Activitatea ITM – februarie 2011

0

In perioada 01.02.2011 – 28.02.2011 activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2011”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 si a Legii nr.53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au  verificat 384 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 1.264 deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea  masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare controalelor efectuate, s-au aplicat 142 sanctiuni  contraventionale insumand 239.500 lei RON.

A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA FEBRUARIE :

A1.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna februarie 2011 au fost realizate 148 vizite de control si evaluare la unitati economice.

Totodata cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 21 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 95.500 lei.

Analiza situatiei accidentelor de munca

In luna februarie, au fost inregistrate 6 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.

A2.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca

Actiunile intreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forta de munca fara forme legale si luarea masurilor care se impun pentru a determina angajatorii sa respecte prevederile legale in domeniul relatiilor de munca.

In luna februarie au fost controlati un numar de 236 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 121 sanctiuni contraventionale din care 45 amenzi contraventionale, insumand 150.500 lei pentru incalcari ale prevederilor Legii nr. 53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare si  76 avertismente contraventionale.

De asemenea au fost depistati 41 angajatori la care lucrau 48 persoane fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost de 144.000 lei.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA FEBRUARIE

1.    Campanie nationala privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată    „O  ZI  PE  SĂPTĂMÂNĂ”

Obiectivele Campaniei

a) generale

Ø  identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare;

Ø  creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;

Ø  diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menţionate.

Ø  identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.

b) specifice

Ø  creşterea numărului de angajatori controlaţi;

Ø  determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare şi de a le înregistra în termenul legal la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia societatea are sediul social.

Grup ţintă

În vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă nedeclarată, Inspectoratul  Teritorial de Muncă Neamt, a efectuat acţiuni de control, cu caracter inopinat, la angajatorii care isi desfasoara activitatea pe raza localitatilor Piatra Neamt, Roman, Targu Neamt si in comunele Pastraveni, Tibucani si Dragomiresti. Campania in luna februarie s-a desfăşurat începând cu data de 02.02.2011, in zilele de 09.02.2011, 16.02.2011 si 23.02.2011.

Au fost verificati un numar de 81 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora la care prestau activitate un numar de 452 salariati, din care 318 femei .

Cu ocazia controalelor au fost constatate 365 deficiente privind incalcarea Legii nr.53/2003,  iar 40 agenti economici au fost sanctionati.

S-au aplicat 52 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 67.500 lei.

Astfel, 19 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 276,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenzi in valoare de 66.000 lei, pentru un numar de 22 persoane care lucrau fara forme legale.

Deficiente  constatate in domeniul relatiilor de munca:

Ø  neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca;

Ø  neintocmirea pontajelor;

Ø  neinregistrarea in termen a declaratiilor fiscale si a statelor de plata;

Ø  neintocmirea regulamentului intern;

Ø  nerespectarea repausului saptamanal;

Ø  netransmiterea registrului de evidenta al salariatilor in format electronic

Ø  lipsa initierii negocierii colective la nivel de unitate.

2. Actiune de control la unitatile care isi desfasoara activitatea si in schimbul III (control de noapte)

In data de 24.02.2011, s-au desfasurat actiuni de control, in timpul noptii, la nivel local, pentru depistarea persoanelor care presteaza activitate fara forme legale de angajare la agentii economici cu obiect de activitate panificatie.

Actiunile au antrenat un numar de 8 inspectori de munca din cadrul serviciul control RM si un numar de 7 inspectori de munca din cadrul serviciul control SSM .

Au  fost controlati un numar de 12 angajatori,  iar in urma actiunii de control nu au fost identificate persoane care prestau munca fara forme legale, iar pentru incalcarea dispozitiilor legale au fost aplicate 2 avertismente contraventionale.

Stiri Neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate