2. Situatia controalelor efectuate in luna mai 2011 de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt in baza Planului de actiune privind prevenirea si combaterea activitatilor ilegale de export a materialului lemnos si verificarea provenientei acestuia

In perioada 01-30 mai 2011, in cadrul actiunii privind prevenirea si combaterea activitatii ilegale de export a materialului lemnos si verificarea provenientei acestuia, s-a desfasurat actiuni de control, la unitatile care au obiect de activitate silvicultura, exploatare forestiera si prelucrarea lemnului.

Au fost verificati 60 de angajatori, obiectivul actiunii de control a fost verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privesc relatiile de munca, in special munca fara forme legale si securitatea si sanatatea in munca.

In urma controlului au fost aplicate 26 sanctiuni contraventionale in valoare de 150.500 lei pentru incalcarea prevederilor in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Astfel, 10 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 260,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenzi in valoare de 140.000 lei, pentru un numar de 14 persoane care lucrau fara forme legale.

C. INFORMATII LEGISLATIVE

In Monitorul Oficial nr. 372 din 27 mai 2011, a fost publicata H.G. nr.500/2011, privind registrul general de evidenta a salariatilor, act normativ care intra in vigoare la data de 01.08.2011.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate